Ce masuri s-au luat pentru relansarea economica a Romaniei

Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 22:21
4117 citiri
Ce masuri s-au luat pentru relansarea economica a Romaniei
Foto: Arhiva

Crearea de locuri de munca, stimularea investitiilor, imbunatatirea accesului la finantare, cultivarea spiritului antreprenorial, diminuarea poverii fiscale si administrative, cresterea competitivitatii economiei romanesti - sunt cateva dintre masurile luate in 2011 de Guvernul Boc pentru relansarea economiei, se arata intr-un document realizat de Andreea Vass, consilierul premierului.

Actualul Guvern a luat masuri pentru sprijinirea firmelor care angajeaza tineri, someri sau persoane vulnerabile. Oficialii au reglementat somajul tehnic prin scutirea de la plata a contributiilor catre bugetul de stat si al asigurarilor sociale pentru angajator, pe o perioada de maximum trei luni; salariatul a primit 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

In plus, s-a aplicat scutirea de la plata CAS pentru firmele care angajeaza someri, iar companiile care angajeaza, pe perioada nedeterminata, persoane cu handicap beneficiaza lunar de 500 lei, timp de 12 luni.

Guvernul a mai acordat si subventii angajatorilor care incadreaza in munca someri in varsta de peste 45 ani sau someri care care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale si tineri absolventi.

Pentru stimularea investitiilor private, bugetul este de 900 milioane de lei.

De asemenea, programul de promovare a exporturilor cuprinde participarea anuala la aproximativ 55 de targuri si expozitii internationale, organizarea de misiuni economice in tari de interes pentru exportatorii romani si realizarea de studii de piata, pe baza propunerilor din partea mediului de afaceri.

La data de 16 ianuarie, numarul proiectelor finantate din fonduri europene depuse este de 31.572, in valoare de 56,5 miliarde de euro. Dintre acestea, 10.010 au fost aprobate.

Pentru o absorbtie mai buna a fondurilor europene, Guvernul a luat masuri de intarire a sistemului de verificare a achizitiilor publice in cadrul proiectelor finantate din instrumentele structurale si a accelerat procedurile de verificare a cheltuielilor. De asemenea, au fost luate masuri de crestere a gradului de corectitudine in gestionarea fondurilor structurale si de coeziune, asigurarea unui nivel ridicat de transparenta in sistemul de gestionare a fondurilor, mai afirma Andreea Paul Vass.

S-a mai urmarit simplificarea si imbunatatirea administrarii fiscale, adoptarea unor masuri pentru sprijinirea contribuabililor aflati in dificultate, dar si acordarea de facilitati fiscale acordate mediului de afaceri si institutiilor publice.

Guvernul a mai urmarit si reducerea costurilor firmelor cu intocmirea situatiilor financiare si reducerea birocratiei in administratia financiara.

Masurile luate pentru combaterea evaziunii fiscale sunt, printre altele, extinderea controlului, acordarea de competente largite organelor de inspectie fiscala, implementarea controlului comertului electronic si finalizarea sistemului integrat vamal de securizare a granitelor.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#economie Romania 2012, #crestere economica Romania , #macroeconomie