Romania, penultima din UE in clasamentul satisfactiei fata de sistemul feroviar national

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 19:26
1525 citiri
Romania, penultima din UE in clasamentul satisfactiei fata de sistemul feroviar national
Foto: Evenimentul Zilei

Romania si Bulgaria sunt ultimele tari din UE intr-un clasament alcatuit dupa gradul de satisfactie fata de sistemul feroviar propriu, potrivit unui sondaj Eurobarometru care mai arata ca 71% dintre europeni sustin o concurenta sporita in transportul feroviar la nivel national si regional.

Potrivit sondajului, mai putin de jumatate dintre europeni sunt multumiti de propriile sisteme feroviare (46%), desi gradul de satisfactie s-a imbunatatit fata de 1997, cand era de 41%.

Nivelul de satisfactie variaza astfel de la 67% in Finlanda pana la 18 % in Bulgaria, fiind in general destul de scazut in statele membre din Europa Centrala si de Sud-Est. In Romania, gradul de satisfatie este de 23%.

Conform aceleiasi cercetari, sprijinul total pentru deschiderea catre concurenta a sistemelor nationale si regionale de transport feroviar este de peste 60% in toate statele membre, cu exceptia a doua (Olanda si Luxemburg). In acelasi context, 78% dintre cetatenii UE sunt de parere ca o concurenta mai mare va fi in beneficiul calatorilor, arata sondajul.

Pentru majoritatea europenilor, deschiderea catre concurenta va avea o influenta pozitiva in ceea ce priveste pretul biletelor (72%), calitatea serviciilor pentru calatori la bordul trenurilor (71%), confortul si curatenia trenurilor (70%), frecventa trenurilor (68%), punctualitatea acestora (66%), modul in care sunt administrate intreprinderile feroviare (63 %) si numarul de statii sau rute care vor fi deservite (62%), potrivit studiului.

Cercetarea Eurobarometru indica totodata ca majoritatea absoluta a europenilor se asteapta ca o concurenta mai mare pe piata feroviara sa fie benefica pentru partile interesate individuale, precum calatorii (78%), operatorii feroviari privati (68%) si salariatii operatorilor de transport feroviar (55%).

De asemenea, 70% dintre cetatenii UE doresc ca, in urma sporirii concurentei, sa beneficieze de servicii feroviare minimale, similare celor ale companiilor aeriene low-cost, iar 43% vor dezvoltarea de servicii premium (mancare, filme, ziare etc.). De asemenea, aproape doua treimi (65%) dintre europeni doresc mai multe modalitati de achizitionare a biletelor (de exemplu online, prin intermediul telefoanelor inteligente sau la bord).

Peste jumatate dintre europeni (55%) utilizeaza trenurilor nationale sau regionale: cel putin saptamanal (6%), de mai multe ori pe luna (4%), de mai multe ori pe an (19%) sau cel mult o data pe an (26 %). Mai mult de patru din zece europeni nu au folosit niciodata acest tip de trenuri (45%), se precizeaza intr-un comunicat al reprezentantei Comisiei Europene.

Putin peste patru din zece europeni (41%) utilizeaza trenuri suburbane: cel putin saptamanal (7%), de mai multe ori pe luna (5%), de mai multe ori pe an (13%) sau cel mult o data pe an (15%). Aproape sase din zece europeni nu au folosit niciodata acest tip de trenuri (59%).

Principalul motiv pentru care calatorii folosesc trenurile nationale sau regionale il constituie calatoriile de agrement (70%), doar cativa dintre calatori mentionand ca merg cu trenul la munca sau la cursuri (10 %) sau in calatorii de afaceri (10 %).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#romani multumire transport feroviar , #infrastructura