Trambitatele autostrazi chinezesti: chilipir sau iluzii?

Sambata, 09 Iunie 2012, ora 13:22
7048 citiri
Trambitatele autostrazi chinezesti: chilipir sau iluzii?

De la o vreme, tarile europene care au reusit sa-si faca mai mult vile pentru vamesi decat autostrazi, trag tot mai mult cu ochiul la ofertele ispititoare venite dinspre tara soarelui-rasare, care promit executii rapide, ieftine si spectaculoase.

Din capul locului, China are un atu imbatabil: si-a construit 65.000 km de autostrada, avand cea mai dezvoltata retea dupa SUA, iar programul de viitor prevede sa ajunga la 100.000 km, pana in anul 2020. La asemenea performanta, iti vine sa mergi pe mana harnicilor antreprenori chinezi, predispusi sa trateze si cu oameni saraci.

Trebuie totusi sa judecam lucrurile la rece. Autostrazile chinezesti, construite dupa propriile norme, nu sunt totdeauna compatibile cu prevederile europene sau americane. Din capul locului, o astfel de autostrada, realizata la noi, ar putea aduce prejudicii atat imaginii, cat si turismului. Asa ceva ii dezavantajeaza pe chinezi din capul locului.

In schimb, ii avantajeaza atat pretul scazut de care vorbeam, cat si termenele scurte de executie pe care le inscriu in contracte. Ele sunt justificate atat prin numarul mare de utilaje de care dispun companiile chineze, cat si prin personalul numeros, disponibil pentru toate specialitatile. La aceste puncte, alti ofertanti se prezinta mai slab.

Ca urmare, oferta chineza pentru autostrazi este ispititoare, iar tarile din rasaritul Europei, foarte rezervate fata de preturile occidentale, au toate motivele sa-i de atentie.

Planurile bulgarilor

Iata insa ca in ultima vreme, analisti bulgari ridica unele semene de intrebare, cu privire chiar la atragatoarele avantaje ale executantlor chinezi. Fireste, analistii bulgari nu pun problema intamplator: Bulgaria intentioneaza sa construiasca o autostrada menita sa faca legatura dintre frontiera cu Romania, respectiv de la Ruse, pana la frontiera cu Turcia, Svelingrad.

Asupra executantului acestei lucrari, in lungime de 300 km, bulgarii nu s-au hotarat inca, dar printre variantele aflate in studiu figureaza si China.

China insa a fost implicata in autostrada A2 din Polonia, unde beneficiarul este nemultumit pentru intarzierea lucrarlor, dar si pentru faptul ca autostrada s-a dat in exploatare cu zone nefunctionabile, care se parcug pe cai ocolitoare. Coordonatorul lucrarilor din partea polona, Leszek Shchepanyak, a si declarat textual: "In opinia mea, societatea chineza nu a facut o buna pregatire in ce priveste executia lucrarilor".

Trecatori pentru reptile

Tot beneficiarii polonezi au sesizat un aspect cu totul bizar, care pretind ei, ca tine de acuratetea lucrarii. In Polonia, sunt multe reptile si broaste migratoare pe campuri, iar prezenta lor pe autostrada poate prejudicia siguranta cirulatiei.

Aceste vietuitoare isi urmeaza anumite cai, datorita instinctului si, daca directia respctiva traverseaza autostrada, ele nu vor abandona migratia, pana nu vor ajunge in patea cealalta, chiar daca s-au pus stavile. Stavilele nu-si vor dovedi utilitatea daca traseul autostrazii nu este strabatut din loc in loc cu tuneluri de mici dimensiuuni, atat cat sa poata trece reptilele dintr-o parte in alta.

Tunelurile, prevazute in proiectul tehic, nu au fost incluse in deviz si nu s-au executat. Desigur, este un exemplu minor, s-ar putea sa nu prezinte un criteriu cand studiezi performantele ofertantului. Dar daca asemenea amanunte bizare sunt numeroase, poate prezenta.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...