Problema SUA este una falsa? - Interviu video Ziare.com

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 28 Iulie 2011, ora 12:26
4212 citiri
Problema SUA este una falsa? - Interviu video Ziare.com
Foto: newspulse.ro

America mai are doar cateva zile pentru a decide daca vrea sa mareasca plafonul datoriei publice, timp in care tot mapamondul este cu ochii pe deciziile uneia dintre cele mai puternice economii din lume.

Pana la o decizie finala, moneda americana fluctueaza cu influente destul de puternice in unele economii din lume. Din punctul sau de vedere, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, crede ca problema SUA este una falsa. Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta ne-a vorbit despre incapacitatea temporara de plata in care s-ar putea sa intre Grecia, dar si despre cum se va resimti restrictia Spaniei impusa romanilor care vor sa munceasca acolo.

Totodata, acesta a tinut sa mentioneze ca rata de schimb a euro nu va trece de 4,3 lei pana la finele anului, dar ceva mai greu s-ar putea sa avem de infruntat anul viitor cand vin alegerile.

Cum se vede problema datoriei publice a SUA din perspectiva unui economist?

Din punctul meu de vedere, problema plafonului datoriei publice a SUA este una falsa, pentru ca acest stat isi finanteaza deficitele bugetare emitand cea mai puternica moneda a lumii. Oricum, este moneda cu cea mai larga circulatie din lume. SUA au decis sa aiba un plafon pentru a avea un control asupra nivelului datoriei publice. Dar este un control administrativ, ei pot decide oricand sa mareasca acest plafon.

Atunci?

Cred ca discutiile actuale sunt, mai degraba, canalizate inspre modul in care SUA isi va reduce deficitul bugetar foarte mare, din prezent (aproape 10% din PIB), in urmatorii ani. Cele doua partide politice vad metode diferite. Pe de o parte democratii si-ar dori taxe mai mari, in timp ce republicanii vor cheltuieli mai mici, in special, cu cele medicale sau protectia sociala.

Ceea ce observam in acest moment este o reducere a increderii a managerilor in performantele viitoare ale economiei. Toate aceste probleme pe care ei le percep tin mai degraba de partea fiscala. Dar, in America, aceasta problema a datoriei se va rezolva fie temporar, asa cum propun republicanii - sa creasca plafonul pana la finele anului si sa se rediscute la anul - fie, probabil, republicanii vor fi de acord sa-i ofere lui Obama prerogative suficiente pentru a mari unilateral acest plafon de finantare.

Dar cea a Greciei? Ne putem astepta la o a doua criza?

In ceea ce priveste Europa, cred ca sefii de state din zona euro au facut destul de multe lucruri pentru a clarifica situatia, dar nu ne putem astepta la rezolvarea in doua ore a unei probleme create in 20 de ani. Statele care primesc un astfel de ajutor trebuie sa isi livreze partea lor de angajamente, adica sa-si reduca deficitele.

Grecia nu este in incapacitate de plata atata timp cat primeste ajutoare financiare. Ceea ce se intample este ca acestia trec usor, usor de la creditori privati la institutii de finantare internationale si alte state din zona euro. Dar incapacitatea de plata, probabil va fi declarata temporar, adica vor exista acele reduceri de principal rambursat (acele "hair-cut") propuse de sefii de stat, saptamana trecuta.

Ce inseamna incapacitate temporara de plata pentru Grecia si cum se "traduce" la noi?

Probabil ca Grecia nu se va mai putea finanta pe pietele internationale, dar oricum nu o poate face nici in acest moment. Deficitele acestei tari sunt finantate de statele europene si de FMI. In ceea ce priveste Romania, impactul este moderat. Pe de o parte, exporturile pe care le avem cu Grecia s-au redus in timp si acum doar 1,5% din total merge spre aceasta tara. Pe de alta parte, bancile prezente pe piata noastra, sub auspiciile acordului de la Viena, au declarat ca isi vor mentine expunerea.

Poate Italia cauza aceleasi probleme pe care le-a facut Grecia?

Cred ca alaturarea Italiei in acest context este destul de fortata. Ceea ce am vazut saptamanile trecute, o crestere a randamentelor titlurilor de stat ale Italiei, reprezinta un semnal de alarma la nivelul intregii UE. Este adevarat ca Italia are cea mai mare datorie publica la nivel european, dar, in acelasi timp, are un profil al datoriei mult mai bun decat celelalte tari, adica are maturitatea medie a datoriei la peste 7 ani.

Cu alte cuvinte nu este prea afectata de ceea ce se intampla acum cu randamentele si, in plus, aceasta tara refinanteaza o foarte mica parte din datorie in acest an si, chiar in urmatorii 5 ani, refinanteaza chiar 29%, ceea ce este foarte putin. Mai mult, Italia are un trecut de surplusuri fiscale primare, adica veniturile publice ale Italiei acopera integral datoriile publice, mai putin dobanzile la datoria publica. Si, de anul acesta, Italia va reveni la surplus prima, asta inseamna ca ea are capacitatea, in acest moment, sa-si reduca volumul datoriei publice. Daca mai luam in calcul si raportul dintre o crestere economica si PIB, datoria publica scade mai repede.

Spaniolii ne-au interzis sa mai lucram la ei in tara. Care vor fi efectele?

Ce am observat in fiecare an este ca remitentele au scazut in fiecare an de la 6,6 miliarde de euro la 2,7 miliarde de euro, comparatia este 2008-2011. Ne asteptam la o crestere a acestor sume in momentul in care Spania si Italia isi vor mai reveni. Cresterea economica a accelarat putin in aceste tari si, problabil, si muncitorii romani vor beneficia de acest lucru.

Ma indoiesc ca vor fi intoarceri masive in tara ale muncitorilor romani din Spania, aceasta tara avand intotdeauna un somaj foarte ridicat. Autoritatile de acolo au spus ca este doar o problema de masurare a lui. Ei spun ca, de fapt, somajul ar fi undeva la 7-8% in nici un caz 15-20%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#datorie publica america, #criza Grecia, #datorie italia, #restrictii munca Spania , #macroeconomie