Stadiul actual al autostrazilor in constructie: E jale!

Miercuri, 16 Mai 2018, ora 10:07
17914 citiri
Stadiul actual al autostrazilor in constructie: E jale!
Foto: Arhiva Pixabay

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a publicat de curand raportul in care arata stadiul proiectelor in derulare.

Iar daca ne uitam la capitolul autostrazi, primul lucru care ne vine in minte este... "e jale!"

Documentul poate fi consultat AICI, iar datele sunt aferente lunii mai

Un prim exemplu este tronsonul Campia Turzii - Gilau, ce cuprinde un pod peste raul Somesul Mic si un canal, care face parte din autostrada Brasov - Bors. Portiunea are mai putin de un kilometru, insa are un grad de executie de doar 28,8%, in aceasta luna, in conditiile in care lucrarile ar trebui sa se termine la finalul acestei veri.

Valoarea contractului este de aproximativ 26 de milioane de lei, iar constructorul este firma italiana Tirrena Scavi. Odata finalizata aceasta portiune, autostrazile din jurul Clujului vor fi legate in sfarsit intre ele.

Austriecii de la Strabag au ajuns la un grad de executie de 64,81% cu lotul 2 al tronsonului Targu Mures - Ogra din Autostrada Brasov - Bors. In ultima luna, acestia au relocat reteaua electrica. Lucrarea are valoarea de 251,35 milioane de lei si 10 km lungime, iar termenul de finalizare este luna octombrie a acestui an. Primul lot e in procedura de relicitare si nu are nimic construit.

Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 1 al tronsonului Ogra - Campia Turzii a ajuns in mai la 63%. Constructorul este Asocierea SC GEIGER TRANSILVANIA SRL & WILHELM GEIGER GmbH & Co.KG, valoarea lucrarii e de 55,78 milioane de lei, lungimea fiind de 3,6 km. Termenul de finalizare e septembrie 2018.

Cu lotul 2 al acestui tronson e alta poveste. Constructorul este Asocierea ASTALDI SpA - Max Boegl Romania SRL - Astalrom S.A. - Consitrans SRL - Ogra Campia Turzii, gradul de executie e de peste 30%, valoarea contractului ajunge la 437 de milioane de lei pentru cei aproape 18 km de sosea de mare viteza. Termenul de finalizare e trimestrul al doilea din 2019.

In cazul lotului 3, de care se ocupa Asocierea SC STRACO GRUP SRL & SPECIALIST CONSULTING SRL & SC TOTAL ROAD SRL, gradul de executie este de peste 10%, termenul de finalizare fiind tot trimestrul al doilea din 2019. Valoarea contractului e de aproape 280 de milioane de lei pentru cei 15,7 km.

La Autostrada Lugoj-Deva, Lot 2, de care se ocupa Asocierea SALINI IMPREGILO SpA si S.E.C.O.L. - Societa Edile Construzioni e Lavori - S.A - SECOL Societa Edile Construzioni Opere e Lavori S.P.A., gradul de finalizare e aproape 96% (portiunea km 27+620 - km 42+070 e gata), dar se renegociaza realizarea unei sectiuni, astfel ca va fi cu totul gata abia in 2021. Cei 28,6 km costa in total peste 562 de milioane de lei.

La Lotul 3, Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. - COMSA S.A. - Aldesa Construcciones S.A. - Arcadis Eurometudes S.A. trebuie sa termine lucrarea pana in septembrie. In prezent, se afla la un grad de finalizare de 82%. Costul total ajunge la 579 milioane de lei pentru 21 km.

Gradul de executie a lucrarilor pe lotul 4 al Autostrazii Lugoj-Deva a ajuns la 83% in luna mai, Asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. - S.C. SPEDITION UMB S.R.L. Ideea este ca lucrarea trebuia sa fie gata in trimestrul al doilea al anului, adica maximum finalul lunii iunie, dar au fost intampinate niste dificultati. Costul total ajunge la 419 milioane de lei pentru cei 22 km.

Pe santierul de la intrarea in Capitala a Autostrazii Bucuresti - Ploiesti, stadiul fizic al lucrarilor a ajuns la 73,45%, dar lucrarea trebuie sa fie gata pana in iunie. Asocierea AKTOR S.A. (AKTOR TECHNICAL SOCIETE ANONYME) S.C. EURO CONSTRUCT TRADING '98 S.R.L se ocupa de lucrarea de 129 milioane de lei, distanta fiind de peste 3 km.

Iata si situatia loturilor Autostrazii Sebes-Turda, unde lucrarile merg lent:

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#constructii autostrazi, #autostrazi lucrari, #autostrazi , #infrastructura