Romanii s-au ales cu o noua autostrada muzeu! CNAIR sustine ca ar fi un pericol sa circulam acum pe ea. Cuc vine cu amenintari

Marti, 13 August 2019, ora 14:17
14067 citiri
Romanii s-au ales cu o noua autostrada muzeu! CNAIR sustine ca ar fi un pericol sa circulam acum pe ea. Cuc vine cu amenintari
Foto: Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

In ciuda promisiunilor repetate venite din partea politicienilor, in loc de 43 de kilometri de sosea de mare viteza nou-nouta, romanii s-au ales doar cu o noua autostrada muzeu, intre localitatile Soimus si Ilia din judetul Hunedoara.

In mod normal, luni, pe 12 august ar fi trebuit sa se deschida, in sfarsit - cu o intarziere de peste 3 ani - circulatia pe Loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva (parte din A1).

Asta, in conditiile in care atat constructorul Lotului 3 (societatea spaniola Comsa), cat si cel al Lotului 4 (societatea autohtona UMB, fondata de Dorinel Umbrarescu) au anuntat ca si-au terminat lucrarile si au cerut Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sa le receptioneze, in vederea deschiderii circulatiei.

Specialistii CNAIR au mers, luni, in zona. Au receptionat, insa, doar Lotul 4, lung de 22,1 km, dintre Soimus si Ilia. Totodata, CNAIR a transmis prin intermediul unui comunicat de presa remis redactiei Ziare.com ca - desi UMB a terminat treaba, iar soseaua de mare viteza pe care a construit-o e practicabila - aceasta nu va putea fi, totusi, deschisa traficului. Iar motivul e cat se poate de simplu.

Mai exact: bretelele rutiere pe care se iese, la Ilia, de pe autostrada, nu sunt pe Lotul 4, deja finalizat de UMB, ci pe Lotul 3 (adica pe cel invecinat, construit de Comsa, care continua drumul de la Ilia spre Cosevita) . In mod normal, acest lucru n-ar trebui sa conteze, deoarece Comsa a construit deja aceste bretele rutiere, iar ele sunt circulabile.

Problema este ca - dupa cum sustine CNAIR - Comsa nu si-a terminat treaba pe restul Lotului 3. In consecinta, lotul nu poate fi receptionat si deschis traficului. In schimb, s-ar fi putut receptiona si deschide doar bretelele de la Ilia, care sa permita circulatia pe Lotul 4 al autostrazii, finalizat deja de UMB.

Dar, mai transmite CNAIR, Comsa a refuzat aceasta solutie, cerand sa i se receptioneze lotul integral, nu partial.

Iar fara bretelele inaugurate, Lotul 4 al Autostrazii Lugoj-Deva, desi construit integral, va ramane inchis. Una peste alta, avem inca un segment de autostrada muzeu, lung de 22,1 km!

Nu e prima oara cand Romania are autostrazi muzeu. Spre exemplu, o portiune de 9,6 km de sosea de mare viteza dintre Nadaselu si Gilau - finalizata tot de UMB in 2017 - a ramas inchisa in jur de un an, din cauza ca se termina brusc pe un maidan, aproape de malul raului Somesul Mic. Abia dupa ce autoritatile au reusit sa construiasca un pod peste rau s-a putut, deschide traficul pe respectivul segment de autostrada muzeu, in toamna anului 2018.

De asemenea, un lot al Autostrazii Sebes-Turda a ramas inchis mai bine de jumatate de an din cauza ca nu a primit receptia.

La acel moment, societatea civila ajunsese chiar sa stranga semnaturi ca sa convinga autoritatile sa deschisa autostrada.

Cand se va deschide noua autostraza-muzeu? Nimeni n-ar putea spune

Fostul director al CNAIR, Narcis Neaga, sustinea inca din decembrie 2018 ca Loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj-Deva se vor finaliza in "cateva luni". Astazi - desi a trecut mai bine de jumatate de an de atunci - cele doua loturile raman, in continuare, inchise.

