Cum va arata economia mondiala in 2011?

Luni, 03 Ianuarie 2011, ora 18:21
3005 citiri
Cum va arata economia mondiala in 2011?
Foto: Fennellandassociates

Dupa un an marcat de salvarea unor state membre ale zonei euro care erau aproape sa intre in incapacitate de plata, de diverse masuri disperate in vederea iesirii din recesiune sau de discutiile aprinse pe tema mecanismelor de schimb valutar la nivel international, care vor fi evenimentele care vor contura situatia economica mondiala in 2011?

Iata ce raspunsuri au dat analistii la cele mai importante intrebari care vor aparea in acest an, potrivit Financial Times:

Va supravietui zona euro?

Pe termen scurt, da. In ciuda valului de crize in diverse tari periferice ale zonei euro, dorinta statelor membre de a mentine in functiune moneda unica s-a dovedit destul de puternica pentru a preveni intrarea in incapacitate de plata sau renuntarea unei tari la euro.

Insa, pe termen lung, restructurarea datoriilor pare inevitabila, mai ales ca Germania a cerut in mod expres acest lucru.

Marea intrebare este daca tarile care vor trece printr-o incapacitate de plata vor fi dispuse sa mai ramana in zona euro. Costurile plecarii ar fi mult mai scazute, in acest caz. Daca alternativa ar fi ani de deflatie si recesiune, unele tari ar putea alege sa iasa din zona euro, insa acest lucru nu se va intampla in 2011.

Vor permite tarile europene prabusirea unei banci?

In Statele Unite s-a intamplat in 2008, cu Lehman Brothers, un moment recunoscut drept inceputul recesiunii mondiale. Vor permite si europenii asa ceva? Analistii cred ca este posibil acest lucru, mai ales ca bilanturile contabile ale bancilor sunt mult mai riscante decat cele ale finantelor publice.

In 2011, va deveni clar faptul ca cea mai mare amenintare la adresa solventei tarilor va fi insistenta ca platitorii de taxe sa salveze sistemul bancar. Astfel alegerea va trebui facuta intre sprijinirea bancilor sau mentinerea sustenabilitatii in finantele publice. Prin urmare, in 2011, autoritatile vor alege sa-si salveze statele, nu bancile.

Vor exploda bulele din China?

In ultimul an, s-a tot vorbit de bula imobiliara din China sau de cea bursiera. Totusi, analistii sunt de parere ca nu exista o bula adevarata in China, cu exceptia unor orase supra-dezvoltate.

Cresterea creditarii in 2009 si 2010 a generat o inflatie a preturilor proprietatiilor si alimentelor, insa acestea sunt controlabile in 2011. De altfel, cea mai mare parte a banilor imprumutati au fost utilizati in scopuri productive, nu pentru exces. De exemplu, China rurala, cu o populatie de aproximativ 721 de milioane de persoane, incepe sa se ridice din saracie, devenind un motor de crestere.

Vor exista mai multe greve in Europa?

Guvernele din toata Uniunea Europeana au introdus masuri de austeritate, reducand cheltuielile, in timp ce rata somajului a continuat sa creasca.

Acest climat se va inrautati in 2011, pe masura ce Grecia si Irlanda vor fi nevoite sa aplice si alte masuri de redresare, la presiunea Fondului Monetar International, iar Portugalia, Spania si, posibil, Italia si Belgia, se vor lupta cu datoriile.

Reducerile de cheltuieli sunt la ordinea zilei si in Marea Britanie, in timp ce nepopularitatea presedintelui francez Nicolas Sarkozy si a stilului sau de a conduce ar putea provoca neliniste sociala si in Franta.

Se vor micsora bonusurile?

Da, bancherii vor primi bonusuri mai reduse in 2011, insa nu are legatura cu presiunile politice sau din partea contribuabililor. Pur si simplu, din cauza problemelor financiare din 2010, sunt mai putini bani de acordat. Astfel, bonusurile acordate directorilor si angajatilor de baza din banci vor fi, in continuare, destul de mari pentru a genera critici.

Desi autoritatile impun noi reguli - de exemplu, legarea bonusurilor de rezultatele bancii respective pe termen lung - nimeni nu vrea sa puna frau unor centre financiare precum Londra sau New York.

Va izbucni un adevarat razboi al monedelor?

Dupa mai multi ani de tensiuni privind mecanismul de schimb valutar, mai ales intre Statele Unite si China, alte piete emergente din Asia si America Latina s-au alaturat luptei, plangandu-se de faptul ca sunt obligate sa-si aprecieze monedele.

Pe de alta parte, si Statele Unite au fost criticate pentru mentinerea dolarului la un nivel foarte scazut, prin tiparirea de bani.

O campanie impotriva politicii de schimb valutar a Chinei, acuzata ca mentine moneda prea scazuta, pentru a spori exporturile, este putin probabila. Totusi, SUA ar putea sa puna in aplicare vechea amenintare de a bloca importurile, invocand nealinierea mondelor.

La ce pret va ajunge petrolul?

In 2011, cererea de petrol va creste la aproximativ 2,3 milioane de barili pe zi, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. Astfel, pretul cu siguranta se va majora, spun analistii, urmand a ajunge in jurul valorii de 100 de dolari/baril, pana la sfarsitul anului.

Va exista o criza a alimentelor?

Valoarea totala a importurilor de alimente va depasi 1,026 de miliarde de dolari, recordul inregistrat in 2008, iar preturile pentru unele produse agricole vor depasi, de asemenea, recordurile anterioare, ceea ce inseamna ca o criza alimentara este probabila.

Graul, porumbul si semintele din care se extrage ulei (floarea soarelui, soia) vor inregistra cresteri semnificative ale preturilor, doar orezul urmand a avea o crestere moderata.

In spatele acestei cereri crescute se afla problemele legate de vremea proasta, dar si de majorarea consumului de biocombustibil.

Cu toate acestea, s-ar putea sa fie mai putine revolte legate de lipsa de alimente decat in 2007 - 2008, mai ales ca recolta din statele africane a fost abundenta, punand tarile sarace la adapost fata de cresterea preturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#crestere economica 2011, #tendinte economice 2011, #criza alimente 2011, #zona euro , #macroeconomie