Un fost ministru de Finante dezvaluie ilegalitatile din contractele pentru autostrazi (Video)

Miercuri, 28 August 2013, ora 21:34
3419 citiri
Un fost ministru de Finante dezvaluie ilegalitatile din contractele pentru autostrazi (Video)
Foto: Arhiva

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de Finante, a delcarat, miercuri, ca exista o multime de nereguli in legatura cu licitatiile si cu contractele de atribuire a proiectelor de constructie a autostrazilor.

Precizarile sale au avut loc in contextul in care Consiliul Concurentei a anuntat ca a desfasurat o ancheta in acest domeniu, descoperind ca actele aditionale pot duce chiar si la dublarea valorii contractului.

Ancheta la autostrazi: Actele aditionale duc chiar si la dublarea preturilor

"Salut decizia CC, eu spun ca e un lucru bun, desi vine cam tarziu, insa ar fi bine sa respecte acest lucru.

Daca se analizeaza multe licitatii, vom vedea ca multe firme au obtinut subcontractari. Mai exact, ca sa nu faca contestatie, firmele care au pierdut au beneficiat totusi de niste lucrari, obtinute de la castigator. E bine sa fie sanctionate ilegalitatile", a declarat Ialomitianu, la B1 Tv.

In plus, Consiliul Concurentei a anuntat ca au fost initiate 4 investigatii privind posibile intelegeri anticoncurentiale de tip cartel (extractia/prelucrarea si comercializarea de agregate minerale de balastiera, participarea cu oferte trucate la licitatiile organizate de catre DRDP Craiova, impartirea pietei intre unele companii active pe piata lucrarilor de constructii de drumuri aflate in administrarea DRDP Brasov, respectiv DRDP Timisoara), ce se afla in prezent in derulare.

Potrivit anchetei derulate de Consiliul Concurentei, s-a constat o variatie semnificativa a preturilor medii pe kilometru de autostrada.

Spre exemplu, la zona de ses, in Romania preturile au variat intervalul 2, 68 mil. euro (tronsonul Fetesti- Cernavoda) si 11,61 mil. euro (varianta de ocolire Pitesti), in Bulgaria intre 2 mil. euro (tronsonul Tracia - Nova Zagora - Yambol) si 2,8 mil. euro (Hemus - Sofia si Yana), iar in Polonia in intervalul 4,6 mil. euro (Zgorzelec - Krzyzowa) - 12,4 mil. euro (Zgorzelec - Krzyzowa).

De altfel, ca in Romania variatia pretului mediu pentru un kilometru de autostrada construit in aceeasi forma de relief este cea mai mare (45,86%), fata de Polonia (36,42%) si Bulgaria (14,22%). Comparativ cu Bulgaria, pretul mediu/km de autostrada construit in zona de ses este de aproape 3 ori mai mare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ialomitianu ilegalitati contracte autostrazi, #Ialomitianu contracte autostrazi, #acte aditionale dublare preturi autostrazi, #acte aditionale preturi autostrazi, #Romania preturi autostrazi, #Romania constructie autostrazi , #infrastructura