Portiuni din autostrada Sibiu-Orastie, demolate pe ambele cai de rulare (Video)

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 15:39
6581 citiri
Portiuni din autostrada Sibiu-Orastie, demolate pe ambele cai de rulare (Video)

Inaugurata cu mare fast in timpul alegerilor prezidentiale de anul trecut de premierul Victor Ponta, autostrada Sibiu-Orastie va fi demolata in dreptul kilometrului 60 din cauza infiltrarilor de apa subterane.

Informatia este confirmata intr-un document oficial al Companiei de Autostrazi obtinut de Romania Libera.

Specialistii arata negru pe alb ca nu este vorba de fisuri de suprafata, ci de probleme care nu pot fi rezolvate decat prin demolarea lucrarilor.

"Cu ajutorul unui excavator avand cupa de 1,3 metri cubi s-a constatat ca infiltarile de apa sunt la o adancime intre 8 si 10 metri fata de cota rosie (linia autostrazii intr-un plan vertical - n. red.) ", arata o nota de constatare semnata de angajati ai Companiei Nationale de Drumuri Nationale si Autostrazi din Romania (CNADNR), respectiv Calinescu Doru, director de calitate, Nicula Dan, inginer al Directiei regionale Brasov, si Mihai Gheorghe, seful serviciului autostrazi al aceleasi directii.

Totodata, in document se precizeaza care este cauza existentei apei intr-o zona unde terenul format din argila ar fi trebuit sa fie uscat.

"Constructorul a facut o analiza a modului de lucru atat al drenurilor longitudinale, cat si a mastilor drenante si a constatat faptul ca drenurile nu lucreaza intre ele, fiind necesara verificarea si eventuala rectificare a acestora pentru functionalitate longitudinala", se arata in document.

Pericol iminent pe Autostrada Sibiu-Orastie - Se atrage atentia Parchetului General

Specialistii spun ca pentru rezolvarea problemei "este necesara demolarea completa a cailor de circulatie, atat a caii I, cat si a caii II".

In timp ce CNADNR da vina in totalitate pe constructorul italian Impregilo Salini, care ar trebui sa plateasca toate costurile suplimentare, acesta respinge acuzatiile.

Astfel, intr-o expertiza tehnica realitzata de firma Rutexpert se arata ca firma italiana nu ar fi respectat tehnologiile de executie si nici nu ar fi folosit materiale de calitate.

Aberatia zilei: Record stabilit de Guvernul Ponta: MINUS 9 kilometri de autostrada

In schimb, constructorul Impregilo Salini spune ca lotul 3 al autostrazii a fost deschis la insistentele CNADNR, desi lucrarile de consolidare nu erau definitivate, "fara efectuarea receptiei la terminarea lucrarilor, ramanand de finalizat lucrari precum consolidarea terasamentelor cu micro piloti sau/si coloane, santuri de colectare-descarcare a apelor pluviala etc", arata sursa citata.

Pana la ora actuala nu se stie foarte clar cine va achita zecile, chiar sutele de milioane de euro ce vor fi cheltuite cu reparatiile autostrazii.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...