Romania ar putea sa aiba 1.000 de kilometri de autostrada, la finalul lui 2017

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 13:07
9138 citiri
Romania ar putea sa aiba 1.000 de kilometri de autostrada, la finalul lui 2017
Foto: Ziare.com - Arhiva

Romania ar putea finaliza 260 de noi kilometri de autostrada in 2016 si 2017, pe baza stadiilor de executie de pe diversele santiere, astfel ca retaua nationala va ajunge la aproape 1.000 de kilometri la finalul anului viitor, arata calculele News.ro, pe baza declaratiilor directorului general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Catalin Homor.

In prezent, Romania are 733 de kilometri de autostrada, insa in acest bilant este inclus si lotul de 22 de kilometri al autostrazii Sibiu-Orastie, inchis la zece luni dupa inaugurare pentru grave deficiente.

Acest lot va fi dat in folosinta in luna septembrie a acestui an, dupa ce lucrarile de remediere vor fi finalizate, sustine seful CNADNR.

"Am semnat contractul de proiectare pentru consolidare si imbunatatire a capacitatii portante a terenului de fundare, lucru care nu a fost luat in calcul de proiectantul initial. Urmeaza ca, in cel mult doua saptamani, sa avem proiectul pe masa pentru a incepe executia", a declarat Homor, pentru News.ro.

Pe langa acest lot cu probleme, in 2016 si 2017 exista mari sanse sa fie finalizate lucrarile la alti 260 de kilometri de autostrada.

Printre cele mai importante autostrazi care ar putea fi terminate pana la sfarsitul anului viitor este Lugoj-Deva, cu o lungime de 100 de kilometri, care reprezinta bucata lipsa dintre Sibiu si Nadlac pe autostrada A1.

Lucrarile au fost intarziate mai multi ani din cauza unor dificultati legate de obtinerea avizelor de mediu pentru ecoductele destinate trecerii ursilor si pentru pesteri de lilieci.

"Lugoj-Deva este in mare parte blocat pentru ca nu exista autorizatii de construire. Facem eforturi sa le obtinem, suntem conditionati de obtinerea acordului de mediu si de existenta unor pesteri de lilieci care ba sunt, ba nu sunt. A aparut, in mod surprinzator, si un culoar de migratie a ursilor, pentru care am implementat doua tuneluri, sectiune care se afla in proiectare, urmand a fi scoasa la licitatie", a spus Homor.

In cazul Autostrazii Sebes-Turda (A10), care leaga autostrazile A1 si A3, daca nu vor exista intarzieri, ar putea fi finalizate loturile 2, 3 si 4, cu o lungime cumulata de 53 de kilometri, din totalul de 70 al autostrazii.

In 2017 ar trebui sa fie terminati si 47 de kilometri din autostrada Targu Mures - Campia Turzii, parte din Autostrada A3. Aici, termenul de executie este de 12 luni, iar lucrarile ar trebui sa inceapa in septembrie.

Un alt segment cu sanse de a fi terminat in urmatorul an si jumatate este unul de 30 de kilometri intre Suplacu de Barcau si Bors, parte din A3.

Pe acest sector, unde a lucrat firma Bechtel, lucrarile sunt finalizate in proportie de peste 50%.

Tot pe autostrada Transilvania ar putea fi deschise tronsoanele Nadaselu - Mihaiesti, de 16,8 km, si Gilau-Nadaselu, 8,7 km, ultimul fiind in stadiu avansat de realizare.

Pentru segmentul Nadaselu - Mihaiesti, partea de proiectare va incepe in acest an.

Si "ciotul" de 3 km de la intrarea in Bucuresti a autostrazii A3, de la Petricani, ar putea fi finalizat anul viitor. Finalizarea "ciotului" este doar la stadiul de obtinere a avizelor necesare pentru emiterea autorizatiei de construire, potrivit situatiei prezentate sambata noului ministru al Transporturilor, care a vizitat mai multe santiere in zona Capitaleil.

Pe langa acestea, exista proiecte importante de modernizare si largire a drumurilor nationale, care ar putea fi finalizate in acest an sau in 2017.

Actualul proiect de largire a DN7 in zona care traverseaza Valea Oltului, are ca de termen finalizare sfarsitul lunii iulie 2016.

Mai exista un proiect de largire pe 5 kilometri, 3 km cu o banda si alti 2 km cu doua benzi in plus. In prezent, este finalizat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic, iar CNADNR cauta acum sursa de finantare. Pana la sfarsitul anului, proiectul va fi scos la licitatie.

Din proiectul de largire la doua benzi pe sens si modernizare a centurii nord a Bucurestiului, care ar putea fi finalizat la sfarsitul anului 2018 sau inceputul anului 2019, vor fi terminate doua tronsoane pana la sfarsitul anului 2017, in zona DN2 - A2.

Alte orase care ar trebui sa aiba centurile reabilitate integral sau partial pana la finalul anului 2017 sunt Craiova (Craiova Sud), Brasov (sectiunile DN1 - DN11 si DN12), Carei, Targu Jiu, Targu Mures, Suceava, Bacau, Tecuci si Mihailesti.

Drumurile nationale importante care vor fi reabilitate in urmatorul an si jumatate sunt DN76 (Deva-Oradea), DN67 (tronsonul Rovinari-Bumbesti Jiu), DN66 (tronsonul Bumbesti Jiu - Petrosani), DN56 (tronsoanele Galicea Mare-Calafat si Craiova - Galicea Mare), DN79 (Arad-Oradea) si DN73 (tronsonul Pitesti - Campulung).

Vești bune pentru șoferi: A fost deschisă încă o porțiune de autostradă. ”În următoarele 15 zile vor fi dați în circulație 80 - 90 de kilometri” VIDEO
Vești bune pentru șoferi: A fost deschisă încă o porțiune de autostradă. ”În următoarele 15 zile vor fi dați în circulație 80 - 90 de kilometri” VIDEO
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat că, începând de joi, 5 decembrie, de la ora 13:00, se poate circula între lotul 2 din Autostrada 0 Nord şi DN2. ”Este foarte...
Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
Bitcoin a stabilit un nou record istoric miercuri, 4 decembrie, depășind pentru prima dată valoarea de 100.000 de dolari. Prețul celei mai populare criptomonede a crescut cu peste 5% în...
#autostrazi gata, #numar kilometri autostrazi , #infrastructura
  1. Vești bune pentru șoferi: A fost deschisă încă o porțiune de autostradă. ”În următoarele 15 zile vor fi dați în circulație 80 - 90 de kilometri” VIDEO
  2. Bitcoin sparge pragul de 100.000 de dolari. Creșterea record, legată de schimbările politice din SUA?
  3. Meta vrea să folosească energie nucleară pentru alimentarea centrelor de date. Planuri ambițioase până în 2030
  4. Vânzările de mașini din China, în creștere – TradeVille
  5. Facturi mai mici pentru românii care au contract cu PPC, fostul Enel. Care este oferta companiei
  6. De la tâmplar la maistru: o poveste inspirațională în grupul RNDV
  7. Peter de Boer (DN Agrar) la Quarterly Report, despre succesul agriculturii circulare: „Singura cultură vândută anul acesta în afara grupului a fost floarea-soarelui”
  8. Airbus intenționează să concedieze peste 2.000 de angajați din domeniul spaţial şi de apărare
  9. Dobânzile la datoria românească ajung la un nivel record. Au explodat după primul tur al alegerilor prezidențiale
  10. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital