Romania, tara lui "cand va fi gata"

de Sebastian Burduja , economist
Marti, 20 Februarie 2018, ora 19:50

   

Romania, tara lui "cand va fi gata"
Sebastian Burduja
Declaratia prim ministrului Romaniei, Viorica Vasilica Dancila, este un simbol pentru Romania de azi: o tara incapabila sa se dezvolte si sa investeasca banii cetatenilor ei cu cap. Zice dansa: "Viabilitatea PNDL 1 introdus de domnul Liviu Dragnea ca ministru al Dezvoltarii ne-a dat certitudinea ca acesta trebuie continuat".

Citeste toate textele scrise de Sebastian Burduja pentru Ziare.com

Sa traducem. Pe cand fusese uns ca ministru la MDRAP, post ales strategic, Suleymagnificul pescar de la Belina a miscat din mustata si a cerut sa se faca un program intitulat pompos Program National de Dezvoltare Locala - PNDL.

OUG 28/2013 a nascut PNDL-ul "domnului Dragnea" si a deschis astfel robinetul cu miliarde de lei din buzunarele noastre catre baronii si baronasii de partid si clientela lor. S-au deschis mii de santiere, fara vreo perspectiva de a le inchide vreodata, pentru a arata ca "se face ceva".

Fara criterii de evaluare si selectie, fara o estimare a impactului in teren, fara monitorizarea modului in care s-au cheltuit banii, fara nicio corelare cu fondurile europene. An dupa an, fiecare guvern, inclusiv cel tehnocrat, din pacate, a pastrat programul ca pe o vaca sacra pentru platirea politelor de nivel local.

Pentru oricine are habar despre cum functioneaza politica in Romania, devine clar ca acest celebru PNDL este cheia de bolta a intregului sistem actual care ia de la cetateni si da la politicieni, retezand cinic sansele Romaniei copiilor nostri la dezvoltare.

Cum se face in AmericaRamanem pe subiectul cu infrastructura si trecem balta - nu Belina, ci Atlanticul. Zilele trecute, presa de peste Ocean a comentat pe larg planul Administratiei Trump pentru modernizarea infrastructurii americane. Bugetul aferent este unul cu adevarat impresionant: 1.500 miliarde de dolari, dintre care 200 de miliarde de dolari vor fi alocati de la bugetul federal modernizarii drumurilor, autostrazilor si altor infrastructuri esentiale pentru economia Statelor Unite.

Prin comparatie, suma alocata de la bugetul federal este echivalenta cu PIB-ul Romaniei pe anul 2017. Bugetul prevede, printre altele, alocarea a 50 de miliarde de dolari pentru proiectele de infrastructura rurala, care vor fi distribuite statelor sub forma de subventii.

Pentru a facilita implementarea acestui plan ambitios, Casa Alba a anuntat si simplificarea procedurilor de emitere a permiselor de construire, reducand termenul pentru obtinerea lor la doi ani, in contextul in care in prezent pot dura pana la zece ani.

Cele 200 de miliarde vor fi obtinute prin economii, redirectionand fonduri din bugetul federal, iar statelor si investitorilor privati li se va cere sa contribuie cu restul de 1.300 de miliarde.

Altfel spus, investitiile statului american in infrastructura sunt realizate in baza catorva principii: prioritizare, localism si corelarea investitiilor.

Dincolo de antipatiile sau simpatiile fata de Administratia Trump, problemele infrastructurii americane sunt aproape unanim recunoscute de catre publicul american si de catre ambele partide: autostrazile, drumurile, podurile, caile ferate si aeroporturile din SUA sunt construite in cea mai mare parte intre anii '50 si '70, iar multe dintre acestea s-au degradat si nu reusesc sa asigure o economie competitiva pentru generatiile viitoare.

Intr-un context in care cota de incredere a actualei administratii se afla la un nivel minimal, iar scena publica si societatea par tot mai dezbinate, Donald Trump incearca, prin acest plan, sa creeze premisele unui efort national: statele, guvernele locale, intreprinderile private si cetatenii sunt invitati sa contribuie cu totii si sa investeasca, practic, in viitorul lor comun.

