PwC: Tarile din Europa Centrala si de Est au nevoie de 615 miliarde de euro pentru infrastructura. Romania sta cel mai prost

Joi, 20 Iulie 2017, ora 12:39
4130 citiri
PwC: Tarile din Europa Centrala si de Est au nevoie de 615 miliarde de euro pentru infrastructura. Romania sta cel mai prost

Necesarul de finantare a investitiilor in infrastructura ramane foarte ridicat pentru statele din Europa Centrala si de Est, regiunea avand nevoie de 615 miliarde de euro pana in 2025, iar necesarul de finantare depaseste posibilitatile actuale ale bugetelor nationale ale tarilor din regiune, inclusiv pe cel al Romaniei, potrivit unui raport realizat de firma de consultanta PwC si de Atlantic Council.

Statele din Europa Centrala si de Est reprezinta 28% din teritoriul Uniunii Europene (UE), 22% din populatia acesteia, dar numai 10% din PIB-ul UE, potrivit raportului publicat joi.

Totodata, una dintre principalele provocari cu care se confrunta regiunea in prezent este sa gaseasca surse de finantare pentru proiectele de infrastructura de transport.

"Mai mult de 80 de miliarde de euro au fost investite in regiune in exercitiul financiar european 2007-2013 din fonduri structurale si de coeziune. Insa necesarul de finantare a investitiilor in infrastructura ramane foarte ridicat, regiunea avand nevoie de 615 miliarde de euro pana in 2025", se arata in comunicat.

Citeste si

In ciuda progresului inregistrat in ultimii ani, la nivelul tarilor din regiune exista in continuare un deficit de investitii in infrastructura de transport, considera country managing partner in cadrul PwC Romania Ionut Simion.

"Este clar insa ca necesarul de finantare a acestor lucrari de infrastructura depaseste posibilitatile actuale ale bugetelor nationale ale tarilor din regiune, implicit si pe cel al Romaniei.

Tocmai de aceea, trebuie cautate resurse financiare suplimentare in sectorul privat, prin punerea in aplicare a unei legislatii viabile privind parteneriatele public-privat.

Din pacate, desi in Romania avem bazele unei astfel de legislatii, acesteia ii lipsesc normele de aplicare, nefiind functionala la acest moment", a declarat Ionut Simion.

Romania sta foarte prost si nici nu atrage fonduri UE

Romania in special are nevoie de investitii masive pentru imbunatatirea infrastructurii de transport, a atras atentia un director pe zona de servicii de consultanta pentru sectorul public din cadrul PwC Romania, Ruxandra Chirita.

"Potrivit Indexului Competitivitatii Globale publicat de Forumul Economic Mondial, Romania inregistreaza unul dintre cele mai scazute scoruri din Uniunea Europeana in ceea ce priveste calitatea infrastructurii, de 3,61, in vreme ce media tarilor UE 15 este de 5,65, iar media statelor din ECE este de 4,02.

In exercitiul financiar european 2007-2013, din totalul de 82 de miliarde de euro de fonduri structurale si de coeziune investite in regiune in proiectele de infrastructura de transport, Romania a atras mai putin de 7%, in vreme ce Polonia a folosit peste 30% din aceasta suma", a spus Ruxandra Chirita.

Dupa decenii de lipsa de investitii, regiunea Europei Centrale si de Est a facut progrese in ultimii ani, peste 5.600 de kilometri de autostrada fiind construiti in 20 de ani.

"Acest lucru s-a datorat in buna masura finantarilor europene: peste 150 de miliarde de euro din fondurile structurale au fost utilizate in aceasta perioada in regiune, la care s-au adaugat facilitati aditionale precum Connecting Europe sau finantarile oferite de Banca Europeana de Investitii.

In plus, investitorii privati au investit miliarde de euro in proiecte de transport cheie in Polonia, Slovacia, Ungaria si Croatia", se arata in raport.

Autorii raportului subliniaza faptul ca, desi investitorii raman interesati de astfel de oportunitati in regiune, acestia se asteapta la proiecte bine documentate si cu un profil echilibrat de risc si profitabilitate, iar atingerea acestui echilibru intre risc si rentabilitate va fi esentiala pentru a mentine fluxul de investitii private in regiune.

Citeste si:
Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban
Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban
Cu doar câteva zile înainte de congresul PNL la care se va alege noul președinte al formațiunii, majoritatea filialelor s-au poziționat deja într-o direcție sau alta. Deși premierul Florin...
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fostul prefect al Capitalei, despre congresul PNL: ”Nu poţi permite organizarea în spaţii închise cu 5.000 de oameni, când limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000”
Fost prefect al Capitalei, Alin Stoica, afirmă că organizarea Congresului PNL, nu ar trebui permisă, în condiţiile în care limita pentru spectacole în aer liber este de 1.000 de persoane, la...
Sursa: NEWS.RO