Suddeutsche Zeitung: De ce fug turistii straini de Romania

Duminica, 02 Februarie 2014, ora 15:28
6690 citiri
Suddeutsche Zeitung: De ce fug turistii straini de Romania

Tari ca Romania si Bulgaria au ce arata turistilor straini, dar putini le viziteaza. De ce, si dupa caderea Cortinei de Fier, turismul de aici nu reuseste sa functioneze la capacitate maxima?, se intreaba cateva publicatii germane.

Pentru publicatia germana Suddeutsche Zeitung, citata de Deutsche Welle, cauzele se afla in temerile si convingerile omului occidental, referitor la tarile din fostul bloc comunist din Est. Pe deasupra, in ultima vreme, cetatenilor din aceste tari li s-a pus si eticheta de "turisti sociali" - oameni care migreaza din tarile est-europene sarace in Occident, datorita generoaselor ajutoare sociale de aici.

"Inca din vremea Renasterii, oamenii din Occident au considerat estul Europei ca fiind o parte mai putin dezvoltata si necivilizata a continentului. De aici si teama lor de a se deschide in fata acestora", spune un istoric de la Institutul de Istorie Est-Europeana de la Universitatea din Viena.

"Doi factori principali stau la baza acestor temeri oocidentale: slaba dezvoltare economica a tarilor din Est si regimurile autoritare, pe alocuri dictatoriale, din aceste tari. Atitudinea negativa fata de tarile balcanice, de pilda, este cauzata si de lunga dominatie otomana din regiune. Dupa cum stim, musulmanii sunt mult mai straini oamenilor din Occident decat alte grupuri religioase sau etnice", explica istoricul.

Pe de alta parte, pe turisti nu ii intereseaza cat de democratica este o tara, din moment ce aceasta ofera soare, plaja si mare. Nici Spania, pe vremea lui Franco, nici Egiptul in timpul regimului Mubarak, nu au dus lipsa de turisti. Aceste tari, in schimb, dispuneau de o infrastructura bine dezvoltata, fata de tarile est-europene. Si acesta este un factor decisiv in slaba dezvoltare a turismului din Balcani.

De ce, in ciuda investitiilor din Bulgaria si Romania, facute dupa 1989, turistii occidentali inca ocolesc aceste destinatii? "Temerile oamenilor tin si de anumite convingeri: unii gasesc limba prea grea, altii gasesc hotelurile ca fiind rele, altii se tem ca le poate fi furata masina etc.

Apoi, o vacanta este si un prilej pentru consolidarea prestigiului social. O vacanta in Romania, de pilda, nu se compara cu una in Caraibe. In plan social, aceasta din urma iti aduce mult mai mult prestigiu. Exceptie fac doar turistii din cea mai saraca patura a societatii, pentru care conteaza doar pretul", incheie istoricul citat.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#turism Romania, #turisti straini Romania, #dezvoltare turism romania , #infrastructura