Test de competenta pentru Guvernul Orban: Ingropata in procese de fratii Micula, Romania risca inchiderea spatiului aerian. Situatia este critica

Marti, 10 Decembrie 2019, ora 09:15
27489 citiri
Test de competenta pentru Guvernul Orban: Ingropata in procese de fratii Micula, Romania risca inchiderea spatiului aerian. Situatia este critica
Foto: Arhiva Pixabay

Daca Guvernul Orban nu va rezolva, in zilele urmatoare, macar o parte din problema datoriei pe care Romania o are catre societatile fratilor Ioan si Viorel Micula, atunci Romatsa - adica regia care dirijeaza traficul aerian din Romania - risca sa isi inceteze functionarea, peste doar cateva saptamani. Iar intr-o astfel de situatie, nicio aeronava civila n-ar mai putea zbura pe deasupra Romaniei. Si n-ar fi doar o problema a tarii noastre, ci a intregului continent.

Regia Autonoma Romantsa a fost infiintata in 1991 si functioneaza sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Scopul ei este sa ofere servicii de trafic aerian, de la dirijarea zborurilor pana la o serie de alte servicii suport pentru companiile aeriene si piloti (informari meteo, comunicatii in spatiul aerian, cautare si salvare etc.).

Toate aceste servicii sunt necesare pentru ca traficul aerian se desfasoara dupa reguli stricte. Exista culoare si orare de zbor, astfel incat avioanele sa poata circula la distante sigure unele de altele si in conditii meteo care sa nu puna in pericol viata pasagerilor si a echipajului.

Pentru serviciile oferite, Romatsa primeste bani din partea companiilor sau institutiilor carora le dirijeaza aeronavele. Sau cel putin ar trebui sa primeasca.

In realitate, insa, Regia n-a mai incasat niciun ban de aproape 4 luni, a explicat pentru Ziare.com Gabriel Tudorache, presedintele sindicatului din Romatsa. Motivul: o poprire pusa pe conturile societatii in favorea fratilor Micula si a unor societati ale acestora.

Cum au ajuns fratii Micula sa blocheze conturile Romatsa. Decizia s-a luat la Bruxelles

"Companiile aeriene nu fac platile pentru servicii direct catre Romatsa, ci catre Eurocontrol (organism european de dirijare a traficului, la care tara noastra a aderat inca din 1996). Eurocontrol distribuie banii. In cazul nostru, incepand din 16 august, Eurocotrol nu ne-a mai virat banii. Nu i-a virat nici fratilor Micula, ci i-a depozitat intr-un cont separat, la care niciunii nu avem acces", a explicat Gabriel Tudorache.

Intrebarea este: cum de au ajuns fratii Micula sa blocheze conturile Romatsa? Povestea e destul de lunga si de incalcita.

In linii mari, din cauza ca, odata cu aderarea la UE, statul roman a renuntat la o schema de sprijin de care cei doi ar fi trebuit sa beneficieze. In consecinta, considerandu-se nedreptatiti si dorind sa isi primeasca banii, Ioan si Viorel Micula au actionat Romania in judecata la mai multe tribunale din strainatate. In unele procese, au obtinut decizii potrivit carora aveau de primit de la stat despagubiri de sute de milioane de euro.

In mod normal, in cazul in care oamenii de afaceri au de recuperat bani de la stat, Ministerul de Finante ar trebui sa faca platile, nicidecum o regie de dirijare a traficului aerian. Cu toate astea, fratii Micula au reusit sa convinga mai multe tribunale ca lucrurile nu stau chiar asa.

"Romatsa nu isi disputa nimic cu fratii Micula. Nu are nicio datorie neplatita. Cel care are de platit este statul.

Oamenii de afaceri au deschise procese impotriva statului in mai multe tari. Printre ele si Belgia, unde au deschis un proces in care au reusit sa convinga, initial, un judecator ca banii Romasta sunt, de fapt, banii statului roman (in virtutea faptului ca Romatsa a semnat aderarea la mai multe tratate privind aviatia).

