Africa, un continent care exporta materii prime si importa criza

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 12:05
7248 citiri
Africa, un continent care exporta materii prime si importa criza
Foto: Arhiva

Africa nu este un continent atat de subdezvoltat, pe cat s-ar parea. Dimpotriva, 40% din populatia continentului se afla in mediul urban, ceea ce este putin in raport cu Europa sau cu America, dar este mai mult decat India, care nu are decat 30% populatie urbana si se apropie oarecum de recent emancipata China, care inregistreaza in orase 45% din populatie.

Pentru viitor, specialistii au calculat ca, in 2016, Africa va numara 500 de milioane de locuitori aflati in zonele urbane. Numarul oraselor care depasesc un milion de locuitori se va ridica la 65, respectiv cu 13 orase mai mult decat in 2011, cand numarul lor era 52.

Acest joc de cifre nu trebuie luat ca o simpla constatare statistica. Cifrele reflecta pulsul societatii de consum, poate cea mai buna oglinda a dezvoltarii la care a ajuns continentul si, mai ales, la cea pe care o are in perspectiva.

Sub acest aspect, devine semnificativ faptul ca, in familiile urbane, cheltuielile de consum sunt duble fata de cele rurale, iar salariile populatiei urbane sunt cu 80% mai mari decat cele la nivel national.

Cresterea sensibila a consumului ar trebui sa fie criteriul care prevesteste dezvoltarea expansiva a economiei, modernizarea societatii si consolidarea unor relatii sociale stabile si durabile. Africa ar avea toate conditiile sa faca fata acestor provocari, daca economia ei n-ar depinde si de economiile altora, relateaza Project Syndicate.

Cuvantul de ordine: valuta

Trebuie pornit de la faptul ca sistemul bancar, cel comercial, dar si activitatea bursiera nu pot functiona fara un intens schimb valutar. Ca urmare, Africa are nevoie sa practice un export sustinut si sistematic, aducator de valuta, concomitent cu importul aducator de tehnologii noi.

Pentru export, Africa detine inestimabile surse naturale (minerale, neferoase, lemn, produse agricole si zootehnice), precum si un excelent patrimoniu de cultura straveche, capabil sa sustina activitati in domeniul serviciilor, axate in principal pe turism.

De import, Africa are nevoie ca de oxigen. Importul i-ar putea asigura tenologiile cu care si-ar innobila propriile materii prime, exportandu-le ca produse prelucrate.

Atat exportul, cat si importul depind, insa, de starea economica a restului lumii. Capacitatea de absorbtie limitata a materiilor prime manifestata de unii parteneri ingreuneaza exportul, dezechilibreaza balanta valutara si limiteaza importul.

Neputandu-si perfectiona propriile tehnologii, industria africana nu poate asigura calitatea produselor pentru consumul intern, care trebuie, astfel, procurate din importuri, accentuand si mai mult dezechlibrul balantei valutare.

Un continent cam neglijat

In prima parte a deceniului trecut, pana la criza ecoonomica din 2008, Africa a cunoscut o deosebita prosperitate, iar 45% din PIB reprezenta consumuri interne.

O asemenea situatie se cupla perfect cu extraordinara crestere demografica. O jumatate din generatia tanara a continentului este constituita din adolescenti sub 20 de ani. ONU estimeaza ca, la nivleul anului 2040, Africa ar putea depasi China in ce priveste populatia capabila de munca.

Ce-i poate oferi societatea acestei noi generatii? Ea nu mai este la fel ca cea de altadata. Ea are acces la aceleasi informatii ca si lumea occidentala, pretinde sa se poata bucura de bunuri aflate la acelasi nivel calitativ si cere sa munceasca in aceleasi conditii ca in tarile dezvoltate, asupra carora este foarte bine informata.

Africa este un enorm rezervor de forta de munca si de materii prime, care, in ultimii ani, nu pot fi puse in valoare corespunzator, din cauza crizei din occident, ajunsa prin ricoseu si pe continentul negru.

Ea nu este vinovata de criza declansata la altii dupa 2008, dar ii suporta consecintele: nu mai poate exporta ca altadata, se loveste de dezechilibre in balanta valutara si n-are resurse pentru propria infrastructura.

Doi indicatori raman, totusi, de neclintit: natalitatea si asistenta sanitara, care mareste speranta de viata. Amandoi indicatorii prevestesc zile grele pentru economia viitorului, daca alaturi de trendul descrescator al economiei va sta cuplat cel demografic, in crestere continua.

Continent care a livrat timp de secole materii prime si forta de munca aproape gratis catre lumea dezvoltata, Africa poate ar merita ca aceasta lume sa ia in dezbatere scoaterea ei dintr-un cerc vicios, in care a intrat aproape inobservabil.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#crestere economica africa, #criza Africa, #forta munca Africa , #macroeconomie