De exemplu, potrivit lui Henry Petroski de la Universitatea Duke, ambuteiajele costa economia americana in fiecare an peste 120 de miliarde de dolari. Avem oare un studiu similar si in Romania? Care este oare costul efectiv al faptului ca Bucurestiul este orasul cu cel mai aglomerat trafic din Europa? Dar, sa nu ne pierdem cu Firea, inca.

Inapoi in Romania inapoiataAsadar, si la noi se vorbeste in aceste zile despre infrastructura. E drept, ceva mai putin, principalele preocupari ale "creatorilor de agenda", politicienii si o parte a presei, fiind lupta cu statul paralel si marturiile unor inculpati despre procurorii care i-au prins ca devalizau banii publici. Si totusi, atunci cand se vorbeste, se vorbeste cu tupeu maxim si cu zambet pe sub mustati. Nu doar cand e vorba de PNDL.

Intrebat cand se va circula pe doua benzi pe sens pe centura Sud a Bucurestiului, ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a raspuns: "Cand va fi gata".

In ceea ce priveste stadiul lucrarilor de pe portiunea de centura a Capitalei cuprinsa intre A1 si DN7, acelasi ministru al Transporturilor le-a spus jurnalistilor astfel: "Daca e santier, atunci inseamna ca se lucreaza".

De asemenea, intrebat care sunt autostrazile care vor fi deschise circulatiei in acest an, Sova a raspuns ca "vom circula pe autostrazile care vor fi receptionate". Un fel de "pentru ca putem". Cata competenta, cata preocupare pentru binele tarii si, mai ales, cat respect pentru miliardele de euro din taxele si impozitele noastre pe care acest domn Sova le administreaza. Probabil e un blestem al numelui...

Dincolo de (inca) o dovada de impostura si obraznicie din partea (inca) unui decident politic, echivalent cu si mai multi ani pierduti pentru Romania, intrebarea care persista este urmatoarea: care este strategia de investitii in infrastructura a Romaniei? Este o intrebare retorica, al carei raspuns il stim deja: vorba marelui Caragiale, este sublima, dar lipseste cu desavarsire.

Nu stiu daca planul lui Trump de modernizare a infrastructurii este sau nu realizabil, dar el exista pentru ca raspunde unei nevoi resimtite tot mai mari a societatii americane.

In Romania, situatia infrastructurii este mult mai dramatica: acum doi ani, aveam cea mai mare rata a investitiilor publice (ca pondere din PIB) si, in acelasi timp, cea mai slaba infrastructura din Uniunea Europeana.

Acum guvernarea PSDragnea a taiat investitiile aproape cu totul, ca sa stim un lucru. Cu toate acestea, raspunsul decidentilor politici este: "vom circula pe centura cand va fi gata".

Asa cum am mai spus, lipsa investitiilor nu este de fapt cauza principala a lipsei cronice a infrastructurii din Romania. Chiar si cu fondurile diminuate, pot fi realizate lucrari publice de importanta capitala pentru cetatenii acestei tari.

Nu e suficient sa investim, ci trebuie sa investim si cu cap: cu directii strategice clare, pe baza unor planuri multi-anuale; cu criterii de selectie a investitiilor, pentru a sti sa le ordonam in functie de prioritate; cu mecanisme functionale de corelare a investitiilor (fonduri UE, bugetul de stat, PPP-uri, alte surse); fara mii de santiere deschise in campanie electorala in toata tara, doar pentru a fi ulterior lasate de izbeliste; fara proiecte abandonate prin sertare la stadiul de proiectare, fara bani grei irositi pe studii de fezabilitate si proiecte tehnice pentru lucrari care nu vor deveni niciodata realitate.

SolutiaDaca vor elabora vreodata o astfel de strategie de investitii in infrastructura, atunci conducatorii nostri ar trebui sa plece de la principiile sanatoase mentionate anterior: prioritizarea, localismul si corelarea investitiilor.

