Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Anul financiar 2011: Crestere economica si un leu mai puternic

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 28 Martie 2011, ora 12:49
3193 citiri
Anul financiar 2011: Crestere economica si un leu mai puternic
Foto: Bloombiz.ro

Dupa evolutia negativa pe care a inregistrat-o economia Romaniei in ultimii doi ani, 2011, an preelectoral, pare sa fie anul in care tara noastra va vedea "luminita de la capatul tunelului". Astfel, mai multe banci, dar si oficiali ai institutiilor financiare mondiale vad Romania pe un fagas financiar stabil.

Analistii grupului bancar UniCredit spun ca tara noastra va cunoaste in acest an o crestere economica de 1,7%. "Ne asteptam ca economia locala sa revina pe o crestere pozitiva (1,7%) care, impreuna cu ajutorul de la FMI si UE, sa asigure o stabilitate in finantarea interna si externa", se arata intr-un studiu UniCredit, remis Ziare.com.

La randul lor, oficialii Raiffeisen International sunt putin mai rezervati cand vine vorba de cresterea economica din aceasta zona, ei preconizand un avans de doar 1,5%. Peter Brezinschek, economistul sef al Raiffeisen International, spune ca, desi Romania a avut una dintre cele mai abrupte evolutii economice din zona Europei Centrale si de Est, aceasta va cunoaste crestere, dar nu va fi ca in intervalul 2000-2008.

Procentul de crestere estimat de Raiffeisen este, de altfel, egal cu cel previzionat si de Guvernul Boc.

Cu vesti bune vine si seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, care sustine ca Romania va iesi din recesiune la finele acestui trimestru. Oficialul FMI se asteapta ca economia locala sa creasca treptat, pana la sfarsitul acestui an. Franks vede o evolutie pe fiecare trimestru mai mare decat in cele anterioare, astfel incat in 2012 sa avem o crestere destul de robusta.

Pericolul unei inflatii mari, inca in picioare

Bancile se asteapta sa avem o inflatie ceva mai mare in 2011 si, prin urmare, BNR sa aiba o reactie la fel de precauta ca si pana acum si sa pastreze dobanda cheie la nivelul actual. "Am ajustat estimarile noastre cu privire la inflatie pana la un nivel de 4,7% pentru acest an, peste tinta propusa de banca centrala de 3%, plus minus un procent", se mai arata in raportul UniCredit.

Analistii de la ING sunt cei mai pesimisti, ei asteptandu-se ca rata inflatiei sa fie mult peste ceea ce au prezis oficialii BNR. "Pentru acest an, ne asteptam ca inflatia sa fie mult peste tinta propusa de BNR in raportul publicat in februarie. De la anul, ne asteptam sa se apropie de limita superioara a tintei", spun bancherii ING.

Tot pe acest subiect, specialistii Raiffeisen International sunt de parere ca evolutiile nedorite ale preturilor la alimente si petrol, ar putea pune inflatia tarii noastre pe un drum care sa ameninte intervalul dat de BNR de 2% - 4%. Acestia se asteapta ca inflatia sa scada semnificativ pana la finele anului, desi ea va ramane peste media UE.

Nu putem scoate din calcul si o inflatie mai mare de 4,5%, spun analistii. "Acest subiect va fi o provocare destul de dura pentru BNR si un factor de decizie foarte important pentru evolutia dobanzi cheie", precizeaza Brezinschek.

Leul, mai puternic dar in anumite conditii

In ceea priveste evolutia leului, expertii Raiffeisen se asteapta ca in trimestrele urmatoare moneda nationala sa se aprecieze, dar cu conditia ca, la nivelul politicilor publice, sa nu existe niciun derapaj si nici riscurile de pe plan extern sa nu se materializeze. Pe de alta parte, un leu puternic poate avea si riscurile sale. "Aceasta ar putea afecta exporturile, singurul segment care a ajutat economia in ultimele trimestre", mai cred economistii Raiffeisen.

ING vede pentru 2011 o medie a cursului de 4,18 in timp ce, pentru 2012, aceasta se duce la 4,13 lei pentru un euro. "La mijlocul anului, moneda europeana s-ar putea vinde cu 4 lei si ar putea creste pe fondul inflatiei care va incepe sa scada", se arata in raportul ING Bank.

UniCredit vede pentru anul in derulare un curs de schimb pentru euro de 4,30 lei, in timp ce pentru 2012 bancherii se asteapta ca un euro sa fie cumparat cu 4,13 lei. Tot pentru anul viitor, expertii bancii italiene vad dolarul la vanzare cu 2,79 lei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#economia Romania revenire, #inflatie leu euro , #macroeconomie