Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

The Economist: Romania lui Ceausescu avea pe hartie 3.000 de km de autostrada

Marti, 16 August 2011, ora 20:14
4456 citiri
The Economist: Romania lui Ceausescu avea pe hartie 3.000 de km de autostrada
Foto: Arhiva

Pe hartie, Romania lui Ceausescu urma sa realizeze 3.000 de kilometri de autostrada. In realitate nu s-au construit decat 300, iar autostrazile romanesti isi arata acum varsta pe deplin.

Comentariul de mai sus apartine unui corespondent de la Bucuresti al revistei The Economist si apare pe blogul publicatiei.

Articolul porneste de la declaratiile "intristatoare" ale presedintelui Traian Basescu, in care acesta ii invita pe toti cei care doresc sa descopere Romania sa o faca cu elicopterul, din cauza starii proaste a infrastructurii rutiere.

Si nu doar soselele sunt asa cum sunt. Trenurile circula cu cel mult 50-60 km/ora, mai incet chiar decat pe vremea cand au fost construite sinele de cale ferata.

Un raport intocmit de "World Economic Forum" claseaza Romania pe locul 134 din 139 de state la capitolul calitate a drumurilor. Romania nu are decat circa 300 de km de autostrada, comparativ, de exemplu, cu vecina sa Ungaria, o tara pe jumatate ca dimensiuni, dar care beneficiaza de peste 1.100 de km de autostrada.

In articol se reaminteste faptul ca cei trei prezentatori ai celebrei emisiuni "Top Gear" au inregistrat o editie a acesteia in Romania, in 2009, iar pana la ora 11 dimineata "au ramas fara sosele". Nici acum, la doi ani dupa, situatia nu s-a imbunatatit, cele cateva proiecte aflate in derulate progresand cel mult lent.

Autorul se intreaba "ce merge rau?" si care sunt cauzele acestei stari de fapt. Printre ele, la loc de cinste se afla situatia economica, lipsa investitiilor, dar mai ales un "amestec toxic" intre coruptia de care se folosesc subcontractorii si termenele foarte lungi pentru expropiere.

Uniunea Europeana ar putea ajuta Romania sa isi imbunatateasca situatia infrastructurii, dar asta cu conditia ca autoritatile de la Bucuresti sa fie capabile sa redacteze proiecte care sa absoarba aceste fonduri. Statisticile oficiale arata ca proiectele din transporturi au captat in luna iulie doar 2,87% din sumele alocate de UE.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#kilometri autostrada Romania , #infrastructura
Comentarii