Vom avea un pod peste Dunare in top 5 din Europa. Iata unde se face si cat costa

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 11:10
32241 citiri
Vom avea un pod peste Dunare in top 5 din Europa. Iata unde se face si cat costa
Foto: Arhiva Ziare.com

Compania de Infrastructura Rutiera vrea sa faca la Braila un pod peste Dunare, in valoare de 500 de milioane de euro, care se va numara printre primele cinci din Europa, cand va fi gata.

"Cu o valoare pentru proiectare si executie de 2,025 de miliarde de lei fara TVA (aproximativ 500 de milioane de euro), acesta reprezinta cel mai mare contract pentru un proiect de infrastructura, atribuit in ultimii 27 de ani. Podul suspendat de la Braila va fi cea mai complexa lucrare de infrastructura din ultimii 27 de ani, iar dupa ce va fi construit, se va numara printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrala (1.120 metri) ", transmite Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere intr-un comunicat remis Ziare.com.

Proiectul de infrastructura va avea o lungime totala de 23,4 km si va cuprinde inclusiv drumul principal, Braila - Jijila, si drumul de legatura cu DN22, Smardan - Macin, mai arata comunicatul citat.

CNAIR explica si cum va fi facut podul suspendat:

"Lungimea totala a acestuia va fi de 1.974,30 metri la care se adauga doua deschideri laterale de 489,65 metri, pe malul dinspre Braila si 364,65 metri pe malul dinspre Tulcea. De o parte si de alta vor fi construite doua viaducte de acces, in lungime de cate 110 metri, care se vor adauga lungimii podului suspendat.

Gabaritul pe verticala al podului suspendat va fi de cel putin 38 de metri de la nivelul maxim de inundatie al Dunarii, astfel incat sa fie indeplinite criteriile de navigatie fluviala. Latimea totala a podului suspendat de la Braila va fi de 31,70 metri. Calea pe pod va avea 22 metri si va fi alcatuita din 4 benzi de circulatie de cate 3,50 metri latime fiecare, 4 benzi de incadrare de cate 0,5 metri latime, doua acostamente de 1,50 metri latime si o zona mediana cu latimea de 3 metri.

La acestea se adauga, de o parte si de alta, 2 benzi aditionale pentru trafic pietonal, biciclete si intretinere, trotuarele avand latimi de cate 2,80 metri fiecare".

Anuntul de licitatie pentru proiectarea si executia podului a fost validat de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) si publicat pe SEAP. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 11 august 2017.

Contractul va fi atribuit in baza celui mai bun raport calitate-pret. Apoi, 18 luni sunt destinate proiectarii si 36 de luni pentru executie.

Cam mult, avand in vedere ca Turcia terminat un nou pod peste Bosfor in doar trei ani

B.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#pod suspendat Braila Dunare , #infrastructura