Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni ar trebui inclusa in Master Planul de Transport, deoarece ar contribui la aparitia de noi locuri munca si va conduce la cresteri pentru turism si exporturi, atrage atentia Federatia Operatorilor de Transport din Romania (FORT).
"Guvernul Romaniei, in ansamblul sau si Ministerul Transporturilor trebuie sa constientizeze ca, fara autostrada, regiunea Moldova ramane condamnata la saracie, fiind imperios necesara deschiderea reala spre vestul tarii.
Facem un ultim apel la domnul prim-ministru Victor Ponta si la domnul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, de a prioritiza realizarea autostrazii Targu Mures-Iasi-Ungheni, aceasta insemnand liantul care ar facilita apropierea regiunii Moldovei cat si a Republicii Moldova de restul tarii, atat in ceea ce priveste transportul rutier cat si nivelul de trai", se arata intr-un comunicat al FORT, citat de Mediafax.
Transportatorii argumenteaza ca aceasta autostrada este importanta pentru ca are un traseu care leaga tara noastra de Ungaria, Republica Moldova si Ucraina, scurtand ruta europeana Est-Vest cu 300 de km, la nivel de drum de mare viteza.
Pe de alta parte, ea poate fi finantata din fonduri europene.
"Beneficiile constructiei acestei autostrazi care ar lega regiunea de est a Uniunii Europene de regiunea de vest, cu tranzitul prin Romania, ar implica o crestere cu circa 30% a turismului si a locurilor de munca si o majorare cu aproximativ 30% a exporturilor. Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni ar insemna o imbunatatire exponentiala de 50-60% a retelei de transporturi a Romaniei", mai arata FORT.
Compania Nationala de Autrostrazi si Drumuri din Romania (CNADNR) arata pe site ca, in prezent, legatura dintre Moldova si Transilvania se desfasoara pe traseele DN 15B - DN 15 si DN 15 - DN 12C - DN 13B, care fac fata cu greu fluxului sporit de trafic.
"In acest context, autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni devine o alternativa atractiva pentru traficul international de tranzit", potrivit CNADNR.
Datele de pe site-ul institutiei arata ca ea ar avea 310 kilometri si ar costa 6,14 miliarde de euro.
Autostrada ar fi compusa din trei tronsoane:
Stadiul actual: Studiu de fezabilitate in curs de realizare.
Ce au declarat autoritatile
Fostul ministru al Transporturilor, Dan Sova, a sustinut ca aceasta autostrada ar putea fi finantata din fonduri europene, dar si din banii proveniti din acciza suplimentara la carburanti.
Mai mult, el a precizat ca demararea constructiei ar putea incepe chiar in acest an.
Insa dupa ce Ioan Rus a preluat acest minister, prioritatile s-au schimbat, astfel ca in Master Planul de Transport multe autostrazi au devenit drumuri expres.
Versiunea sa revizuita va fi prezentata pana la 15 decembrie in Guvern, in prima lectura.
Pe de alta parte, liderul PNL Iasi, Cristian Adomnitei, a sustinut ca victoria lui Klaus Iohannis in acest judet la alegerile prezidentiale s-a datorat faptului ca locuitorii isi doresc realizarea autostrazii catre Targu Mures.
"Votul masiv al iesenilor pentru Klaus Iohannis este un vot pentru autostrada. De azi, sper ca romanii sa se uneasca in jurul unor proiecte mari", a afirmat Adomnitei, luna trecuta.