Ziare.com

De la cititori: Suma zero

Vineri, 13 August 2010, ora 23:26

   

De la cititori: Suma zero
Vazand, in comentariile din ziare, cititori, probabil preponenti (constienti sau inconstienti) ai lozincilor luptei de clasa, tunand si fulgerand contra marilor corporatii internationale, pentru exploatarea amaratilor de muncitori, m-am decis sa propun cateva idei care sa puna acest aspect intr-o lumina diferita.

O corporatie e o grupare de indivizi care pun bani impreuna pentru a realiza un anumit obiectiv, de obicei major. Acesti bani, sub forma de actiuni, sunt folositi pentru a cumpara utilaje, a duce cercetari, pentru a fabrica, a vinde, si pentru suportul dupa vanzari (service).

Numai asa se pot fabrica masini, avioane, utilaje industriale etc. E o metoda de "colectivizare" a investitiilor pentru obtinerea de capital. (Capital nu inseamna numai bani.)

Pentru a forma o corporatie trebuie sa obtii binecuvantarea guvernului, care se va complace in a-si tine o mana in buzunarul corporatiei.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Corporatiile mai sunt cunoscute sub diverse nume, toate persoane juridice cu statut bine definit: societate pe actiuni, companie pe actiuni, societate anonima, AG (Aktien Geseltschaft), Limited Company, Ltd. etc.

Logica e simpla. Un individ singur nu va fi capabil, niciodata, sa creeze un avion, un automobil, numai prin puterea si talentul propriu. Aici intervine elementul fortei de asociere!

Cand ai primit o slujba buna de la un om sarac?

Bineinteles, aceste corporatii angajeaza mii de lucratori, de la savantii cercetatori, la maturatorii de dusumele. Desigur, un salariu reprezinta valoarea reala a muncii produse de un individ.

Indiferent cat de gelos ar fi maturatorul de dusumele, niciodata nu va putea concura, in importanta, cu cercetatorul din laboratorul de produse viitoare.

Revenind la ura pentru corporatii, da-mi voie sa te intreb: "Cand a fost ultima data cand ai primit o slujba buna de la un om sarac?"

Adevarul este ca noi toti venim in lume in pielea goala si plecam din ea cam la fel. Poate ai observat ca nu se fac sicrie cu portbagaj.

Indiferent ce dai societatii, primesti inapoi acelasi echivalent. De aici expresia "suma zero", ce dai si ce primesti fiind absolut egale, chiar daca nu iti dai seama.

Maiestriile si cunostiintele accumulate printr-o educatie sau munca de o viata se invechesc, devin perimate si trebuie sa te pui mereu in pozitia de a absorbi cunostiinte noi, ori esti impins la marginea productivitatii. Productivitatea ta iti plateste salariul!

Si judecatorul nu esti tu, ci cumparatorul, acel care va cumpara produsele la care lucrezi tu.

O sora medicala care a absolvit scoala anul acesta, are un fond de cunostinte infinit mai vast decat un doctor care a absolvit medicina acum 25 de ani.

Corporatiile sunt supuse aceleasi legi a sumei zero. Banii care ii iau de la actionari sunt distribuiti in salarii, materii prime, utilaje, cheltuieli de regie si impozite.

Banii pe care ii fac din vanzari sunt distribuiti acelorasi cheltuieli, plus dividendele la actionari, daca treburile merg bine.

Dividendele sunt o recompensa data investitorilor, pentru ca au avut incredere in corporatie, conducerea ei si produsele facute.

Oricine e liber sa participe. Singurele entitati care ignora principiul sumei zero, sunt guvernele.

Ele exceleaza in a lua si niciodata nu vor sa considere intorcand societatii ceea ce trebuie. De aceea vor fi mereu intr-o pozitie de deficit, de aceea vor ignora vointa guvernatilor, luand din ce in ce mai mult, de acolo de unde nu se mai poate lua aproape nimic.

Ce frumos suna sa dai vina pe corporatii!
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2166 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

EFECTUL RAZELOR DE LUNĂ ASUPRA PAPUCILOR DE GUMĂ.

