Razboi economic intre Romania si Ungaria - Cine ar castiga?

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 12:51
9231 citiri
Razboi economic intre Romania si Ungaria - Cine ar castiga?
Foto: budapestreport.com

Ungaria are cea mai grava situatie economica din tarile est-europene, in conditiile in care este amenintata de recesiune si criticata de institutiile internationale. Insa oare vom putea evita soarta vecinilor, avand in vedere ca tara noastra este mai saraca?

Recent, publicatiile internationale titrau ca Romania ar putea fi un exemplu pentru Ungaria, in privinta negocierilor cu Fondul Monetar International.

Insa, ulterior, in tara noastra au izbucnit proteste ample fata de Putere.

In acelasi timp, Ungaria a primit mustrari din partea FMI si UE privind unele legi si a fost retrogradata de toate agentiile de rating in categoria junk, nerecomandata investitiilor.

Cu toate acestea, populatia sustine deciziile luate de Guvern.

Desi factorii interni au creat diferente majore intre economiile celor doua tari, dependenta externa le-a apropiat destul de mult.

Produsul Intern Brut

Atat Ungaria, cat si Romnia, sunt economii destul de mici, PIB-ul celor doua tari avand valori apropiate, de 185 miliarde dolari, respectiv 148 miliarde dolari, conform datelor Fondului Monetar International din septembrie 2011.

De asemenea, evolutia acestor state este dependenta direct de situatia economica a zonei euro, principalul exportator si importator de capital.

Crestere economica

Pentru anul 2012, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a prognozat o crestere economica pentru Romania de 0,9%, tara noastra fiind afectata de criza din zona euro, care a franat exporturile.

In schimb, situatia Ungariei este complet diferita. Vecinii nostri se vor confrunta cu o recesiune in acest an, economia maghiara cntractandu-se cu 1,5%.

Deficit bugetar

Ungaria sta mai bine la acest capitol decat tara noastra, deficitul bugetar al statului maghiar fiind de 2% din PIB, in 2011, comparativ cu Romania, care s-a incadrat in limita de 4,4%, impusa de FMI.

Datoria publica

Ambele tari au apelat la imprumuturi de la FMI si UE, care au depesit 20 milioane de euro, pentru a face fata crizei.

Insa statul ungar este de 2 ori mai indatorat decat tara noastra, datoria publica a Ungariei fiind de circa 76% din PIB, comparativ cu 34% din PIB, in cazul Romaniei.

In cazul nostru, valoarea acestui indice s-a dublat din 2008, cand era de 13,4%, pana in prezent, demonstrand ca Romania este din ce in ce mai dependenta de banii proveniti din exterior.

Evolutia monedelor nationale

Forintul a scazut cu 13,7% in fata euro in 2011, cea mai slaba perfomanta inregistrandu-se a doua jumatate a anului, marcand o depreciere de 16,04%. Aceasta prabusire a monedei maghiare a fost cauzata de ruperea negocierilor cu FMI si masurile drastice impuse de Guvern.

In schimb, leul a avut cea mai buna evolutie din regiune, depreciindu-se cu doar 1,09%, demonstrand rezistenta monedei noastre in fata turbulentelor de pe pietele financiare.

Rezerve valutare

Ungaria sta putin mai bine decat tara noastra din punct de vedere al rezervelor valutare, acestea depasind 35 miliarde euro, la sfarsitul anului trecut.

In schimb, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat anul trecut o rezerva valutara de 33,2 miliarde euro.

Inflatia si dobanda-cheie

Nivelul inflatiei din cele doua tari a fost apropiat in 2011, inregistrandu-se o valore de circa 3,5-4%.

In aceste conditii, BNR a redus rata dobanzaii de politica monetara, care a ajuns la un minim istoric de 5,75%, in timp ca vecinii nostri mentin un nivel ridicat al acestui indice, de 7%.

Somaj

Piata muncii din Ungaria da semne de inrautatire, avand in vedere ca rata somajului a ajuns, in noiembrie 2011, la 10,8%. In schimb, in Romania, acesta se situeaza la un nivel mult mai mic, respectiv 7,3%, conform datelor publicate de Eurostat.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#economie Romania, #economie Ungaria, #Ungaria Romania comparatie , #macroeconomie