Schiul in Romania, doar o alta ramura turistica muribunda

Duminica, 28 Noiembrie 2010, ora 14:00
2745 citiri
Schiul in Romania, doar o alta ramura turistica muribunda

O noua initiativa legislativa a fost inaintata spre consultare si aprobare Parlamentului Romaniei, initiativa menita sa usureze munca investitorilor si accesul acestora in statiunile de schi.

Programul de dezvoltare a statiunilor montane destinate sa deserveasca practicarea sporturilor de iarna, aprobat si publicat in anul 2003, sufera prin aceasta noua initiativa legislativa unele modificari.

In acest sens, beneficiarii scoaterii terenurilor aflate in proprietatea fondului forestier, si a caror destinatie este cuprinsa si acopera sfera sporturilor de iarna, cum ar fi: crearea de partii de schi, instalatiile aferente partiilor, caile de acces catre partiile de schi inclusiv parcarile acestora, alimentarea cu apa pentru tunurile de zapada, instalatiile de cablu, iluminarea partiei, sunt scutiti de la obligatiile de plata prevazute de Codul Silvic.

De asemenea, daca pentru construirea celor mentionate mai sus, investitorii au nevoie de terenuri adiacente, acestea pot fi utilizate temporar pe durata desfasurarii lucrarilor, fara sa fie necesara vreo remuneratie precum cele prevazute in Codul Silvic.

In expunerea de motive se precizeaza faptul ca era ingreunata obtinerea terenurilor necesare desfasurarii acestui tip de investitii datorita taxelor care trebuiau platite pentru scoaterea terenurilor din Fondul Forestier National. De asemenea, in expunerea de motive se face referire la fondurile europene care odata accesate presupun existenta unui teren pe care sa se desfasoare investitia, mai ales avand in vedere ca este vorba despre o partie de schi.

Initiativa aceasta vine in sprijinul turismului romanesc si mai ales in sprijinul iubitorilor sporturilor de iarna. Un exemplu concludent de capabilitate de implementare a fondurilor europene pe acest domeniu este partia de la Marisel, jud Cluj, partie care a fost finalizata si va fi inaugurata in aceasta iarna.

Au fost accesati 5,5 milioane de euro pentru a crea o partie de 750 de metri, dotata cu teleschi. Este o suma "marisica", dar sa le acordam putina incredere dezvoltatorilor, avand in vedere ca in aceeasi zona mai sunt in plan alte doua partii, mult mai lungi. Partiile din comuna Baisoara sunt si ele pe cale de a fi terminate.

Singura problema ramane infrastructura rutiera precara. Aceeasi problema este intampinata si la Sureanu, o partie inaugurata anul trecut. Mai este in discutie proiectul din muntii Parang, un proiect care vrea sa transforme statiunea in una din cele mai mari statiuni din Europa de Sud Est. Toate aceste proiecte pot fi derulate mai repede datorita scutirii dezvoltatorilor de efortul de a se lupta cu Fondul Forestier pentru terenurile impadurite.

In acest moment, partiile de schi din Romania si statiunile care deservesc aceste partii nu sunt realizate la un nivel care sa ofere o performanta economica ridicata. Standardele de ingrijire a partiilor precum si modul in care sunt serviti clientii, iubitorii de sporturi de iarna nu se ridica la nivelul statiunilor din tarile vecine.

Un alt fapt greu de inteles si de acceptat este ca nu exista in Romania o statiune cu mai mult de 10 km de partie. In Bulgaria, de exemplu, statiunea Bansko are o lungime cumulata a partiilor de 65 de km. In acelasi timp, in Romania, intreaga Valea Prahovei, care include statiunile, Azuga, Busteni, Breaza, Poiana Brasov, Sinaia, nu depasesc in total 48 de km de partie. Greu de acceptat faptul ca la noi nu se poate, pe cand la vecinii nostri da.

Investitiile in infrastructura si in sporturile de iarna sunt necesare, concomitent cu educarea personalului pentru deservirea unei game putin mai speciale de clienti. Un alt motiv pentru care multe din partiile straine sunt preferate celor din tara noastra il constituie preturile practicate. Nu este posibil ca intr-o statiune cu 4 km de partie, un sfarsit de saptamana sa coste mai mult decat intr-o statiune cu 250 de km de partie.

Cu o asemenea atitudine si astfel de management al dezvoltarii, statiunile romanesti nu vor atrage niciodata destui turisti pentru a-si asigura necesarul financiar care sa le asigure o dezvoltare continua.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#infrastructura schi Romania, #partii schi Romania, #investii schi Romania , #infrastructura