Prioritizare. Nevoile reale ale Romaniei in ceea ce priveste infrastructura au fost inventariate in cadrul unui studiu efectuat de Fundatia CAESAR in 2015. Se estimeaza in aceasta ampla analiza ca totalul investitiilor in infrastructura de care Romania ar avea nevoie se ridica la 120 de miliarde de euro, iar deficitul de finantare ar fi de aproximativ 74 de miliarde de euro.

Solutia este, asadar, prioritizarea investitiilor pe baza unor criterii clare si obiective. Avem nevoie urgent de o sortare a proiectelor aflate in executie, in diverse stadii. De asemenea, niciun proiect nou nu ar trebui finantat atat timp cat banii nu ajung pentru a continua si finaliza investitii prioritare aflate deja in executie.

Localism. Proiectele in infrastructura gandite de jos in sus, in functie de nevoile reale ale fiecarei comunitati, asa cum recomanda de altfel si Uniunea Europeana, care ne pune la dispozitie fonduri pentru proiecte in cadrul Axei CLLD - community-led local development.

Saptamana trecuta, am propus in premiera un mecanism de bugetare participativa transnational, la nivelul intregii Uniuni Europene, prin care cetatenii statelor membre sa poata vota proiectele de interes.

Corelarea investitiilor. Nu in ultimul rand, trebuie sa invatam ca bugetul de stat nu este si nu trebuie sa fie unica sursa de finantare a proiectelor de infrastructura.

In primul rand, niciun proiect eligibil pe fonduri UE nu ar trebui finantat vreodata de la bugetul de stat, pentru ca astfel se cheltuie bani din imprumuturi de pe piata, cu dobanzi semnificative. Or, in exercitiul financiar 2007-2013 exact asta s-a intamplat.

In ciuda ratei mici de absorbtie, am luat fonduri de la bugetul de stat pentru investitii publice, prin programele nationale destinate investitiilor in infrastructura pe care le-au conceput "conducatorii" nostri (PNDI, sub ministeriatul doamnei Udrea si apoi PNDL sub ministeriatul domnului Dragnea - difera o litera intre cele doua programe si cam atat).

Aceste programe reprezinta modele de #asaNU in ceea ce priveste alocarea fondurilor pentru modernizarea infrastructurii. In fapt, dincolo de denumirile lor pompoase, ele au fost si sunt doar niste mecanisme de control politic, prin care sume uriase de la bugetul de stat sunt distribuite in mod discretionar si netransparent catre clientela de partid a celor aflati azi inca la conducere.

O solutie simpla pentru iesirea din actuala criza este inchiderea PNDL incepand cu 2019 si transferarea tuturor proiectelor eligibile pe fonduri europene. Astfel s-ar face o prioritizare pe bune a investitiilor, pe baza unor criterii clare si obiective, asa cum este cazul Programului Operational Regional si a Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020.

Dar cine sa faca acest pas? Cum sa-si reteze "domnul Dragnea" tocmai craca pe care s-a catarat in fruntea statului? Cum sa-i lase cu ochii in soare pe baronii locali si judeteni si pe firmele lor incapabile sa concureze pe merit pentru contracte din bani publici? Sunt intrebari retorice, raspunsurile le cunoastem cu totii.

In final, merita mentionat faptul ca unul dintre cei care au salutat planul lui Donald Trump de modernizare a infrastructurii a fost Jay Timmons, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor din SUA. Acesta a declarat astfel: "Atunci cand porturile sunt infundate, camioanele intarzie, alimentarea cu electricitate este intrerupta, apa este oprita sau internetul cade, competitivitatea producatorilor este amenintata si locurile de munca sunt puse in pericol (...). Nu exista nici o scuza pentru lipsa de actiune, iar producatorii trebuie sa se asigure ca America foloseste aceasta ocazie".

