Consiliul pentru IMM-uri a calculat cat ne costa balciul politic marca PSD: Cel putin 2 miliarde de euro

Luni, 26 Iunie 2017, ora 15:41
4308 citiri
Consiliul pentru IMM-uri a calculat cat ne costa balciul politic marca PSD: Cel putin 2 miliarde de euro
Foto: Facebook/Florin Jianu

Impactul instabilitatii politice ar putea fi de 2 miliarde de euro pana la finalul anului, acesta fiind generat de cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, precum si de cresterea costurilor pentru produsele importate, potrivit lui Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri (primul care a demisionat dupa ordonanta 13).

"Calculul pe care noi l-am facut avand in vedere cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, cresterea costurilor pe produsele importate duc la un cost total pana la sfarsitul anului de aproximativ 2 miliarde de euro.

Va fac numai o radiografie numai a ceea ce inseamna diferenta de curs valutar si implicatiile pe importuri. Importurile trimestriale sunt in jur de 20,8 miliarde de euro, atat au fost pe primul trimestru, iar daca ne uitam la o diferenta a cursului valutar de la 4,55 lei/ euro la 4,59, avem 20 de milioane de euro strict", a spus Florin Jianu, in cadrul unui conferinte de presa.

Acesta a subliniat ca la aceasta suma nu au fost luate in calcul fondurile europene, iar in programul de guvernare era prevazut ca pana la finalul anului sa fie atrase 4,6 miliarde de euro.

"Ganditi-va ca mai mult de 80% dintre ele nu vor fi realizate. Trebuie sa facem diferenta, nu avem exact datele cat sunt plati directe pe agricultura, pentru ca ele o sa intre in acest calcul de 4,6 miliarde de euro, dar se scad. Cred ca acelea vor fi singurele sume atrase in acest an, daca ma intrebati pe mine. Suntem la jumatatea anului, nu avem acreditate autoritatile de management, nu sunt semnate contracte", a afirmat Jianu.

Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a precizat ca pierderea rezulta nu doar din faptul ca banii nu au fost incasati, ci si din acela ca bugetul nu va avea partea de impozite si contributiile generate de aceste fonduri.

Totodata, Florin Jianu a mentionat ca instabilitatea economica indusa de tensiunile politice recente a produs o serie de efecte ale caror repercusiuni se vad si se vor vedea si in urmatoarele luni.

In ceea ce priveste deprecierea cursului, Jianu sustine ca urmare a acesteia la nivel economic se va inregistra o serie de fenomene cu impact direct asupra mediului de afaceri: cresterea pretului produselor importate, instabilitate pentru contractele incheiate de antreprenori, acestia fiind nevoiti sa isi ia o marja de siguranta pentru preturile pe care le fixeaza, cresterea poverii creditelor in euro, cresterea costurilor la care se imprumuta statul, scaderea investitiilor din partea statului.

De asemenea, la nivelul intregii societati, deprecierea poate duce la o scadere a consumului si, implicit, o scadere a incasarilor bugetare din impozite indirecte sau la o crestere a costului vietii.

Jianu considera ca recenta motiune de cenzura a dus la amanarea unor masuri care trebuiau puse in aplicare pentru mediul de afaceri si, in special pentru IMM-uri, rezultatul fiind afectarea grava a mediului de afaceri si a antreprenorilor romani.

Dintre masurile ramase neimplementate/blocate si pentru care nu exista un orizont de timp rezonabil pentru a fi puse in practica in cadrul anului 2017, Jianu a mentionat:

  • Legea preventiei, al carei termen de realizare a fost depasit,
  • Programul de sustinere a internationalizarii, aprobat prin OUG nr. 8/2017 privind Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani, care nu are norme de implementare elaborate si aprobate,
  • Codul Economic al Romaniei
  • Infiintarea liceelor de antreprenoriat.

CNIPMMR considera ca problemele aparute din cauza crizei politice in implementarea masurilor programului de guvernare pentru mediul de afaceri pot fi depasite prin:

  • stabilirea ca prioritate absoluta a domeniului fondurilor europene,
  • acreditarea autoritatilor de management si cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene;
  • dezvoltarea de parteneriate public-private prin care sa aiba loc transferul de autoritate din partea statului catre organizatiile de antreprenori, in domeniile turismului, investitiilor, fortei de munca;
  • adoptarea de masuri pentru cresterea investitiilor publice pentru sustinerea relansarii economice;
  • aplicarea Codului Fiscal si nemodificarea acestuia pentru 4 ani, asigurandu-se stabilitate si predictibilitate legislatiei fiscale
.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#impact instabilitate politica, #instabilitate economica tensiuni politice , #macroeconomie