Cele doua mari provocari ale Romaniei, in viziunea Stratfor (Video)

Marti, 19 Aprilie 2016, ora 11:43
5289 citiri
Cele doua mari provocari ale Romaniei, in viziunea Stratfor (Video)

Romania are doua mari provocari: dependenta de Uniunea Europeana in ceea ce priveste finantarea si strategia si lipsa de incredere in propriile forte, vizibila mai ales la elitele din tara, a declarat marti presedintele companiei de consultanta geopolitica Stratfor, George Friedman.

El considera ca Romania are un mare avantaj - o piata mare - si ca trebuie sa isi extinda afacerile in Ucraina, in Balcani si in estul Mediteranei.

Friedman mai spune ca Romania este o tara esentiala in aceasta regiune si se afla la intersectia mai multor zone importante: Orientul Mijlociu, Uniunea Europeana, Rusia s Balcanii.

Stratfor: Provocarea geografica a Romaniei - sa ramana unita si sa limiteze influenta strainilor

"Romania are oportunitatea sa aiba o piata interna mare, dar este si in apropiere de Balcani, Ucraina, Mediterana de Est, locuri in care puteti sa cresteti si sa faceti afaceri", a afirmat Friedman, la o conferinta pe teme economice organizata la Bucuresti.

Friedman, unul dintre cei mai influenti consultanti americani in geopolitica, a vizitat de mai multe ori in ultimii ani statele din regiune si a scris mai multe articole dedidate provocarilor geopolice pentru estul Europei.

El considera ca statele din Europa de Est au mai multe atuuri, printre care o populatie foarte educata si o buna capacitate de export. Totusi, doar doua state - Polonia si Romania - dispun de piete interne suficient de mari pentru a fi centri regionali in materie de afaceri.

Insa Romania are mai multe provocari care o impiedica sa isi exploateze potentialul.

"Romania are doua mari provocari: referinta la Uniunea Europeana, dependenta in materie de finantare, si lipsa de incredere in sine", a punctat Friedman.

Stratfor, despre problemele politice din Romania, teama de Rusia si posibilul lider din regiune

Expertul considera ca se poate vorbi de un esec al Uniunii Europene in privinta capacitatii de a lua decizii, chiar daca nstitutiile par puternice. "UE face reguli pe care nu le respecta nimeni", a subliniat Friedman.

Presedintele Stratfor considera ca Romania nu trebuie sa se bazeze pe exportul de energie pentru a se dezvolta, chiar daca trebuie sa mentina o capacitate de exploatare a resurselor. In plus, sistemul bancar trebuie stimulat sa finanteze firmele mici si mijlocii, care pot crea valoare pe viitor.

Stratfor este o agentie de analize strategice si militare infiintata de George Friedman in 1996 in Austin, Texas, fiind recunoscuta la nivel mondial pentru rapoartele furnizate.

Friedman, care s-a declarat in numeroase randuri un eurosceptic convins, spunea autoritatilor de la Bucuresti, in urma cu trei ani, ca Romania nu ar trebui sa intre in zona Euro, care este un proiect esuat din cauza diferentelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.

Citeste si:
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, 26 iunie, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Naţional, că...
Comentarii
Kogaion78
rank 1
adika domnu amerlok...nu spune niik...sau niik nou...ma rog...
patrula
rank 5