Aceasta fraza ar merita sa fie repetata in fiecare zi tuturor oamenilor cu pixul in mana din tara noastra, inlocuind cuvantul "America" cu "Romania". Poate ca asa ar intelege importanta capitala a unei infrastructuri moderne si functionale si impactul major pe care il are asupra economiei unui stat si calitatii vietii cetatenilor sai.

La acest articol a contribuit si Alin Iliescu, politolog, absolvent al Masterului de Comunicare Politica si Marketing Electoral din cadrul SNSPA si specialist in comunicare new media. Este implicat activ in proiectele de schimbare civica din Romania, iar in prezent ocupa functia de director executiv al Platformei Actiunea Civica a Tinerilor (PACT).

Sebastian Burduja este Managing Partner al companiei RISE Consortium, o platforma globala de investitii dedicata dezvoltarii Romaniei. A lucrat ca expert in domeniul dezvoltarii regionale pentru Banca Mondiala, la sediul central din Washington, D.C. A fost si consultant la Dalberg Global Development Advisors, o firma de consultanta strategica, specializata in solutii de dezvoltare la nivel mondial. A lucrat la Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa, la McKinsey & Co., la National Endowment for Democracy si la Institutul Freeman Spogli pentru Afaceri Internationale. Este co-fondator si presedinte de onoare al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), membru fondator al Fundatiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si presedinte al Platformei Actiunea Civica a Tinerilor (PACT).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15037 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
T. basilic
rank 5
Tin sa adaug la ceea ce am deja scris, faptul ca nu sunt deloc...
...suparat pe colegii mei Transilvani in aprecierile lor degradante sau degradate despre Moldoveni, despre Regatzeni, despre Olteni cu precadere, caci este cumplit de adevarat ca au fost influentate de Ocupatia Otomana, vezi Musulmana.
Este odios ce ni s-a instalat in mentalul colectiv sub Fanarioti de exepmlu ca perioada.
In suma, mimetism, linguseala, poltronerie (adica si inmoaie-l caci limba-n c. are darul si harul univiersalitatii cu particularitatea ca slugarnicia e productiva si olina de folos nebanuit la actul comiterii sale, iar cand e de folos imediat se rezuma la "Capul plecat sabia nu-l taie", altfel spus un indelung exercitiu al tradarii privind... "Stilul Brancovenesc", cel care te invita sa iti privesti copiii murind inaintea decesului de sine.
Reiau aici si spun :
Ceea ce traim este Biblica Ucidere de prunci, in cea mai zeloasa forma a dezintergrarii unei semintii.
Caravagio, in picturile sale, isi punea capul, imaginea sinelui in decapitari de Gorgone sau de Ioan Botezatorul.
Spunea pe la 1600 ceea ce spunea si Hemingway in secolul XX :
"Cand bat clopotele, sa nu faci intrebare pentru cine bat. Bat pentru tine"
Quentin Tarantino a reluat acest imens adagiu intr-un film al sau unde un "Privitor ca la teatru tu in lume sa te-nchipui" Eminescian inainte de vreme, face dintr-un gura-casca al unui cortgiu mortuar, marturul propriei sale mmorrttzi.
Ceea ce ni se intampla aici si acum este o invitatie la discretionism.
Ca forma nu de "Statul sun eu" cum zicea Ludovic al XIV-lea, ci ca Erdoganism al abjectiei "Statul nu e al lui Attaturk, ci este al sultanilor si al sultanilor in veacul vecilor... ayatolahi."
Traziti-va, romani, altfel veti trai cu metateza lingvistica a lui Erdogan - respectiv Dragnea (nu va para de gluma), cu o forma de organizare fanariota, o ierarhie musulamana la "cheremul" (ah, ce turcism) al unei ierarhii cumulate cu ce era la Epoca cea Constantin si Elena, la soldcu ce-a urmat Constantinopolelui :
Stambul.
Avem ingrozitorul narav al revendiczrii raului ca sursa a binelui :
"Unde-i bine, nu-i de mine, unde-i rau, hop si eu"
Oameni buni, nu va trebuie inteligenta.
Sfatul expresiilor noastre, tin loc de lea fericirii unei vietii.
In Veacul Vecilor.
Amin.
Stan
rank 5
Bun articol, corect, documentat si fara stridentze!
