Iesirea din zona euro: suntem uniti, dar interesele personale sunt mai importante - Interviu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Vineri, 13 Mai 2011, ora 12:23
2821 citiri
Iesirea din zona euro: suntem uniti, dar interesele personale sunt mai importante - Interviu
Foto: manager.ro

Economistii europeni spun ca iesirea Greciei din zona euro ar putea sa provoace turbulente economice echivalente celor date de un razboi. Daca acestia echivaleaza iesirea grecilor de sub euro cu colapsul sistemului bancar, dar si al celui de pensii, analistul financiar Aurelian Dochia spune ca ar fi interesant sa vedem o iesire din zona euro doar pentru a observa efectele provocate.

Se spune despre Uniunea Europeana ca este precum "Hotel California" - tarile care intra aici nu mai ies niciodata, in schimb, Dochia declara, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca discutii despre zona euro exista atat in tari precum Germania si Italia, dar mai mult si Portugalia ar fi tentata sa se retraga din Eurozona.

Cat de plauzibila este iesirea Greciei din zona euro avand in vedere situatia in care se afla aceasta tara?

Mi s-ar parea interesant sa vad ce se intampla daca Grecia iese din eurozona pentru ca s-au vehiculat foarte multe idei cum ca aceasta tara ar duce-o mai bine in afara zonei euro. Si dupa greci si altii precum portugezii discuta acest subiect. Cred ca ar fi un experiment care ne-ar arata ca nu ar duce-o mai bine dupa parasirea Eurozonei, mai ales ca situatia tarii s-ar complica si mai mult. Lucrurile sunt foarte complicate si mi se pare ca inca suntem foarte departe de a se lua asemenea decizie, pentru ca si grecii isi dau seama ca este un risc foarte mare.

Cum se va face iesirea unei tari dintr-o asemenea structura, avand in vedere ca ar fi o premiera pentru UE?

Procedurile nu sunt deloc bine puse la punct, adica tratatul european nu prevede nimic cu posibilitatea iesirii unei tari din zona euro si ar trebui ca lucrurile astea sa se agreeze cumva intre toate tarile membre. Detaliile la care s-ar face o asemenea miscare nu sunt tocmai clare. Spre exemplu, la ce curs de schimb ar aparea drahma fata de euro? Daca apare la o rata de schimb mult devalorizata impactul asupra Greciei, asupra populatiei si economiei ar fi dezastruos, iar daca apare la una prea apreciata va fi mai rau decat acum.

Putem sa spunem ca astfel de discutii au loc in mai multe tari din Uniune?

Chiar si la noi exista astfel de discutii sau opinii in care se considera ca este mai bine sa fim in afara zonei euro pentru ca ne este mai bine, dar sunt avantaje si dezavantaje. Si in Germania, si in Italia s-au facut astfel de afirmatii. Sunt declaratii de natura politica, in general partidele nationaliste sau miscarile de acest gen ele vin cu aceasta idee in mod repetat. Desi suntem departe de idee, nu exclud posibilitatea ca ea sa capete tot mai mult sprijin.

Care vor fi efectele intoarcerii unei tari puternice la moneda pe care o avea inainte de euro?

Daca acest lucru se intampla intr-o tara precum Germania atunci sigur moneda euro si chiar UE vor fi puse sub semnul intrebarii si s-ar putea sa nu reziste. Daca, in schimb, vorbim de iesirea Greciei sau Portugaliei va fi un soc puternic, vor fi multe tulburari dar s-ar putea sa se mentina UE si restul zonei euro. De asta inca se mai discuta scenariul zonei euro "cu doua viteze": intr-o zona sa fie economiile mari si puternice, iar in cealata sa fie restul cu un alt regim.

Cine imprastie aceste zvonuri despre iesirea din zona euro

Situatia economica se complica tot mai mult si apar aceste tendinte de protectie nationalista, care reprezinta o forta centrifuga pentru UE si nu exista o forta in conducere care sa aduca argumente pentru euro.

Pana la urma suntem ca intr-o casatorie, si la bine si la greu......

Tendinta creata de criza este una de neincredere, de aparare intereselor nationale dupa sistemul scapa cine poate. Adica suntem uniti in UE pana la un anumit moment dat.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Grecia zona euro, #interviu moneda europeana , #macroeconomie
Comentarii