Unde este și funcția socială a corporațiilor ? Pe cind o corporație va fi un model de afacere pentru cele mici. Toată lumea ar putea face afaceri mari dacă ar cumpăra fabrici și terenuri cu doi lei și pe urmă le-ar inchiria cu zeci de euro metru pătrat pe lună micilor afaceri.

 

D.le Iancu !

Corporatiile nu sunt mari si mici ci NUMAI MARI in comparatie cu un potron. Ele sunt ca ASOCIATIILE INTERCOOPERATISTE, dar cu specific industrial.
Functria saociala este ca asigura locuri de munca si un statut social mai elevat angajatilor lor, cintribuind serios la bugetul de stat,contribuie la modernizarea locatiilor unde sunt amplasate ca drumuri,mijloarce de comunicatii,educatie,spirit de initiativa,dezvoltarea sportului pe plan local..
Sa nu va asteptati la pomeni sociale caci nu este moda cu asa ceva, nu practica sportul acesta

zero este si valoarea serviciilor oferite de politicieni pt banii pe care ii ridica poporului...

nulitati..

O CORPORAȚIE, LA NOI,ESTE DEOCAMDATĂ,UN OCUPANT ECONOMIC, MAI BINE ZIS ,"AFARĂ ESTE VOPSIT GARDUL,ȘI-NĂUNTRU II LEOPARDUL".

Domnule Ord,v-aș ruga să nu confundați infrastructura unei afaceri cu funcția socială,de care toate firmele mari in Romănia,iși permit s-o ignore,deoarece intresele cetățenilor romăni sunt slab reprezentate și apărate.Eu nu sunt adeptul pomenilor sociale nici pe deperte,.Pntru mine babii reprezintă capital,chiar și cei imprumutați,nu i-aș da nicicind pentru mincă și i-aș folosi totdeuna pentru a pune la muncă.Totdeauna ,o corporație iși are originea intr-o afacere mică.Problema pe care o pun eu aici ,este din păcate ,că nici pe departe corporațiile de pe la noi nu sunt un model de a face afaceri,pentru că li se permite un astfel de comportament de către cei care ar trebui să ne reprezinte interesele,dar nu o fac,prea de multe ori cu interes.Citiți cartea "Asasini economici...." și o să ințelegeți mai bine fenomenele.Este vorba de concurență neloială crasă.Ați văzut benerele intinse pe multe blocuri unde consumatorii sunt invitați tocmai la "pomeni sociale",unde se pune cam așa: "dacă găsești in altă parte mai ieftin ,vino la noi că-ți dăm de zece ori diferența...".Cind ve-ți ințelege ce mojicie stă in spatele acestei măgării publicitare ,mai putem vorbi.Și nu este singura.O corporație adevărată nu face să dispară firmele mici,ci le ajută să crească,sau in cel mai rău caz sunt pe culoare diferite. Mulțumesc !.

Iancu Gheorge

Cumpararea unui teren pe un leu sau doi si inchirierea lui unei corporatii pe mii de euro e o tranzactie de anomalie economica. Cineva trage niste sfori pentru a
avantaja anumiti participanti in procesul economic. Asta
nu este o situatie normala. Toate valorile de schimb
au un "nivel natural" care poate fi alterat numai prin ignoranta sau prin presiuni politice. Daca nu faci parte din camarilla politica nu ai sanse sa te capatuiesti. Din
pacate acest fenomen nu este eminamente romanesc. Bine
inteles, corectarea relelor nu se poate face NUMAI cu articole la ziar. O participare directa, din partea tuturor, e absolut esentiala. Ce faceti in acest sens?

VĂ MULȚUMESC CĂ MI-AȚI CITIT MESAJUL,DAR VĂ ROG SĂ MĂ INȚELEGEȚI CUM TREBUIE.

Eu am afirmat că au cumpărat cu doi lei, pe viață,dar inchiriază celor cu afaceri mici cu zeci de euro (cam 50 euro) metrul pătrat pe lună ,atenție nu este pe lună ,este fost al nostru,aici pe la noi.