Noi care citim suntem in sintonie cu autorii, dar ce ne facem cu hotii si analfabetii care decid soarta Romaniei?
Si daca Romania ar fi colonia unei puteri industriale, tot s-ar dezvolta mai normal si mai rapid decat sub conducerea patri-hotzilor actuali!
Teddy62
rank 5
tara lui "cind va fi gata"
si mai ales tara lui "merge si-asa"!
T. basilic
rank 5
Domnule Sebastian Burduja, carevasazica spuneti cu
...blandete didactica :
"Aceasta fraza ar merita sa fie repetata in fiecare zi tuturor oamenilor cu pixul in mana din tara noastra".
O spuneti demn, inalt, prestigios si... inadecvat.
Va daruiesc fraza adecvata despre cel toc, stylo, feutru, carioca, pix, intr-o imensa fraza abandon pronuntata de chiar tatal meu, intr-un odinioara... ca maine :
"Badie, dac-ai baut cerneala, acum (sau acusha), suge pixul.
Cereti poduri de la Apolodorii nostri din (panza) de Damasc, in vreme ce ei nu fac decat podul... gimnastic mult drag lui Daddy (pezevenchiul pervers al... Tatuciei, mult lacom la mij si la jaf, ca tot talharul de drumul... mic, fiindca cel mare bate la ochi si ucide fauna cu tot cu Scufila Rosie, aparatoare ee Bunicutze de povesti mineresti).
Macar de-ar scrie doua randuri din ce-a ouat Villon, alt derbedeu, insa de geniu, care scapa de spanzuratoare precum Michelangelo de Caravagio de temnita, pictand.
Pictandu-si tseasta in capatani de Gorgona, de Ioan Botezatorul, sau de gura-casca al supliciilor sau al invierilor de Lazari de sa vezi si sa nu crezi.
Ce ni se intapmla azi, pricepe si Ray Charles, si Stevie Wonder, si, desigur, batranul Homer- bardul, al carui nume inseamna in greaca veche "Orb" si "Povestitor".
Altfel decat orb - poporul meu la fel de... chioras (forma de Speranta in Tzara (sau tara) orbilor unde jupan e Dragnea), mai bine, Doamne, "Chioras" - adica lacom, invidios, hraparetz, fudul si... burzuluit, a la turca bre.
Sper ca aist "a la turca, bre", sa nu stramute in Erdonganizarea Natiunii.
Sper sa nu fiu eu insumi obligat sa schimb in postarile mele pe cel "Ja la rahhat sau handel" in omagii cu surle si trambite in care nu sufli, ci *** intru gloria Ayatolahului Analfabet si Fudul.
Dar cine stie din ce mi-o fi facut viitorul de fugar, caci deja Erdogan cauta un jurnalist cu un premiu de 214.000 de mangari (la cursul zilei) pentru un straznic si definitiv "Viu au mort", cu specificatia ca mai degraba Kaputt decat autoumblaretz.
Caci autoumblareala este daunatoare imobilitatii bavarde chiar daca alege sa taca.
amerikaine
rank 1
Adevarul
Am ajuns la concluzia ca guvernul romaniei si toate functiile de conducere nu pot fi indeplinite de romani . Cred si sustin dupa 29 de ani de capitalism ca trebuiesc adusi oameni de afara, straini din tarile europene cu traditie, oameni educati pentru functiile pe care le detin.M-am saturat s-a vad romani pusi in functii pe care nu le merita, m-am saturat de bani furati , m-am saturat de minciunile si potlogariile romanilor .Romanul cum ajunge intr-o functie crede ca ise ofera un ciolan de rontait,nu face nimic pentru binele tarii.
lucianp
rank 5
Domnul Burduja
Atacul nofondat la guvernul Ciolos este complet nefondat. Guvernul technocrat nu a avut nevoie sa isi plateasca suport local pentru ca nu apartineau unei organizatii politice, iar averi nu stiu sa fi acumulat nici unul din ministrii technocrati. Pe de alta parte problemele cu care s-au confruntat technocratii, in mod deosebit stabilizarea economica in fata unui parlament vadit ostil, nu au lasat timp si energia necesare pentru a se angaja in alta batalie.
rc
rank 5
de acord, sunt convins ca in guvernalul tehnocrat
erau oameni competenti cu planuri coerente, dar ce lipsea si atunci si acum celor competenti, e sprijin politic. Adaugat la asta faptul ca nu multi tehnocrati aveau capacitati de comunicare prea grozave, inclusiv ciolos, si rezultatul a fost previzibil. nu vad ce diferenta ar fi facut daca opreau programul, ar fi fost reinfintat cu trambite de mare succes dupa alegerea lui dragnea.