In acel proces - care se judeca inca la un tribunal de limba franceza - Romatsa a avut in 2015, conturile blocate pentru recuperarea (de catre fratii Micula - n.red.) a unei sume de 85 de milioane de euro. Insa Romatsa a castigat atunci pe fond, iar conturile i-au fost deblocate.

Procesul a continuat. Fratii Micula au facut apel. In aceasta noua faza, s-au incheiat audierile. Dar judecatorul a decis sa amane pronuntarea pana la momentul in care Curtea Suprema de Justitie va solutiona o contestatie pe care tot fratii Micula au formulat-o impotriva Deciziei 1470/2015 (care se refera la o dezie arbitrala tot intr-un proces pe care cei doi il poarta impotriva Romaniei)", a explicat Gabriel Tudorache.

Liderul sindicatului din Romatsa spune, insa, ca acel proces nu are nimic de-a face cu situatia in care se afla acum Romatsa.

"Acesta e un alt proces, deschis tot la Bruxelles, dar la un tribunal de limba flamanda. E diferit, inclusiv prin modul in care se judeca. La tribunalul de limba franceza erau trei termene la care se depuneau documente. Ulterior, in baza documentelor, judecatorul solutiona cauza.

Aici, la tribunalul de limba flamanda, exista o singura infatisare la care se tin pledoarii. In cazul procesului nostru, pledoariile se vor tine in 24 decembrie. Ulterior, judecatorul va ramane in pronuntare si intr-o luna ar trebui sa aflam decizia", a mai spus Gabriel Tudorache.

Romatsa e aproape de fundul sacului. Risc de inchidere a spatiului aerian

Din pacate - indiferent care va fi decizia tribunalului de limba flamanda - statul roman nu isi permite sa astepte atat de mult pana sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea problemei. Iata de ce.

"De pe 16 august si pana acum, Romatsa a functionat din banii pe care ii aveam deja. A fost posibil pentru ca vara sunt mai multe curse aeriene (deci si Romatsa presteaza mai multe servicii - n.red.), iar incasarile au fost mai mari.

Problema este ca banii respectivi mai ajung, potrivit conducerii, pana pe 15 decembrie. Deci pentru inca vreo saptamana sau cam asa.

Prima tedinta ar fi sa ne gandim ca dupa, nu vor mai fi bani de salarii, la Romatsa. Ceea ce e adevarat. Dar la fel de adevarat este ca nu vor mai fi bani de curent. Iar asta inseamna ca nu ne-am mai putea desfasura activitatea. Va inchipuiti ce ar insemna sa se taie curentul la Romatsa, in timp ce zeci de avioane traverseaza spatiul aerian al tarii?

Si nu e singura problema. In mod normal, Romatsa trebuie sa poata demonstra soliditate financiara pentru anul urmator. Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR) face un audit in cadrul caruia verifica inclusiv acest aspect. Iar daca Romatsa nu poate demonstra soliditatea financiara, AACT este obligata, potrivit Anexei III din Regulamentului European 373/2017, sa nu mai dea institutiei licenta de functionare.

Adica nicio aeronava (civila -n.red.) n-ar mai tranzita Romania", a mai spus Gabriel Tudorache.

Din intelegerea noastra, intr-o astfel de situatie, in spatiul aerian al Romaniei ar mai putea zbura doar aeronavele militare, pentru care exista un serviciu deparat de control. In prezent, si acesti controlori colaboreaza cu Romatsa, pentru a se asigura ca zborurile militare nu interfereaza cu cele civile. In afara aeronavelor miliare, insa, fara Romatsa, nicio aeronava - de la avion de linie pana la elicopter de salvare - nu s-ar mai ridica de la sol.

"Ar insemna ca nu s-ar mai putea face nici macar curse interne, de la un aeroport din Romania la altul. De fapt, nicio aeronava n-ar mai putea tranzita spatiul aerian al tarii.

Si asta ar fi o problema majora. Mai ales ca nici contextul regional nu e favorabil, data fiind situatia din Ucraina (tranzitata mai mult de zboruri care au ca destinatie Ucraina sau Rusia). Aeronavele ar trebui sa ocoleasca Romania, prin Bulgaria sau Serbia.

Prin spatiul aerian al Romaniei trec multe curse internationale. In imagine e evidentiat traseul uneia care vine din capitala Qatarului, Doha, spre orasul german Nuremberg. Foto: Captura floghtradar24.com

Poate parea simplu, dar nu e deloc asa. Nu poti sa ingramadesti avioanele, ele trebuie sa circule la anumite distante...

A facut Eurocontrol o simulare pentru luna iulie, ale carei concluzii erau ca o inchidere a spatiului aerian ar insemna 28.000 de zboruri anulate si despagurbiri de 179 de milioane de euro pentru circulatia pe rute prelungite si pentru pasagerii carora li se anuleaza zborurile.

Traficul aerian ar fi dat peste cap la nivel european!", a mai spus liderul sindicatului din Romatsa.

Ce-i drept, Romania este tranzitata de destul de multe aeronave (chiar daca traficul aerian nu e nici pe departe la fel de intens ca in tarile din Vest, cum sunt Germania, Franta sau Elvetia. Cu toate astea, luni, pe 9 decembrie, in jurul orei 14.00, spre exemplu, potrivit aplicatiei flightradar24.com, prin spatiul aerian al Romaniei circulau nu mai putin de 45 de aeronave, pe rute interne si externe. Multe dintre aceste aeronave nu urmau sa aterizeze in tara noastra, ci doar sa isi continue drumul spre destinatie prin spatiul noastru aerian, pe un traseu dinainte stabilit si monitorizat de controlarii de zbor.

Unele erau curse de linie (desfasurate de companii care transporta calatori si in care se poate imbarca oricine cumpara bilet), iar altele erau zboruri private.

Jet american de dimensiuni medii care tranzita pe 9 decembrie, la orele pranzului, spatiul aerian al Romaniei

Ramane sa vedem ce solutii se vor gasi pentru rezolvarea acestei solutii de criza. Inca de la inceputul lunii noiembrie, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, anunta ca a transmis Ministerului de Finante acesta problema, urmand sa se caute solutii la nivel de Guvern.

Dupa mai bine de o luna, insa - in timpul conferintei de presa de luni, 9 decembrie, ministrul de Finante, Florin Citu, a parut mai degraba suprins cand presa l-a intrebat ce se intampla cu cazul Romatsa si daca in sedinta de Guvern de pe 10 decembrie se va discuta despre asta. Tot ce a putut spune Citu este ca premierul Ludovic Orban poate spune ce se va discuta in sedinta de guvern de pe 10 decembrie si ca (in continuare -n.red.) "se cauta solutii pentru cazul Micula" (oamenii de afaceri nu doar ca au blocat conturile Romatsa, dar au pus sechestru si pe actiunile statului de la mai multe companii energetice).

La ce solutii se refera, oare, ministrul de Finante? Are inca Ministerul sau cai legale de atac, prin care sa deblocheze conturile Romatsa? Va incerca sa plateasca esalonat sutele de milioane de euro catre Fratii Micula? Sau va incerca sa le ofere acestora, in compensatie, alte facilitati pentru investitii, in Romania? Nu stim, din cauza ca pana acum nimeni din Cabinetul Orban n-a spus altceva cu privire la acest caz decat ca "se cauta solutii". Asta, cu toate ca, in urmatoarele zile, masurile vor trebuie deja puse in practica...

In context, Ziare.com a solicitat si in scris informatii de la Ministerul Finantelor cu privire la solutiile pe care le pregateste pentru rezolvarea crizei. Cand institutia ne va raspunde, vom reveni cu amanunte.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romatsa fara bani Micula, #Romatsa incetare activitate procese Micula Bruxelles , #infrastructura