Romania, inclusa in doua mari proiecte europene de infrastructura - finantare de 26 miliarde de euro

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 13:49
4133 citiri
Romania, inclusa in doua mari proiecte europene de infrastructura - finantare de 26 miliarde de euro

Proiectele de infrastructura ce implica Romania sunt incluse in coridoarele Rin-Dunare si respectiv Orient/Est-mediteranean din cele noua prezentate joi de Comisia Europeana (CE), care ar urma sa actioneze ca o coloana vertebrala in cadrul pietei unice europene si sa revolutioneze conexiunile est-vest.

Primul dintre aceste coridoare, Rin-Dunare, va avea o axa principala formata din caile navigabile interioare Main si Dunare si va lega regiunile centrale din jurul oraselor Strasbourg si Frankfurt, trecand prin sudul Germaniei spre Viena, Bratislava, Budapesta si, in fine, Marea Neagra, de o ramura importanta ce porneste de la Munchen spre Praga, Zilina, Kosice si frontiera cu Ucraina.

Coridorul ar urma sa includa, potrivit hartii publicate de CE, orasele romanesti Timisoara, Arad, Brasov, Bucuresti, Craiova, Sulina si Constanta.

Coridorul Orient/Est-mediteranean face legatura intre interfetele maritime ale Marii Nordului, Marii Baltice, Marii Negre si Marii Mediterane, optimizand utilizarea porturilor vizate si a autostrazilor maritime aferente.

Avand drept cale navigabila interioara raul Elba, acest coridor va ameliora conexiunile multimodale dintre nordul Germaniei, Republica Ceha, regiunea panonica si sud-estul Europei. El se extinde, pe mare, din Grecia pana in Cipru. In acest priect vor fi incluse si infrastructuri de acces in orasele romanesti Timisoara, Arad si Craiova.

Cati bani da UE pentru aceste proiecte

Pentru a realiza investitiile necesare materializarii celor noua coridoare, finantarea UE pentru infrastructura de transport se va tripla pentru perioada 2014-2020, ajungand la 26 de miliarde de euro. In ansamblu, noua politica a UE in domeniul infrastructurii va transforma mozaicul actual de drumuri, cai ferate, aeroporturi si canale europene intr-o retea transeuropeana unificata de transport (TEN-T).

Finantarea din partea UE se va concentra asupra retelei centrale de transport, care are cea mai mare valoare adaugata in UE. Pentru a acorda prioritate conexiunilor est-vest, aproape jumatate din totalul finantarii CE pentru infrastructura de transport - respectiv 11,3 miliarde de euro din cadrul Mecanismului Conectarea Europei (MCE) va fi alocata numai pentru tarile beneficiare ale politicii de coeziune.

Noua politica instituie, pentru prima data, o retea centrala de transport bazata pe noua coridoare principale, respectiv doua coridoare nord-sud, trei coridoare est-vest si patru coridoare diagonale. Reteaua centrala va transforma conexiunile est-vest, va inlatura blocajele, va moderniza infrastructura si va eficientiza operatiunile transfrontaliere de transport pentru calatori si pentru companii in intreaga UE, noteaza CE intr-un comunicat.

Aceasta retea ar urma sa fie realizata in orizontul lui 2030, dar executivul comunitar recunoaste ca disponibilitatea finantarii va depinde de incheierea cu succes a negocierilor privind cadrul financiar multianual 2014-2020.

Noua retea centrala de transport va fi sustinuta de o retea cuprinzatoare de rute la nivel regional si national care vor aduce trafic in reteaua centrala. Scopul CE este ca pana in 2050, cea mai mare parte a cetatenilor europeni si a firmelor din Europa sa se afle la cel mult 30 de minute distanta, ca timp de deplasare, de aceasta retea globala.

Reteaua centrala va conecta 94 de porturi europene principale cu legaturi feroviare si rutiere, 38 de aeroporturi cu legaturi feroviare cu orase mari, 15.000 km de linii de cale ferata modernizate pentru circulatia de mare viteza si 35 de proiecte transfrontaliere pentru reducerea blocajelor.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#proiecte infrastructura UE Romania, #coridoare europene Romania, #proiecte infrastructura Europa Romania , #infrastructura