problema ramane lipsa credibilitatii opozitiei de dreapta. daca domnii burduja si iliescu ar propune aceste programe din fruntea uni partid ca pnl, pentru ca programul descris ar fi perfect compatibil cu un partid liberal, si in campanie programul ar fi descris cu coerenta din acest articol, atunci ar avea lumea ce vota si programele ar putea fi implementate. din pacate pnl cu orban in frunte are 0 credibilitate pentru ca nu reprezinta nici liberalism, nici lupta pentru justitie, nici competenta.
e greu de iesit din "problema" cand tinerii articulati si competenti nu se implica politic, desi inteleg perfect ca nu e usor sa lucrezi cu "politicienii" actuali. dar macron a reusit...
hello
rank 5
Corect ce spuneti despre oamenii competenti din
guvernul lui Ciolos: nu aveau sprijin politic si nu au putut lua masuri radicale de schimbari majore ! In schimb, guvernul alde psd are tot sprijinul politic pentru toate aiurelile care le trec prin cap ministrilor, si mai ales sefului Dragnea , toti niste incompetenti ...
Te-o
rank 5
@lucianp
Aveti dreptate!
Analiza dlui Burduja este lucida si competenta!
Cu toate acestea aprecierile despre guvernul Ciolos sunt stranii,deoarece un guvern de trazitie nu poate construi un proiect de tara din lipsa de timp strategic!
Un lucru este de remarcat:in timpul guvernarii Ciolos,pentru prima data in istoria tarii nu s-a furat nimic la nivel guvernamental!
Concluzie:Romania nu a fost niciodata ,in istoria ei, guvernata de indivizi si individe total inepti si inepte ca in prezent!
Raul de baza este PSD,insa,circumstantial,raul actual se numeste Dragnea,pe care un mare politician roman il numeste PSIHOPAT!Un individ nul care se crede Napoleon!
Dragnea este terorizat de spectrul puscariei pentru infractiunile comise!
Pentru a scapa,da foc Romaniei!Teo
Te-o
rank 5
Un comentariu extrem de competent!
Ma intreb daca cei care conduc ,sau mai bine zis,distrug,in prezent viitorul tarii,sunt in stare sa-l citeasca si sa-l inteleaga integral!
Va veni timpul cand vor da socoteala pentru ineptiile pe care le comit in prezent!Teo
nashpa
rank 2
oare vor plati cnadva?
Oare cate persoane ar trebui sa lucreze numai ..instrumentarea pagubelor aduse de vinovatii actualei situatii in care a fost adusa tara?
Daca mai adaugam si ...ragazul pe care si-l iau justiatiarii in elaborarea hotararilor judecatoresti, precis ne apuca vremea calendelor grecesti!!
Bgan
rank 1
Infrastructura
E principala problema pe care o are țara noastră. Dar investițiile in infrastructura nu aduc voturi psd. Așa ca le uitam. Pana și țara ca Albania a cre mai mulți km de autostrăzi decat Romania. Ce face guv psd e o crima impotriva poporului roman.
01v06a1951n
rank 3
Vrem nu vrem,
