Tragedia din Muntenegru Cauza accidentelor in transporturi si solutiile specialistilor

Marti, 25 Iunie 2013, ora 15:11
4012 citiri
Tragedia din Muntenegru Cauza accidentelor in transporturi si solutiile specialistilor

Tragicul accident in care si-au pierdut viata cel putin 18 pasageri ai autocarului prabusit intr-o prapastie din Muntenegru aduce in dezbatere problemele sectorului de transport din Romania, accentul cazand pe modul deficitar de examinare a soferilor profesionisti.

Firma care detine autocarul, Gregory Tour Serv, are toate documentele in regula, la fel si agentia de turism Mareea Comtur, care a inchiriat vehiculul, potrivit primelor cercetari.

Tragedia din Muntenegru: Ponta anunta oficial doliu national. Toate victimele, identificate (Video)

In timp ce autoritatile incearca inca sa elucideze cauzele accidentului din Muntenegru, specialistii din transport atrag atentia asupra unui fenomen cu consecinte grave: examinarea superficiala a celor angajati sa transporte romanii in tara si strainatate.

"Cea mai mare problema din punctul meu de vedere legata de pregatirea soferilor este faptul ca accentul se pune pe examinare si nicidecum pe pregatirea permanenta, iar examinarea este o chestiune politizata, care apartine angajatilor Ministerului Transporturilor.

Prin aceasta examinare nu se atinge obiectivul legat de pregatirea reala a conducatorilor auto profesionisti", a spus Augustin Hagiu, consultant in transporturi pentru Ziare.com.

Solutiile propuse de specialisti

- Transferul examenului la Directia Regim Permise. Augustin Hagiu propune transferul examenelor pentru obtinerea atestatelor profesionale la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, indiferent de centrul de pregatire urmat.

"Din punctul meu de vedere exista o solutie rapida, de maine s-ar putea face: toate examenele pentru obtinerea atestatelor profesionale trebuie mutate la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare, acolo unde se dau examene si pentru categorii. E treaba ta la ce centru de pregatire mergi. Acesta este singura solutie, care ne va arata nivelul real de pregatire a conducatorilor auto profesionisti.

Daca nu se imbratiseaza aceasta solutie, este clar ca sistemul se protejeaza si incearca sa tina cu dintii de ceea ce numim atestate pe banda rulanta, din care unii castiga foarte multi bani, iar statul pierde prin ceea ce se intampla in aceste tragedii rutiere", a aratat Augustin Hagiu.

- Verificarea "istoricului" soferului. Potrivit consultantului, accentul trebuie pus pe managementul riscului, prin introducerea unor mijloace mai eficiente de verificare.

"Ar fi foarte interesant sa avem o baza de date care sa permita la o apasare de buton sa aflam despre un conducator auto profesionist in cadrul carui centru de pregatire a parcurs examenul, cine a fost din partea ministerului la examinare, in cate evenimente rutiere a fost implicat in ultimii ani, de cate ori a incalcat legislatia privind transporturile rutiere.

- Control pe managementul riscului. Daca se constata ca o scoala de soferi sau un centru de pregatire profesionala creeaza probleme in mod repetat, atunci putem sa mergem sa facem control pe managementul riscului.

Sa nu asteptam de fiecare data ca evenimente tragice sa aiba loc si, ulterior, timp de 30 de zile sa dam cu bata incercand sa rezolvam o problema care tot la noi in gradina este din punct de vedere institutional", a conchis consultantul.

Firmele de transport, pregatite tehnic, probleme cu soferii

Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri, insista ca orice firma de transport este extrem de atenta la pregatirea tehnica a unui autocar, avand in vedere costurile uriase pe care le plateste in cazul unui accident.

"Orice firma de transport are mare grija la pregatirea autocarului, deoarece nu iti convine sa aiba cel mai mic incident, sa ramana in pana, sa-i schimbi un furtun de apa, pentru ca acest lucru inseamna costuri suplimentare pentru tine. Din punct de vedere tehnic si al intretinerii vehicului, nu am nicio rezerva ca nu exista probleme", a precizat reprezentantul UNTR pentru Ziare.com.

Situatia se schimba cand vine vorba de pregatirea profesionala a soferilor.

"In Romania, din pacate, putem sa spunem ca intr-adevar, examenul oficial, pentru care se duce lumea si primeste o bucata de carton, nu aduce o valoarea adaugata reala. Din acest motiv, firmele vin in casa si fac instruirea si monitorizarea", sustine Radu Dinescu, subliniind ca ar fi dorit ca lucrurile sa functioneze mai eficient de la nivel oficial, pentru a exista mai putine presiune pe firma care angajeaza soferul autor.

In Romania au avut loc anul trecut 96 de decese in accidente rutiere la un milion de locuitori, in crestere cu 1% fata de 2011, potrivit unui raport al Consiliului European pentru Siguranta Transporturilor (ETSC). In Uniunea Europeana, tara noastra este devansata doar de Lituania, cu 100 de decese.

La nivelul UE au murit in 2012 peste 27.000 de persoane in accidente rutiere, cu 9% mai putin decat anul anterior.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#cauze accidente transport, #examinare sofer profesionist, #accident Muntenegru , #infrastructura