OAMENII DE AFACERI ADEVĂRAȚI, NU DAU NAȘTERE UNEI AFACERI PENTRU A SE CĂPĂTUI,ACEASTA ESTE UN UL DIN REZULTATE.EI SUNT ANIMAȚI DIN DORINȚA FIREASCĂ DE A DA TOT CE ESTE MAI BUN DIN EI -A CREA VALOARE.

De aceea afacerile mici trebuiesc promovate de toată lumea,ele sunt baza oricărei economii sănătoase,sunt cele mai dinamice,creative și inovative,sunt celula de bază intr-o economie de piață,precum familia in societate.De aici pleacă totul,să apărăm și să promovăm spiritul intreprinzător autohton pe orice cale și o să putem astfel rezolva multe din problemele economice și sociale de azi și de miine.

Mai incet cu sfaturile

Interesant articolul, dar pariez ca explicatiile nu vor avea nici o valoare pentru cei care injura toata ziua multinationalele, nu au capacitatea de a intelege nimic, de aceea sunt saraci si injura.
Dar afirmaia:
"O sora medicala care a absolvit scoala anul acesta, are un fond de cunostinte infinit mai vast decat un doctor care a absolvit medicina acum 25 de ani."
este o stupiditate.
Inteleg ce vreti sa spuneti cu necesitatea educatiei continue si doriti sa ilustrati cu exemple, dar acesta e unul foarte nefericit conceput.

 

Maxim

Multumesc pentru comentariu. In chestiuna cu soara medicala (care aici in SUA poate avea un doctorat in
"nursing" - grija medicala)aflati ca medicii din Romania care vin aici, trec printr-o perioada extrem de grea, de studii si practica, pentru a obtine licenta
de a lucra in domeniu. Nu e vorba numai de terminologie si cunoasterea utilajelor medicale, ci de bagajul general de cunostiinte de specialitate. Cindva, in viata, am lucrat la repararea si mentinerea aparaturii medicale din spitale si am avut ocazia sa vad acest aspect, "din banca intia". De multe ori, surorile au salvat situatia cind, cite un chirurg ajungea intr-o situatie dezastruasa desi, in mod legal, numai chirurgul are voie sa atinga pacientul de pe masa de operatie. Exemplul dat se poate transla la aproape toate profesiile, cu exceptie celei mai vechi din lume.

Comparatie

Aspectul sesizat de mine se referea mai mult la tendinta de a generaliza, pe baza unor situatii izolate. Sigur ca se poate intampla ca un meserias oarecare sa rezolve o problema pe care un specialist nu a intrevazut-o. Dar sa comparam o "nurse" cu PHd din America cu un doctor venit din Ro, care (nu) se stie cum a facut scoala nu e chiar relevant pentru generalizare.
Atunci hai sa cautam o sora proaspat absolventa sa ne opereze si sa nu mai mergem la un doctor de 50 ani, ce stie ala?
Dupa cum vedeti mai jos in cateva postari, sunt inca destui care nu inteleg functionarea sistemului corporatist si folosesc "mania proletara" pentru a-si varsa naduful facand calcule aiurea si fara acoperire. Evident ca lor nu le-a mers prea bine in acel sistem, DECI acel sistem e vinovat.

Maxim

Aveti perfecta dreptate. Va trebui sa aleg exemplele mai judicios. S-ar putea ca unii cititori sa ajunga la concluzia ca idea centrala e bazata pe un exemplu izolat.
Mea culpa! Ce vroiam sa spun, e ca legile implacabile ale naturii se aplica si corporatiilor. Se nasc, cresc, devin mature, imbatrinesc, si daca nu fac nimic sa-si reinvigoreze "tonusul vital" mor, demonstrind validitatea conceptiei de suma zero. Inca odata, multe multumiri pentru comentariu. E frumos sa intilnesti pe cineva care te citeste, si gindeste.

mai este ceva,

valabil in special in ceea ce priveste competentele angajatilor : desigur, cunostiintele trebuie completate si adaptate, aduse la zi, pe tot timpul carierei, altfel omul, ca si locul sau de munca devin desueti, perimati si se auto-elimina din competitie. Suntem de acord.
Exista insa si experienta care are valoarea ei, deloc neglijabila. Ar fi greu, probabil imposibil, sa se coinstruiasca sau sa se rezolve probleme numai cu novici toba de carte.
Calea de aur este impletirea armonioasa a celor doua.

Salut inca un articol interesant al domnului Chitta. E bine si necesar ca explicati, in cunostiinta de cauza, ce sunt corporatiile. Lunga tranzitie romaneasca e o perioada tulbure - e greu de vazut clar printre atatea perdele de fum. O zi senina, dle Chitta !

IMPORTANT ESTE SĂ AJUNGI CIT MAI SUS PE SCARA COMPETIȚIEI,IN DOMENIUL IN CARE ACTIVEZI.

Un deziderat mai bun nici că există,la orice nivel și in orice domeniu.

DRUMUL SPRE INȚELEPCIUNE.

Cind ești mic și te deosebești in sens pozitiv de alți copii de virsta ta,ți se spune de cei că ești isteț. Cind incepi să crești mai mare ,ca tinăr,inveți,muncești,te dedici unui scop in viață și nu precupețești nici un efort și te deprinzi cu cele lumești,poți spune că ai ceva experiență. Dacă ai și ințeles ceva din toate acestea,nu-ți este rușine cu viața ta și ii inveți și pe semenii tăi tainele succesului,se poate spune că ești ințelept. Mulțumesc !.

D-le Julian Chitta, dupa modul cum ai conceput articolul ( jumatate adevar, jumatate NE-adevar, ca sa nu spun minciuna ) trag concluzia ca...

...esti fie foarte tanar, fie un ' soarece de biblioteca '( bun teoretician, dar ' ZERO ' in practica ! Hai sa-ti dau exemple concrete ( cu date si cifre ) luate din mass-media ( prefer ziarele, " tembelizorului " ), ca sa vada lumea ce se intampla AICI, in US(A), care-i ' mama capitalismului si cea mai cea dintre democratii ' ( cel putin asa urla aceiasi mass-media corporatista ). Pe anul 2007 ( daca nu ma insel ), cetatenii americani - clasa mijlocie, care se subtiaza pe zi ce trece, au platit taxe de cca. 900 de miliarde de $, in vreme ce corporatiile americane doar cca. 300 de miliarde de $ ( chestia cu RE-investitul este pentru fraieri: UNDE au RE-investit, in China, India si alte tari, cu forta de munca ieftina ?! ) Daca un om obisnuit plateste intre 20 si 30% biruri, marile corporatii DACA platesc 1-2 procente, max. 3-4% ( au ' armate de contabili, avocati, etc., care-i ajuta sa eludeze legile ). De altfel, in US sunt 2 sisteme de taxare: 70% din populatie plateste direct, cand ia check-ul ( salariul ), urmand sa se ' regleze un pic la inceputul fiecarui an, cand se face " income-tax ", iar restul de 30% doar la income-tax ( aici intra land-lords, proprietarii de fabrici si uzine - ca sa sune ca in ' iepoca de aur ', dar si de cladiri si terenuri ). Cat platesc astia, DEPINDE de cei care le fac income-taxul, contra unor sume apreciabile ! Personal, nu sunt pentru ca portarul de la Regia Electrica ( RENEL, pe vremuri ) sa castige cat un profesor universitar ( caz concret: la inceputul anilor '90, portarul si femeia de serviciu de la RENEL castigau mai mult decat prof. univ. ). Insa, nici sa apara disparitatile care sunt acum in America: daca la inceputul anilor '70, sefii corporatiilor castigau de 20-30 de ori mai mult decat era un salariu mediu pe economie, acum castiga de 300-500 de ori mai mult !!!??? A se vedea cu ce pachet de pensionare a plecat zilele trecute CEO de la " HP ", dupa ce a fost dat afara pe motive de harassment at work - se lua de angajate, pentru a le lua...' pulsul ' cu termometrul din inzestrare ( sic ).

 

Continuare: in urma cu 2-3 ani, CEO de la " HOME DEPOT " a fost dat afara din motive de incompetenta ( incepusera sa inchida anumite locatii, nerentabile ), insa...

...aceiasi mass-medie corporatista a trambitat ca a fost vorba de pensionare...' timpurie '...In cei 6 ani cat a stat la conducerea acestui lant de magazine, a castigat 225 de milioane de $, iar la plecare, i s-au mai dat alte 210 milioane ( sub forma de actiuni, etc. )...Deci, 435 de milioane de $ in 6 ani ?! Cine suporta asta ? Nimeni altii, decat cumparatorii de la ' Home Depot '...Un amic roman ( John A. ), venit mai de mult in US, a spus senin ca i se pare normal...Am sa trec peste situatia sa materiala ( ca, desi munceste ca un salahor de cca. 30 de ani, nu are aproape nimic ! ) si am sa ma opresc la anumiti reprezentanti ai comunitatii romano-americane, care declara pe unde pot, ca o tara democrata si prospera are nevoie de cat mai multi bogatasi ( miliardari si milionari ). Conform acestor specimene, nu clasa de mijloc este osatura, ci clasa de parveniti ( " nu ma intrebati cum am facut primul milion ! " ). Pai, daca-i asa, intreaga America Latina este un paradis democratic: 15-20% putrezi de bogati, iar restul de 80-85%, care nu au dupa ce trage apa ! Iar d-lui care a scris articolul, ii reamintesc faptul ca atat in America, cat si pe la alte ' CASE ', nu mai este demult capitalism adevarat ci ' CLEPTOCRATIE " - a se vedea dictionarul on-line ! Basca faptul ca Benito Mussolini definea fascismul drept ' imbratisarea prea stransa dintre corporatii si stat '...Cat despre ' globalizare ', este noua forma de NEO-COLONIALISM ( sclavagismul modern si deposedarea natiunilor mai mici, de resursele naturale ). PS: astept raspunsul d-lui J.C.

Ai perfecta dreptate.

Asta e realitatea.

ORICĂREI CORPORAȚII NU-I PASĂ DE OAMENI ȘI ASTA TREBUIE SĂ O ȘTIE TOATĂ LUMEA.

Asta fără a diminua rol lor economic,uneori și pozitiv.Nouă trebuie să ne pese de noi iar pentru asta să facem ceea ce trebuie,o economie sănătoasăcare să ne asigure o viață demnă și prosperă.

Dick-Dubya

Multumesc pentru complimente, stimate cititor. Daca poti
sa te uiti la datele profilului meu, vei deduce, relativ usor, ca am peste 70 de ani, si am avut o experienta care
include munca in corporatii mari (cu peste 40.000 de salariati) si corporatii mici,(cu sase angajati).
Un salariat executiv e angajat pe baza unui contract care stipuleaza toate conditiile: salariu, premii, pensii, si beneficii colaterale. Totul se face conform
articolelor de incorporare care trebuie aprobate de stat.
De unde ai scos-o ca SUA e o democratie? Este o republica constitutionala. In democratie conduce majoritatea vulgului. In America totul se face bazat pe legile promulgate de reprezentantii vulgului. Inca odata, multumiri pentru complimente.

Domnule Julian! Sir! (asta’i formula de adresare obligatorie in The Economist)

Atzi incheiat cu propozitzia "Ce frumos suna sa dai vina pe corporatii!"
Nu! Nu ie frumos! Dar, .. Dvs definitzi Corporatzia, foarte idealist! Ca in Capitalism. Acum nu mai este Capitalismul lui Ford. Acum exista o Oligarhie Mondiala care manipuleaza geo-politic si economic toate marile Corporatzii. True, Corporatzia itzi da sa maninci, dar ce reusesti sa save itzi ia inapoi. Cum? Pai prin Corporatziile Fionanciare de Investment.
Banii pe care’I save pentru batrinetze ii bagi in diverse instrumente financiare. Dvs. recomandatzi stock’urile corporatziilor, equity. In plus lansatzi iluzia ca cei care’si baga savingurile in stockuri ar fi … INVESTORI.
Este gresit! Un adevarat investor are putere de decizie intr’o Corporatzie. Un investor are acolo, min 3-4% din shares Class A. Un investor nu e un simplu shareholder ci un .. stockholder. Are pachete mari de actziuni, detzine procentaje insemnate din stockurile Corporatziei. Poate face parte din Board of Directors (BOD), sau isi pune omul sau acolo sa’I reprezinte interesele (pe care’l plateste).
Din pozitzia de member in BOD, stie in orice moment cum merge R&D’ul, ce prototipuri sint in Labs, ce produse noi vor fi lansate la anu’ cit cista marketingul, si are o idée clara asupra succesului sau failure. Stie cind sa vinda / disinvest, sau sa cumpere mai multe pachete de actziuni.
Cei ca mine, isi baga savingurile (care reprezinta nimic fatza de capitalizarea Corporatziei), si afla din ziare ca .. market value ie de 5 ori mai mica decit book value.
Intr’adevar Domnule Julian! Suma ie zero, daca mergi pe stockuri de corporatzii. D’aia io cumpar numai Government Bonds. De la tot felu de Guverne .. US, Can, UK, China, Saudis. Ma gindeam sa mai adaug la portfolio ceva Greek Sovereign Debt. La bonduri, Yieldu ie mic da’ sigur. Nu iese suma zero, unless …. dispare Natziunea cu pricina. Da’ pin sa dispara, .. hai sa traim bine!

 

Forma fara fond

Autorul scrie asa de frumos ca ai putea sa nu-ti dai seama cate platitudini si ineptii spune. Voi comenta numai doua. Autorul afirma ca marile corporatii internationale platesc angajatii conform cu valoarea muncii acestora. Asta ar putea fi valabila la ei acasa.Ajunse in Romania se dedau la o exploatare de tipul celei utilizate in Anglia secolului XIX. Aceasta este prima fata a marsaviei. Cand ajung sa-si vanda marfa inventeaza tot felul de taxe(la concurenta cu statul) incat ajungem sa avem cea mai scumpa mancare din Europa.
"O sora medicala care a absolvit scoala anul acesta, are un fond de cunostinte infinit mai vast decat un doctor care a absolvit medicina acum 25 de ani." Aceasta ineptie crunta anuleaza tot ceea ce a spus autorul referitor la spalatorul de dusumea si cercetator. In urma cu 3 ani un colectiv condus de un chirurg care a terminat scoala acum 35 de ani mi-a salvat viata. Toti erau buni profesionisti dar nici o asistenta si nici un rezident cu3 ani vechime nu ar fi gandit in veci ca stiu si pot face mai mult decat profesorul.

 

la filozofat sintem buni!

Cand ai primit o slujba buna de la un om sarac?
Asta este intrebarea! Daca raspunzi la ea ai inteles si articolul. Restul este cum zice olteanul: - bagi vina cirnatului ca-i strimb! ...
Bine scris, si ce am citit pina acuma scris de Julian Chitta mi-a placut.

 

CE SĂ FACEM ȘI NOI,DUPĂ O ZI INTREAGĂ DE MUNCĂ MAI DĂM O TURĂ PE FORUMURI SĂ VEDEM DACĂ S-AU MAI TREZIT DINTRE CONCETĂȚENII NOȘTRI,DOAR ȘTIȚI CE SPUNE IMNUL ,........

Dar,dumneavoastră atit aveți a ne spune ?.Nu ne descurajați acum cind ați trecut de la mic la cirnat ,chiar dacă este el strimb. CURAJ !.

iancule

... sa fi un bun glumac, bazar, este un har! nu-l ai! ? Spui tu, atins de muza: ".Nu ne descurajați acum cind ați trecut de la mic la cirnat ,chiar dacă este el strimb. CURAJ !."
ha? CE ASTA? La fel de spiritual ca EBA? Iancule, Succesuri!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor