China si SUA - batalia finala pentru suprematia economica

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 18:17
5143 citiri
China si SUA - batalia finala pentru suprematia economica

Sistemul monetar dominat de dolar este un "produs al trecutului", iar yuanul ar putea deveni noua moneda de referinta la nivel international, a declarat presedintele chinez, Hu Jintao, intr-un rar interviu pentru presa occidentala, inainte de vizita in Washington, care a inceput miercuri.

In acelasi timp, presedintele Chinei a pus accentul pe nevoia de cooperare mai stransa dintre tara sa si Statele Unite, mai ales in domenii precum energia regenerabila sau cel aerospatial.

"Nu avem decat de castigat dintr-o relatie sanataosa intre China si SUA si nu avem decat de pierdut dintr-o confruntare", a precizat Hu Jintao, raspunzand intrebarilor adresate de The Wall Street Journalsi Washington Post.

Desi a admis ca exista diferente si probleme intre cele doua state, presedintele chinez a lasat sa se inteleaga ca pot exista compromisuri, dar a evitat mentionarea unor probleme controversate din ultimul an, cum ar fi vanzarile de arme din SUA catre Taiwan.

Pe de alta parte, Hu Jintao a respins argumentul adus de oficialii americani pentru aprecierea yuanului, anume ca ar ajuta China sa modereze inflatia.

De altfel, presedintele chinez a criticat eforturile Federal Reserve (banca centrala americana) de a incerca sa stimuleze cresterea economica prin achizitia de bonduri si mentinerea la un nivel scazut al ratei dobanzii de politica monetara, o strategie care, potrivit spuselor sale, conduce la cresterea inflatiei in tarile emergente.

"Politica monetara americana are un impact major asupra lichiditatilor si fluxurilor de capital la nivel mondial, prin urmare lichiditatile in dolari americani ar trebui mentinute la un nivel rezonabil si stabil", a spus Hu Jintao.

Hu a adaugat ca recesiunea mondiala a reflectat absenta reglementarii in domeniul financiar si incapacitatea institutiilor financiare de a reflecta statutul in schimbare al tarilor emergente.

Aceasta parere nu apartine doar presedintelui chinez. Multe alte tari emergente, cum ar fi si Brazilia, s-au plans de faptul ca politica monetara a Federal Reserve duce la deprecierea dolarului, provocand fluxuri masive de capital inspre aceste state, un lucru care duce la inflatie.

Astfel, atat China, cat si alte tari, au cerut Federal Reserve sa ia in calcul aceste consecinte la nivel mondial, in momentul cand ia decizii. Pe de alta parte, oficialii Fed sustin ca este in interesul tuturor ca Statele Unite sa aiba crestere economica puternica, deoarece tarile emergente si nu numai depind de SUA in privinta comertului si investitiilor.

Acesta ar putea fi unul din cele mai discutate subiecte in cadrul intalnirii din Hu Jintao si presedintele american, Barack Obama, mai ales ca SUA da vina pe devalurea yuanului pentru deprecierea competitivitatii si cresterea inflatiei in multe state emergente.

Deprecierea dolarului duce la scaderea rezervelor din China

Presedintele chinez a criticat si sistemul monetar international, numindu-l un "produs al trecutului", mai ales din cauza folosirii dolarului drept moneda pentru rezervele internationale, comert si investitii.

Potrivit analistilor, chinezii nu se tem doar de faptul ca devalorizarea dolarului va conduce la inflatie mai mare in propria tara, ci mai ales de faptul ca le scade valorea rezervelor internationale de 2,85 de trilioane de dolari.

In martie 2009, guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, a starnit controverse cand a propus crearea unei noi monede, care sa fie alternativa dolarului.

De atunci, insa, China s-a concentrat pe promovarea propriei monede drept alternativa a celei americane. Astfel, recent, a permis schimburile valutare cu yuani in Statele Unite, dupa ce, in toamna a anului trecut, introdusese moneda pe piata financiara din Hong Kong.

Hu a numit aceste decizii drept "programe pilot", care se potrivesc foarte bine cerintelor din piata, avand in vedere cresterea numarului tranzactiilor de acest gen.

Presedintele Chinei a adaugat ca inflatia nu este o grija prea mare, avand in vedere ca preturile sunt, in general, moderate si controlate.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...
Comentarii
PSD_Erie
rank 1
Toarasi, pai ce vam spus io panacuma! Chinejii ia dovedit pamericani, Hu Jintao sa dus peste iei sa sa semneze americanii ca renunta la verzisori si ca galbiorii o sa fie deacu ncolo cea mai tare moneda forte, toarasi!