Ziare.com

Africa, un continent care exporta materii prime si importa criza

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 12:05

   

Africa, un continent care exporta materii prime si importa criza
Africa nu este un continent atat de subdezvoltat, pe cat s-ar parea. Dimpotriva, 40% din populatia continentului se afla in mediul urban, ceea ce este putin in raport cu Europa sau cu America, dar este mai mult decat India, care nu are decat 30% populatie urbana si se apropie oarecum de recent emancipata China, care inregistreaza in orase 45% din populatie.

Pentru viitor, specialistii au calculat ca, in 2016, Africa va numara 500 de milioane de locuitori aflati in zonele urbane. Numarul oraselor care depasesc un milion de locuitori se va ridica la 65, respectiv cu 13 orase mai mult decat in 2011, cand numarul lor era 52.

Acest joc de cifre nu trebuie luat ca o simpla constatare statistica. Cifrele reflecta pulsul societatii de consum, poate cea mai buna oglinda a dezvoltarii la care a ajuns continentul si, mai ales, la cea pe care o are in perspectiva.

Sub acest aspect, devine semnificativ faptul ca, in familiile urbane, cheltuielile de consum sunt duble fata de cele rurale, iar salariile populatiei urbane sunt cu 80% mai mari decat cele la nivel national.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Cresterea sensibila a consumului ar trebui sa fie criteriul care prevesteste dezvoltarea expansiva a economiei, modernizarea societatii si consolidarea unor relatii sociale stabile si durabile. Africa ar avea toate conditiile sa faca fata acestor provocari, daca economia ei n-ar depinde si de economiile altora, relateaza Project Syndicate.

Cuvantul de ordine: valuta

Trebuie pornit de la faptul ca sistemul bancar, cel comercial, dar si activitatea bursiera nu pot functiona fara un intens schimb valutar. Ca urmare, Africa are nevoie sa practice un export sustinut si sistematic, aducator de valuta, concomitent cu importul aducator de tehnologii noi.

Pentru export, Africa detine inestimabile surse naturale (minerale, neferoase, lemn, produse agricole si zootehnice), precum si un excelent patrimoniu de cultura straveche, capabil sa sustina activitati in domeniul serviciilor, axate in principal pe turism.

De import, Africa are nevoie ca de oxigen. Importul i-ar putea asigura tenologiile cu care si-ar innobila propriile materii prime, exportandu-le ca produse prelucrate.

Atat exportul, cat si importul depind, insa, de starea economica a restului lumii. Capacitatea de absorbtie limitata a materiilor prime manifestata de unii parteneri ingreuneaza exportul, dezechilibreaza balanta valutara si limiteaza importul.

Neputandu-si perfectiona propriile tehnologii, industria africana nu poate asigura calitatea produselor pentru consumul intern, care trebuie, astfel, procurate din importuri, accentuand si mai mult dezechlibrul balantei valutare.

Un continent cam neglijat

In prima parte a deceniului trecut, pana la criza ecoonomica din 2008, Africa a cunoscut o deosebita prosperitate, iar 45% din PIB reprezenta consumuri interne.

O asemenea situatie se cupla perfect cu extraordinara crestere demografica. O jumatate din generatia tanara a continentului este constituita din adolescenti sub 20 de ani. ONU estimeaza ca, la nivleul anului 2040, Africa ar putea depasi China in ce priveste populatia capabila de munca.

Ce-i poate oferi societatea acestei noi generatii? Ea nu mai este la fel ca cea de altadata. Ea are acces la aceleasi informatii ca si lumea occidentala, pretinde sa se poata bucura de bunuri aflate la acelasi nivel calitativ si cere sa munceasca in aceleasi conditii ca in tarile dezvoltate, asupra carora este foarte bine informata.

Africa este un enorm rezervor de forta de munca si de materii prime, care, in ultimii ani, nu pot fi puse in valoare corespunzator, din cauza crizei din occident, ajunsa prin ricoseu si pe continentul negru.

Ea nu este vinovata de criza declansata la altii dupa 2008, dar ii suporta consecintele: nu mai poate exporta ca altadata, se loveste de dezechilibre in balanta valutara si n-are resurse pentru propria infrastructura.

Doi indicatori raman, totusi, de neclintit: natalitatea si asistenta sanitara, care mareste speranta de viata. Amandoi indicatorii prevestesc zile grele pentru economia viitorului, daca alaturi de trendul descrescator al economiei va sta cuplat cel demografic, in crestere continua.

Continent care a livrat timp de secole materii prime si forta de munca aproape gratis catre lumea dezvoltata, Africa poate ar merita ca aceasta lume sa ia in dezbatere scoaterea ei dintr-un cerc vicios, in care a intrat aproape inobservabil.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5876 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

africa, continent in epoca de piatra

Articolul bate cimpii aiurea. In afara resurselor naturale, ce este natural la locuitorii africii sint inca in societatea tribala,sa se inmulteasca ca iepurii si sa se omoare si sa se jefuiasca unii pe altii ,nu cu bita ci cu Kalashnicovul. Familia nu sta la baza societatii, coruptia este de 10 ori mai mare ca in romania, economic sint egali cu zero, cei ce guverneaza sint cei mai tari banditi si "rasa alba este vinovata ca le fura resursele , o placa stricata care este cintata de la sfirsitul WW2". Cel mai bun exemplu este africa de sud, care a regresat masiv industrial si economic de cind mandela si fratii lui "le-au dat" un sut in fund albilor si Fosta Rodezia unde in prezent foametea este "economia de baza" si fostele puteri colonialiste sint vinovate de aceasta situatie.
asa ca de pomana tarile dezvoltate cheltuie sume uriase din anii '60 si in prezent sa-i hraneasca si dezvolte.
Cit timp tribalismul si "cultura de milenii tribala" nu se va schimba, acest continent va ramina si mai in urma societatilor dezvoltate.

 

lasa ca si in romania coruptia este foarte aproape

de tarile sarace din africa,iar sa fim seriosi noi sintem decit mina de lucru pentru alti,diferenta este ca locuim aproape de citeva tari mai dezvoltate si au venit la noi ca sa produca fiind mai aproape decit tarile africane mai populate.

Raspuns

Tu nu sti ce potial agricol au anumite zone din Africa?
Numai zona Subsahariana poate produce cat pentru intreg continentul dar producatorii nu au unde depozita recolta si de aceea sunt probleme pe aici.
Vina o mai poarta si tarile dezvoltate care au supra productie agricola si prefera sa importe titei si alte minerale dand la schimb produse agricole.
Oamenii de aici au parte de o educatie precara si beneficiaza de influenta puternica din partea bisericilor care in loc sa isi vada de treaba ei(biserica nu conteaza ca este crestina sau musulmana)interpreteaza cartile sfinte atatand oamenii.
Occidentul a aplicat metoda lui Nero cu dezbina si conduce aici.
Daca tarile Africane ar procesa si vinde produsele lor atuci vei vedea probleme sociale in America si Europa.

Mda,

Se pare ca lumea, asa cum o cunoastem noi, este in declin, apare altceva, sa speram ca mult mai bun.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor