Frica funcționarilor și China blochează un lot vital din autostrada Pitești-Sibiu. De ce refuză oficialii CNAIR să semneze contractul

Joi, 28 Octombrie 2021, ora 14:47
6092 citiri
Frica funcționarilor și China blochează un lot vital din autostrada Pitești-Sibiu. De ce refuză oficialii CNAIR să semneze contractul
Muncitori CNAIR pe marginea unei șosele FOTO Hepta

Reprezentanții CNAIR ar putea să semneze contractul pentru execuția unui sector din autostrada Pitești-Sibiu, dar amână perfectarea actelor de teamă.

Este vorba despre secțiunea 4 - Tigveni-Curtea de Argeș, a autostrăzii Pitești-Sibiu, un segment în lungime de 9,86 de kilometri, care a fost licitat încă din martie 2019.

Câștigătorul a fost desemnat abia după doi ani, în martie 2021. Este vorba despre Porr Construct SRL, care va primi 1.678.873.121,77 lei (fara TVA) și are termen 16 luni de proiectare și 44 luni de execuție a lucrărilor.

Cu toate acestea, China Railway, firma de stat din țara asiatică care a participat la licitație, a contestat decizia.

Curtea de Apel București a anulat licitația, dând dreptate firmei China Railway, și a dispus reevaluarea ofertelor. În septembrie 2021 firma austriacă Porr Construct SRL a fost, din nou, desemnată câștigătoare. China Railway a contestat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), însă de această dată instanța a dat dreptate CNAIR.

Practic, din 13 octombrie 2021 oficialii CNAIR au cale liberă să semneze contractul, și așa extrem de mult întârziat, cu Porr Construct.

Guvernul Cîțu a aprobat o ordonanță de urgență pe 25 august prin care autoritățile responsabile sunt obligate să încheie contractele cu ofertantul câștigător, fără să mai aștepte soluționarea definitivă în instanță a contestațiilor.

Cu toate acestea, CNAIR întârzie să semneze contractul cu Porr.

Potrivit mainnews.ro, motivul real al tergiversărilor ar fi legat tocmai de contestația chinezilor la Curtea de Apel București.

În opinia unor funcționari din compania de drumuri, modificările privind obligativitatea semnării contractelor după prima decizie de respingere a instanței nu s-ar aplica în această speță pentru că au survenit ulterior lansării licitației. Alți juriști din companie nu sunt de acord cu această interpretare, dar cele două părți nu pot ajunge la o soluție pentru rezolvarea problemei.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#autostrada Pitesti Sibiu, #cnair porr, #tigveni curtea de arges, #contestatie china railway, #ordonanta semnarea contracte , #infrastructura