Se munceste anemic la Pasajul Domnesti, asteptat de bucuresteni de peste un deceniu. Cand ar trebui sa fie gata lucrarile

Vineri, 10 Mai 2019, ora 07:26
13242 citiri
Se munceste anemic la Pasajul Domnesti, asteptat de bucuresteni de peste un deceniu. Cand ar trebui sa fie gata lucrarile
Foto: Arhiva Facebook/Asociatia Pro Infrastructura

Lucrarile la Pasajul Domnesti avanseaza in ritm anemic, iar bucurestenii care isi doresc de peste un deceniu ca lucrarea sa fie, in sfarsit, finalizata mai au mult de asteptat.

Primaria Capitalei si-a propus inca din anul 2006 sa largeasca strada Prelungirea Ghencea (din estul orasului) si sa construiasca, la intersectia ei cu Centura Bucurestiului, un sens giratoriu suspendat. Rolul respectivei lucrari - numita pasajul suprateran Domensti - era sa decongestioneze traficul rutier din zona.

Mai exact, proiectul ar face posibil ca soferii aflati pe Prelungirea Ghencea, spre exemplu, sa poata urca in sensul giratoriu suspendat si cobori, apoi, direct pe DJ602, fara sa se mai intersecteze cu cei care circula pe Centura Capitalei. In plus, Centura urmeaza si ea sa fie largita, in zona, la 2 benzi pe sens.

La cat de aglomerat e traficul acum, ar fi mare nevoie ca aceste lucrari sa se termine cat mai repede! Din pacate, desi se chinuiesc de 13 ani, autoritatile n-au reusit sa le realizeze. Iata de ce.

Ani de birocratie si neputinta

In anul 2006 - dupa ce a decis sa se apuce de proiect - PMB si-a dat seama ca nu poate construi pasajul, pentru ca terenul pe care acesta ar urma sa fie ridicat nu-i apartinea.

Initial, acest lucru nu parea sa reprezinte o mare problema. Din pacate, autoritatile au avut nevoie de nu mai putin de 9 ani pentru a-i da de capat. Astfel, abia in 2015 s-a stabilit ca PMB va largi Prelungirea Ghencea, iar CNAIR va construi pasajul suprateran Domnesti.

CNAIR a lansat licitatia pentru proiect inca din 2015. Abia in mai 2017 a reusit, insa, sa contracteze compania Straco pentru realizarea constructiei. Apoi, a mai fost nevoie de inca 7 luni pentru emiterea ordinului de incepe a lucrarilor. In cele din urma, in ianuarie 2018, lucrurile pareau sa fi intrat pe fagasul corect, iar pasajul urma sa se finalizeze in doi ani si 3 luni.

Nici bine n-a apucat, insa, constructorul sa isi faca amenajarea de santier (adica sa isi aduca utilaje si materiale de constructii, sa isi amenajeze baraci pentru muncitori etc - n.red.), ca a si aparut o noua problema.

Anume, PMB a anuntat ca nu mai vrea doar sa largeasca partea carosabila a Prelungirii Ghencea, ci intentioneaza sa construiasca pe mijlocul soselei si o linie de tramvai, cu intoarecere sub pasaj. Or, pentru asta era nevoie de noi planuri si de noi exproprieri. Si cum toate acestea dureaza destul de mult, in Romania, era clar ca lucrarile la pasajul Domnesti tocmai se amanasera din nou.

In cele din urma, la finele lunii martie 2019, a inceput, in sfarsit, constructia pasajului. Dupa doar o saptamana de la deschiderea santierului, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, s-a dus in vizita la Domnesti si a anutat ca in zona se lucreaza.

Dupa vizita ministrului, insa, buna parte dintre utilajele de pe santier au disparut, iar activitatea a continuat in ritm anemic. La inceputul acestei luni, specialistii Asociatiei Pro Infrastructura (API) au filmat santierul cu drona si au constat ca ritmul de lucru nu se imbunatatise nici dupa o luna de la vizita lui Razvan Cuc.

"Santierul este intr-un stadiu incipient, iar deocamdata ritmul de lucru este anemic, pentru ca birocratia nu este rezolvata. Exproprierile nu sunt finalizate si doar aproximativ 1% din lucrari au autorizatie de construire.

Vedem doar o foreza a celor de la Zublin (specializati in executarea pilotilor forati) plus cateva utilaje si materiale de constructii. (...) Pe hartie, termenul este de 3 luni de proiectare si 24 de executie.

Evident, se vor inregistra intarzieri semnificative din cauza tergiversarilor birocratice (avize, autorizatii, dar si asigurarea finantarii), a modificarilor cerute de Primaria Bucuresti (bucla intoarcere tramvai) dupa parafarea contractului si problemelor financiare ale constructorului care este in continuare in insolventa",

apreciaza Pro Infrastructura.

CNAIR: Pasajul va fi gata in 2 ani. Bani sunt, iar constructorul munceste

Purtatorul de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu, a declarat pentru Ziare.com ca nu exista motive pentru care pasajul sa nu fie terminat in urmatorii 2 ani.

"Lucram inca la exproprierile suplimentare, rezultate din modificarea planurilor PMB, si speram sa le si terminam pana la jumatatea acestui an.

Antreprenorul lucreaza acolo. Sigur, santierul pare mai putin populat, dar acest lucru are o explicatie cat se poate de simpla. Anume - din cauza ca zona santierului este aglomerata - constructorul si-a depozitat tot ce ii este necesar la Magurele. Iar pe santierul Pasajului Domnesti aduce doar utilajele cu care lucreaza efectiv, intr-o zi sau intr-o anumita perioada.

Acum se lucreaza la coloanele forate. Constructorul n-a inceput tarziu - cum s-a mai spus - ci atunci cand i s-a creat frontul de lucru (adica dupa ce CNAIR a finalizat parte din exproprieri si a dat unda verde pentru lucrari -n.red.) . Pe undeva, e normal. Montajul utilajului care foreaza costa. Demontatul costa. Nu-l poti aduce cand stii ca nu poti lucra pe o suprafata insemnata.

Se parcurg acum niste etape mai putin spectaculoase: dupa foraj se va turna un radier (un fel de fundatie care sa previna eroziunea - n.red.) si abia apoi vor aparea pe santier cofrajele si armaturile si va incepe turnarea efectiva a coloanelor... Dar in aceasta etapa - in care toata lumea va putea vedea ca santierul progreseaza - ar urma sa se ajunga abia prin iunie-iulie.

Despre subfinantare nu poate fi vorba. Iata de ce. Daca antreprenorul va lucra de mai mult decat de cei 30 de milioane de lei prevazuti in buget, i se va plati surplusul realizat cu bani din Titlul 58 (un fel de fond de rulment unde intra banii din deconturile altor proiecte europene) . Daca nici respectivii bani de la Titlul 58 nu ajung - desi nu vad cum s-a putea intampla una ca asta - pentru luna iulie oricum se anunta o rectificare bugetara. In concluzie: noi ne dorim sa lucreze antreprenorul cat mai mult, ca bani sunt!

Din aprilie 2019, cand s-a apucat de treaba, constructorul are la dispozitie 24 de luni sa finalizeze lucrarea", a declarat Alin Serbanescu.

Ramane de vazut daca, de aceasta data, termenele se vor respecta. Din pacate, dupa 13 ani de asteptari, oamenii care locuiesc in estul Capitalei si soferii care tranziteaza zilnic zona au incetat demult sa mai creada promisiunile autoritatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#pasaj Domnesti cand se termina, #constructie pasaj Domnesti Bucuresti, #stadiu lucrari pasaj Domnesti Bucuresti , #infrastructura