In consecinta, am incercat sa aflam de la CNAIR de ce s-a ajuns intr-o astfel de situatie si cand anume isi va termina Comsa lucrarile, astfel incat sa se poata deschide circulatia pe cei 43 de kilometri de autostrada.

"La acest moment, exista o serie de probleme pe Lotul 3. Mai exact, exista o fisura in taluzul care duce la terasament. Sigur, putem da receptia asa. Intrebarea este: daca aluneca soseaua si o ia la vale, cine raspunde, daca nu CNAIR?

Fisura din taluzul care duce la terasamentul Lotului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva

In plus, exista si o serie de ravene pe versanti. Daca acordam receptia si incepe sa alunece pamantul pe sosea, cum se vor descurca soferii care circula prin zona, mai ales noaptea? Sunt intrebari la care CNAIR va fi obligata sa raspunda, daca da receptia.

Ravene pe versantii Lotului 3 al Autostrazii Lugoj-Deva

Ba mai mult, sunt acolo tot soiul de dovezi de nepasare din partea constructorului. Spre exemplu, nici macar nu a terminat de vopsit marcajele rutiere. Unde i s-a terminat vopseaua, s-a oprit si a lasat lucrarea asa.

Marcaje realizate doar in parte, pe Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva

In aceste conditii, la momentul de fata se discuta cu Comsa, dar constructorul nu si-a asumat inca un termen pana la care sa finalizeze, intr-adevar, toate aceste lucrari. Si nici nu a fost de acord sa receptionam doar bretelele (de la Ilia -n.red.) pentru a putea deschide macar Lotul 4" a precizat pentru Ziare.com purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu.

La randul sau, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, a declarat ca inca de anul trecut s-au intocmit actele pentru a penaliza Comsa cu 73 de milioane de lei pentru intarzieri, dar ca, pana la urma, constructorului nu i s-a mai aplicat nici pana astazi sanctiunea. In plus, a sustinut Cuc, citat de Agerpres, din acest moment, CNAIR ar trebui sa le dea spaniolilor 5-10 zile sa remedieze problemele Lotului 3. Iar in cazul in care constructorul nu respecta aceasta perioda, Cuc considera ca ar trebui reziliat contractul.

Ministrul Transporturilor sustine ca, de fapt, Comsa refuza sa coopereze si din cauza ca i s-a cerut sa semneze un act aditional prin care s-ar angaja sa ofere garantie de 10 ani in loc de 4 ani, petru lucrarile la Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva.

Pro Infrastructura: Prostie, nemernicie, orgoliu stupid

Din acest punct de vedere, lucrurile par clare. Totusi, Asociatia Pro Infrastructura (API) apreciaza ca, de fapt, circulatia putea fi deschisa pe cele doua loturi, iar amanarea este doar o dovada de incompetenta a CNAIR!

"Ratiunea si buna credinta au fost invinse, din nou! 'Responsabilii' din Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere au REFUZAT receptia lucrarilor pe lotul 3 al Autostrazii A1 Lugoj-Deva, invocand probleme tehnice de executie.

Prostia, nemernicia, orgoliul stupid si incompetenta criminala au creat un urias muzeu de autostrada de 43 de km in Romania, tara cu soselele cele mai periculoase din UE (96 morti la 1 milion locuitori in fiecare an) ", transmite API prin intermediul unei postari pe Facebook.

La randul sau, Catalin Drula (USR) - membru in Comisia de Transporturi a Camerei Deputatilor - sustine ca intarzierea deschiderii traficului indica, mai degraba, coruptie.

"Intarzierea deschiderii circulatiei este cel putin iresponsabilitate. Dar mai degraba coruptie. Toata povestea miroase a santaj si spagi. Probabil nedate (cat/cui trebuie) ", a scris Drula intr-o postare pe Facebook.

Ramane sa aflam cat timp va trebui sa mai treaca pana cand vom putea circula, in sfarsit, pe cei 43 de kilometri de autostrada care ar fi trebuit sa fie inaugurati inca din 2016!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#amanare inaugurare Autostrada Lugoj Deva, #Lugoj Deva autostrada amanare, #Autostrada Soimus lucrari finalizate , #infrastructura