Sova va avea un fond special pentru drumuri - de unde vor veni banii

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 15:21
2333 citiri
Sova va avea un fond special pentru drumuri - de unde vor veni banii

Guvernul a aprobat, marti, un proiect de lege prin care se infiinteaza un fond special, dedicat finantarii lucrarilor de infrastructura.

In documentul postat pe site-ul Departamentului de Infrastructura condus de ministrul delegat Dan Sova se arata ca Fondul de dezvoltare a drumurilor va fi alimentat din amenzile incasate pentru neutilizarea rovinietei si dintr-o cota de 5% din incasarile aferente tarifului de utilizare a drumurilor publice.

"In scopul finantarii anumitor proiecte de infrastructura rutiera, se constituie Fondul de dezvoltare a drumurilor, anexa la bugetul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.

Veniturile Fondului de dezvoltare a drumurilor se constituie din:

a) veniturile realizate din incasarea amenzilor contraventionale prevazute la alin. (1) al art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, aprobata prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si a accesoriilor acestora,

b) un procent de 5% din incasarile aferente tarifului de utilizare a drumurilor publice aflate in administrarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

Fondul de dezvoltare a drumurilor se utilizeaza pentru finantarea lucrarilor prevazute la alin. (4) al art. 12, precum si pentru finantarea altor categorii de cheltuieli stabilite prin hotarare a Guvernului, la propunerea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Sumele ramase neutilizate la sfarsitul anului se reporteaza in anul urmator, fiind utilizate cu aceeasi destinatie", se arata in document.

Guvernul trece fondul sub tacere

Potrivit informarii remise Ziare.com, "Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.84/2003 pentru infiintarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania-S.A prin reorganizarea Regiei Autonome Administratia Nationala a Drumurilor din Romania" a fost adoptat in sedinta de Guvern organizata marti.

Totusi, Executivul nu a facut nicio mentionare despre Fondul de dezvoltare a drumurilor, desi este inclus in proiectul de lege, la articolul 12'.

In schimb, reprezentantii Guvernului s-au axat pe celelalte prevederi ale documentului, din care reiese ca noile schimbari legislative vor asigura o mai buna organizare a lucrarilor din infrastructura rutiera si a platilor care trebuie efectuate de antreprenori.

"Guvernul a aprobat acest Proiect de Lege care va fi dezbatut de Parlament in procedura de urgenta. Actul normativ introduce o serie de dispozitii prin care se creeaza un mecanism eficient de informare a beneficiarului lucrarilor de executie in ce priveste identitatea si nivelul de implicare ale eventualilor subcontractori / furnizori / prestatori ai antreprenorului general.

De asemenea, se introduce un mecanism de garantare a platilor datorate de antreprenorul general subcontractorilor / furnizorilor / prestatorilor. Prin aceste dispozitii, antreprenorul general nu mai poate intarzia executia lucrarilor sau majora pretul contractului si, in acelasi timp se asigura un tratament corect al subcontractorilor / furnizorilor / prestatorilor", a transmis Executivul.

In octombrie 2013, ministrul delegat a anuntat ca a propus ca amenzile pentru neplata rovinietelor sa fie trecute la Ministerul de Finante, pentru a intra sub incidenta Codului de procedura fiscala, argumentand ca exista peste un milion de astfel de amenzi neachitate in ultimii trei ani.

Sova a propus trecerea amenzilor pentru neplata rovinietei la Ministerul de Finante

Guvernul a anuntat anterior ca ar vrea sa infiinteze un fond dedicat proiectelor de infrastructura rutiera, care sa fie alimentat de banii obtinuti din acciza suplimentara de 7 eurocenti/litru de carburant.

Insa in decembrie, aceasta masura, care trebuia sa intra in vigoare la 1 ianuarie 2014, a fost amanata cu trei luni.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Guvern fond lucrari drumuri, #Guvern fond lucrari infrastructura, #Sova fond lucrari drumuri, #Sova fond lucrari infrastrucura , #infrastructura