trebuie sa asteptam mult pana lucrurile vor decurge normal. Este vorba aici de maturizare politica a cetatenilor, responsabilizarea lor si mai mult discernamant atunci cand aleg. Ptr. ca alesii, aceiasi mereu, pun pe listele la alegeri doar dintre ei. Nu mai departe clanul Cosma din Ploiesti, totii au ajuns cu functii inalte si asta nu era posibil daca cetatenii aveau putina gandire. Sa admitem ca Dragnea nu-i bun , dar nici Ponta nu era si nici un Blaga cu Gorghiu nu ar fi fost si nici Antonescu atunci cand "In pat cu dusmanul", facea eschibitii. Constantinescu a fost vai si amar , nici Iliescu nu a fost un inspirat si a dat "verde" jafului national. Atunci cine este de vina ? Bine o sa pice PSD-ul, crdeti ca un Orban este mai "breaz"? Adevarat ca PSD-ul este campion la neavenite, dar nici cu ceilalti nu ar fi mai altfel, deocamdata. Acum de ar fi alegeri, tot ei vor invinge si tot ei se va alia cu un partd "balama" cu un UDMR sau ALDE si tot rau va fi . Inca pe la noi, "multimea" decide si pana nu va fi un pic de "lumina", tot asa ne vom chinui.
Bgan
rank 1
Sa propun
Johannis presedinte, ciolos PM , Codruta la justiție, etc. Dream te-am!
Ambigua
rank 5
Nu este adevarat!
Mereu am avut optiuni bune si foarte bune, dar le-am ratat, in folosul unor mincinosi si ticalosi care au bagat prostimii in cap ca "toti sunt la fel". Nu e adevarat, nu toti sunt la fel, e drept ca uscarturi au toate partidele, dar nu uscaturile sunt criteriul, ci elitele. Totusi partidele de dreapta au un cod de etica pe care l-au respectat cat de cat. PSD-ul, niciodata! Mereu am avut de ales intre un Iliescu si un Coposu sau Ratiu, Ion Diaconescu, Ticu Dumitrescu, Gabriel Tepelea s.a. Oameni care au facut politica pentru tara, nu pentru ei, drept pentru care au si murit saraci. Chiar la ultimele alegeri se stia bine ca alegem intre hotul de voturi (si de bani) Dragnea si un om competent si cinstit, Ciolos. Chiar si Boc a fost un politician onest, dar l-au dat leprele repede jos, sa nu se prinda prostimea ca mai exista alternative. Acum, dupa "taierile" intitulate pompos "cresteri", ce mai zic aceiasi alegatori prostiti si inselati? Chiar si acum avem oameni valorosi pe partea "dreapta": Florin Catu, Andreea Vass, Plesu, Predoiu, Tomac, Muresan, Preda, Funeriu, fostii ministri ai lui Ciolos, Danaila si altii care nu-mi vin acum in minte, dar sunt onesti si competenti, trebuie doar scosi in fata, in ciuda vacarmului si fumului facut de nulitati ca sa nu poata iesi in evidenta, sa stea acolo acoperiti si sa nu li se auda glasul.
lucianp
rank 5
Nu il uitati pe domnul Ciolos
care a fost, in opinia mea, cel mai competent si pro-roman guvern pe care l-a avut Roamania in ultimii 28 de ani. Romania nu are nevoie de promisiuni desantate, care duc la impasuri economice, si nici de declaratii patriotarde, ori the hoti politicieni din popor fandosindu-se in haine populare de parade cumparate de la fondul plastic.
repulsie
rank 5
Romania
Nu va ajunge nicăieri atat timp cat tradatorii de țară alde-psd(pro rusi) sunt la putere.
mamanaibii
rank 3
mai este si tara lui
"De ce nu se face?"

https://www.facebook.com/groups/186798405248919/permalink/193196717942421/
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor