Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!

Marti, 18 Iunie 2024, ora 14:10
1406 citiri
Lovitură de teatru! Importurile europene de gaze din Rusia au depășit din nou livrările din SUA!

Importurile de gaze ale Europei din Rusia au depășit livrările din SUA pentru prima dată în aproape doi ani în luna mai 2024.

Inversarea evidențiază realitatea că reducerea în continuare a dependenței Europei de gazele din Rusia este foarte dificil de realizat, mai multe țări din Europa de Est bazându-se în continuare pe importurile de gaze rusești.

Evoluția vine pe fondul unei creșteri generale a importurilor europene de GNL (gaz natural lichefiat) rusesc, în ciuda faptului că mai multe țări din UE fac eforturi pentru a respecta sancțiunile împotriva Moscovei impuse de la Bruxelles.

Importurile de GNL din SUA, în scădere

După începerea războiului din Ucraina în februarie 2022, Moscova și-a redus livrările de gaz prin conducte către Europa, iar regiunea a intensificat importurile de GNL, care este livrat pe nave specializate, cu SUA ca furnizor major.

În consecință, SUA au depășit Rusia ca furnizor de gaze către Europa în septembrie 2022 și, din 2023, au reprezentat aproximativ o cincime din aprovizionarea regiunii.

Însă transporturile de gaz și GNL prin conducte rusești au reprezentat luna trecută 15% din totalul aprovizionării către UE, Regatul Unit, Elveția, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord, potrivit datelor ICIS - Independent Commodity Intelligence Services.

GNL din SUA a reprezentat 14% din furnizarea regiunii, cel mai scăzut nivel din august 2022, arată datele ICIS.

”Este izbitor să vedem cota de piață a gazelor naturale și a gazului natural lichefiat importate din Rusia mai mare în Europa, după tot ceea ce am trecut și toate eforturile depuse pentru a decupla și a reduce riscul aprovizionării cu energie”, a declarat Tom Marzec-Manser, director pentru analiza gazelor în cadrul ICIS, potrivit Financial Times.

Inversare conjuncturală

Trebuie arătat faptul că, la jumătatea anului 2022, Rusia a încetat să mai trimită gaze naturale prin conductele care o leagă de nord-vestul Europei, dar continuă să furnizeze prin conductele care traversează Ucraina și Turcia.

Fluxurile din mai au fost afectate de factori conjuncturali, inclusiv de o întrerupere a unei importante instalații de export de GNL din SUA, în timp ce Rusia a trimis mai mult gaz prin Turcia înainte de întreținerea planificată în iunie.

Cererea de gaze în Europa rămâne, de asemenea, relativ slabă, cu niveluri de stocare aproape de maximele record pentru această perioadă a anului.

Situație temporară?

Inversarea ”nu va dura probabil”, a spus Marzec-Manser de la ICIS, deoarece Rusia ar putea, în vară, să livreze GNL în Asia prin ruta sa din Mărea Nordului. Acest lucru probabil va reduce cantitatea trimisă în Europa, în timp ce producția de GNL din SUA a crescut din nou, a spus el.

Mai mult decât atât, acordul de tranzit dintre Ucraina și Rusia se încheie în 2024, punând în pericol fluxurile de gaze naturale pe această rută către Europa de Vest.

Iar SUA au anunțat deja noi capacități de producție a GNL, care vor fi puse în funcțiune pe piața globală până la sfârșitul anului.

Articol realizat în colaborare cu Risco.ro

Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
Aproape un sfert dintre români, cel mai mare procent din UE, nu și-au permis în 2023 carne, pește sau un echivalent la masă
România deține cea mai mare pondere din UE a persoanelor care nu își permit la masă carne, pește sau un echivalent vegeterian la fiecare două zile. Procentul a crescut puternic în...
Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
La nivelul Ministerului Finanţelor nu s-au purtat niciun fel de discuţii pentru ca impozitul pe venit să crească la 16% şi nici pentru creşterea TVA din 2025, susține Marcel Boloş. "La...
#economie , #economie politica
  1. Impozitul pe venit nu va ajunge la 16% în 2025 și nici TVA-ul nu va crește, spune ministrul Finanțelor. "Nu s-au purtat niciun fel de discuţii"
  2. Cât mai poate rezista sistemul energetic din România pe fondul caniculei extreme. Efectele devastatoare pe care le-ar putea avea o pană generalizată de curent
  3. TikTok se confruntă din nou cu probleme legate de adolescenți. Ce au observat autoritățile
  4. Motivul pentru care Elon Musk protestează și mută sediile SpaceX și X din California în Texas
  5. Funcția de pe WhatsApp care îmbunătățește comunicarea cu persoanele dragi
  6. 5 sfaturi utile ca să reușești să îți crești mica afacere
  7. România a cedat rușinosul loc 1 la rata inflației în UE. Cine ne-a depășit după cinci luni
  8. Google și Microsoft consumă mai multă energie electrică decât unele țări
  9. De la idee, la leadership regional – Klarwin aniversează 20 de ani de impact pozitiv cu o imagine 360 grade asupra tehnologiilor din portofoliu
  10. FMI: Zona euro, încă un an de stagnare în 2024. Rusia va avea un nou an cu avans economic de peste 3%