Ziare.com

STUDIU Bancile din zona euro inaspresc conditiile de creditare in timp ce Romania le relaxeaza

de Paul Barbu, Redactor
Miercuri, 12 Mai 2021, ora 22:45

   

STUDIU Bancile din zona euro inaspresc conditiile de creditare in timp ce Romania le relaxeaza
In timp ce creditorii din zona euro continua sa inaspreasca toate conditiile de creditare pentru imprumuturile de nevoi personale, in Romania bancile raporteaza ca vor continua sa le relaxeze, potrivit unui studiu BNR.

"Standardele de creditare nu au inregistrat modificari importante in primul trimestru al anului 2021, institutiile de credit raportand in unanimitate mentinerea constanta a conditiilor de creditare in cazul imprumuturilor destinate achizitiei de locuinte si terenuri. In ceea ce priveste imprumuturile de consum, majoritatea bancilor respondente (81%) considera ca standardele de creditare au ramas nemodificate, in timp ce circa 19% dintre acestea au semnalat relaxarea intr-o anumita masura a conditiilor asociate acestei categorii", se arata in studiu.

Asteptarile pentru perioada urmatoare (T2 2021) sunt preponderent de pastrare neschimbata a standardelor de creditare aferente imprumuturilor imobiliare (79% dintre banci), in timp ce 21% dintre institutiile de credit respondente mizeaza pe relaxarea intr-o anumita masura a acestora.

O pondere importanta a bancilor autohtone considera ca standardele de creditare se vor mentine relativ constante in T2 2021 si in cazul imprumuturilor de consum (circa 66% pentru total credit de consum, 86% in cazul creditelor de consum cu ipoteca si 66% pentru cardurile de credit si creditele de consum fara garantie ipotecara), restul institutiilor de credit previzionand relaxarea moderata a conditiilor de creditare.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Romania este contra curentuluiBancile din zona euro au raportat o usoara relaxare neta a standardelor de creditare aferente imprumuturilor imobiliare (-2% procent net), in timp ce in cazul creditelor de consum acestea au indicat continuarea inaspririi conditiilor de creditare in primul trimestru al anului 2021 (5% procent net).

"Principalul factor care a stat la baza relaxarii creditarii imobiliare a fost presiunea concurentei dintre creditori, in timp ce perceptia legata de bonitatea debitorilor si toleranta la risc a bancilor au continuat sa imprime o crestere a restrictivitatii. Pentru cel de-al doilea trimestru al anului 2021, bancile estimeaza o inasprire neta a standardelor de creditare, atat in cazul creditelor destinate achizitiei de locuinte si terenuri (9%), cat si in cel al creditelor de consum (4%)", se mai arata in studiu.

Gradul de indatorare s-a diminuatNivelul mediu al gradului de indatorare s-a diminuat cu 1 punct procentual, dupa o evolutie constanta in ultimele 4 trimestre, atat in cazul portofoliului de credite nou-acordate in ultimele trei luni (situandu-se la 33%), cat si in cel al intregului portofoliu de credite.

De asemenea, institutiile de credit au apreciat, intr-o proportie covarsitoare (95,5%), evolutia pretului mediu pe metru patrat al unei locuinte in ultimele trei luni ca fiind constanta, restul de 4,5% dintre banci considerand ca preturile proprietatilor rezidentiale au crescut intr-o anumita masura. Pentru trimestrul urmator, asteptarile sunt preponderent de pastrare nemodificata a preturilor locuintelor (94%).

Tot mai multe cereri de creditareTotodata, peste jumatate dintre institutiile de credit respondente au semnalat cresterea moderata (36%) sau substantiala (15%) a cererii de imprumuturi destinate achizitiei de locuinte si terenuri in T1 2021.

Aproximativ 40% considera ca aceasta a fost relativ constanta comparativ cu trimestrul precedent, iar 8% dintre bancile autohtone au raportat scaderea moderata a solicitarilor de credite imobiliare.

Pentru T2 2021, cele mai multe institutii de credit (56%) mizeaza pe cresterea moderata a cererii pentru creditele imobiliare, iar restul de 44% previzioneaza mentinerea constanta a acesteia.

In acelasi timp, ponderea creditelor solicitate de catre persoane fizice si respinse a fost moderat mai mare in T1 2021 conform raspunsurilor a 51% dintre banci, iar restul de 49% au indicat mentinerea relativ constanta a proportiei solicitarilor de credite imobiliare respinse.

Similar evolutiilor la nivelul zonei euro, principalul factor care a contribuit la relaxarea standardelor de creditare in T1 2021 a fost cresterea concurentei din sectorul bancar (-19,7% procent net),

S-au modificat si termenii contractualiTermenii contractelor de credit de consum care au consemnat modificari in primul trimestru al anului 2021, in sensul relaxarii, au fost scadenta maxima (-19% procent net) si plafonul maxim pentru valoarea creditului (-17% procent net).

Institutiile de credit au raportat intr-o proportie semnificativa (89%) cresterea moderata a cererii de credite de consum la nivel agregat si pe segmentul creditelor de consum negarantate cu ipoteci, in timp ce in cazul creditelor de consum cu garantie ipotecara 86% dintre banci au indicat o evolutie constanta a cererii.

In ceea ce priveste cardurile de credit, evolutia a fost mixta, peste jumatate dintre institutiile de credit semnaland majorarea moderata a cererii, in timp ce restul institutiilor au raportat fie scaderea (20%), fie mentinerea relativ constanta (22%).

Pentru cel de-al doilea trimestru al anului curent, bancile previzioneaza in procent de 75%. pastrarea nemodificata a cererii pentru credite de consum, iar un sfert dintre institutiile respondente mizeaza pe un avans moderat al acesteia.

Institutiile de credit au raportat preponderent (68,5%) mentinerea constanta a ratei de respingere a solicitarilor de credit de consum, in timp ce 18% considera ca ponderea creditelor de consum respinse a fost moderat mai mare, iar 13,5% evalueaza raportul ca fiind moderat mai scazut.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2130 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romanii din diaspora au 50 de euro miliarde in banci straine

imobiliarele au inceput sa prezinte interes pentru banii romanilor din diaspora, cu sau fara contributia bancilor preturile apartamentelor cresc. Programul prima casa cu fond de 1.5 miliarde euro la nivel nationala in timp ce numai in ilfov vanzarile depasesc 3 miliarde. deci romanii cu bani gheata sunt principalii investitori in imobiliare in romania. Iar majoritatea romanilor cu bani gheata sunt din diaspora . In anglia sunt 400000 de romani , majoritatea au primit 30000 de euro granturi pentru covid.o familie sot si sotie a putut ajunge la 50-60000 eu in afara de salarii. ce credeti ca au facut cu ei? ai rupt apartamentele din ilfov , iasi , suceava ,timisoara etc in iasu un apartament nou sare de 90000 de euro. preturile atea nu au ajuns aici ca au facut bugetarii credite credite .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor