Ziare.com

De ce avem nevoie de trei monede de referinta?

de Teodora Bodeanu
Sambata, 19 Februarie 2011, ora 12:12

   

De ce avem nevoie de trei monede de referinta?
Rolul dolarului american ca moneda de referinta la nivel international a fost privit de multe state drept un avantaj al Statelor Unite. Insa, in prezent, avantajul s-a transformat intr-o povara, iar analistii internationali sunt de parere ca este momentul sa se treaca la un sistem in care mai multe monede sa aiba un rol esential.

La suprafata, rolul dolarului in economia mondiala le ofera Statelor Unite finantare automata pentru dezechilibrele externe si le permite sa traiasca peste nivelul posibilitatilor.

O asemenea presiune internationala poate fi constructiva si sa conduca la o ajustare mult necesara.

Prabusirea dolarului, la sfarsitul anilor '70, a fortat Statele Unite sa isi restranga politica monetara si sa isi rezolve problemele de deficit bugetar si de inflatie. In anii '80, deficitele mari de cont curent si scaderea brusca a dolarului au ajutat la scaderea initiala a deficitului bugetar.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Mai important, ultima criza a venit in urma unor dezechilibre record, a unor fluxuri masive de capital care au intrat in SUA si pe fondul unor conditii monetare foarte relaxate si de rate ale dobanzilor foarte scazute.

Sistemul actual are si alta mare slabiciune, potrivit analistilor de la Financial Times: fluxurile de capital provin din acumularea imensa de rezerve in dolari in unele tari, cum ar fi China, un rezultat direct al faptului ca dolarul este moneda de referinta.

Sistemul bazat pe dolar a parut, initial, un lucru bun, avand in vedere ca alte tari isi puteau determina valoarea propriei monede fata de dolari si isi puteau finanta mai usor deficitele.

Tarile cu surplus, de la Germania la Japonia si China, s-au plans ocazional de "rezervele excesive de dolari", insa si-au pastrat o buna parte din ele.

Sistemul a fost supus unor presiuni in momentul cand SUA a decis sa-si ajusteze finantele si au cerut o depreciere mai puternica a dolarului in anii 1970 si in 1980. O situatie similara intalnim si in prezent.

Euro si dolarul, la acelasi nivel in zece ani?

Acum, SUA pot incheia perioada de dependenta de consum bazat pe credite si isi pot finanta redresarea doar printr-o imbunatatire a balantei comerciale si a investitiilor. Pentru acest lucru, este nevoie de o depreciere mai puternica a dolarului, in special in fata monedei chineze si a altor monede asiatice subevaluate.

Totusi, trebuie recunoscut si faptul ca dolarul a fost moneda dominanta la nivel mondial timp de un secol pur si simplu pentru ca nu a avut un rival. Moneda euro a schimbat acest lucru. In urmatorii ani, datorita austeritatii fiscale coordonate adoptate de statele UE, euro ar putea prelua rolul dolarului, mai ales daca SUA nu isi reduc deficitele.

In ultimul deceniu, rezervele internationale detinute in dolari la nivel mondial a scazut la aproximativ 60 la suta, in timp ce rezervele in euro s-au majorat la peste 25 la suta.

Cresterea semnificativa a economiei Chinei (a ajuns pe locul doi, dupa SUA si inaintea Japoniei) inseamna ca renminbiul s-ar putea califica pentru statutul de moneda de rezerva la nivel international, in momentul cand va deveni complet convertibila si se va renunta la controlul capitalului. Pe scurt, sistemul monetar international deja devine bipolar, iar, in curand, ar putea deveni tripolar.

SUA ar trebui sa accepte si chiar sa promoveze aceasta evolutie, astfel incat euro sa fie egalul dolarului in urmatorul deceniu, iar renminbiul sa faca parte din cosul DTS (drepturile speciale de tragere - moneda folosita de FMI).

Aceste schimbari nu ar rezolva probleme sistemului international monetar, insa ar grabi reechilibrarea economiei mondiale si ar reduce riscul unei crize globale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3742 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

adica

pot sa se salveze doar daca ajung o tara din lumea a 4-a, sau incep, iar, un razboi de proportii.

 

euro nu va mai fi peste 5 ani

Iuropa e imbatrinita si euro e mobneda nimanui. De ce e mare, nu stie nimeni, Se face o iuropa de nord si uba de sud, Cea de sud va ave a moneda proprie pt fiecare tara. Cine a cumparat euroi, sa le faca franjuri la balul de la Ziua Minerului. Portocalia e falimenbtara spania este hranita de germania si Obama sa nu cada. Mai bine zis sa nu anunte falimentul. La caderea Spaniei iuropa s e desfiinteaza.
Euro e moneda nimanui. E o pacaleala. Dolarul trebuie sa fie moneda internationala , ca e verde.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor