Disciplinele la care ne-a declarat corigenti Comisia Europeana

Luni, 02 Martie 2015, ora 09:08
2536 citiri
Disciplinele la care ne-a declarat corigenti Comisia Europeana
Foto: Twitter/ Comisia Europeana

Comisia Europeana (CE) a decis sa demareze procedura de dezechilibru macroeconomic pentru Romania, tara identificata inca din luna noiembrie 2014 ca inregistreaza dezechilibre economice, a anuntat saptamana trecuta Comisia Europeana.

Explicatiile pentru "picarea examenului" dat in fata Comisiei sunt prezentate in cele ce urmeaza, cu observatia ca nu am reusit sa obtinem decat o singura nota de trecere din cele opt posibile.

1. Romania nu a facut nici un progres (no progress) in ceea ce priveste recomandarea specifica de tara (prescurtat CSR) nr.1 a CE. Acest fapt exclude din start o evaluare de conformitate cu Pactul de Stabilitate si Crestere (Stability and Growth Pact in lb. engleza).

CSR 1 privea implementarea masurilor convenite prin programul de asistenta financiara incheiat la 6 noiembrie 2013 cu Uniunea Europeana si FMI. Nici o misiune trimisa pentru a verifica stadiul de transpunere in fapte a conditionalitatilor din acord nu a fost finalizata cu succes.

****

Terminologie:

Sintagmele utilizate pentru a evalua implementarea recomandarilor Comisiei Europene:

a. No progress - statul membru nu a anuntat sau adoptat nici o masura ceruta (echivalent nota 1-2 din 10 - n.red.)

b. Limited progress - anumite masuri au fost luate dar sunt insuficiente si exista riscul ca implementarea efectiva sa nu aiba loc (echivalentul notelor 3-4 din 10 - n.red.)

c. Some progress - statul membru a anuntat sau aadoptat masurile cerute, acestea sunt promitatoare, dar nu toate au fost implementate sau implementarea nu este sigura in toate cazurile (nota 5-6 din 10 - n.red.)

d. Substantial progress - masurile au fost luate integral si majoritatea lor au fost implementate, ramanand ca efectele lor sa se vada in timp (nota 7-8 din 10 - n.red.)

f. Fully addressed - masurile au fost luate, implementate si si-au dovedit eficienta in privinta cerintelor specificede tara (nota 9-10 din 10 - n.red.)

****

2. In ce priveste implementarea strategiei bugetare, masurile pentru realizarea obiectivului pe termen mediu (1% deficit structural - binecunoscutul MTO), imbunatatirea colectarii taxelor, reducerea fraudelor la TVA si reforma sistemului de pensii, calificativul primit a fost "some progress", echivalent cu o nota de trecere, de altfel singura dupa cum se va vedea in continuare.

De retinut, insa, si aici, calificativul a fost obtinut la limita (mai degraba nota 5 decat 6), din combinarea a doua calificative de "limited progress", luate la imbunatatirea colectarii TVA si reducerea muncii la negru si, respectiv, reforma pensiilor, cu unul singur de "some progress", la reducerea taxarii muncii (si aici a fost criticata aplicarea uniforma, fara reducerea mai pronuntata a taxarii pe veniturile mici).

Romania, in randul tarilor din UE cu dezechilibre macroeconomice: Onoare vs critici

3. La reforma sectorului sanitar am primit "limited progress" la management si controlul sistemului, ceea ce a prevalat per total asupra calificativului "some progress", luat la pachetul de asistenta medicala minima si aprobarea Strategiei Nationale de Sanatate.

Citeste mai multe despre disciplinele la care ne-a declarat corigenti Comisia Europeana pe Curs de guvernare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Comisia Europeana dezechilibru macroeconomic Romania , #macroeconomie