Economia Elvetiei a inregistrat cea mai mare scadere din 1975. Redresarea e asteptata in acest an

Vineri, 26 Februarie 2021, ora 17:39
3276 citiri
Economia Elvetiei a inregistrat cea mai mare scadere din 1975. Redresarea e asteptata in acest an
FOTO Pixabay

Economia elvetiana ar urma sa se contracteze in primul trimestru din 2021 si sa se redreseze ulterior, dupa ce a raportat cea mai slaba performanta din ultimii peste 40 de ani in 2020, in urma efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

PIB-ul Elvetiei a inregistrat anul trecut un declin de 2,9%, cel mai sever dupa scaderea de 6,7% din 1975, cand economia elvetiana a fost afectata de evolutiile preturilor de pe piata petrolului, arata datele publicate vineri de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO).

In trimestrul patru din 2020, economia a crescut cu doar 0,3%, dupa un avans de 7,6% in precedentele trei luni, dupa ce Guvernul a introdus noi restrictii pentru a stopa extinderea pandemiei.

SECO se asteapta acum la un declin al economiei elvetiene intre 1,5% - 2% in primul trimestru din 2021, dupa ce inchiderea magazinelor si alte restrictii au afectat cheltuielile consumatorilor. Totusi, aceste evolutii nu vor afecta redresarea, fiind asteptate cresteri in urmatoarele trimestre, a informat economistul SECO Ronald Indergand.

"Nu vom vedea o prabusire ca in 2020, dar cu siguranta vom vedea un declin sever in primul trimestru din 2021, urmat de o crestere semnificativa in urmatoarele trei luni", a declarat Indergand pentru Reuters. Acesta se asteapta ca pana la finalul lui 2021 PIB-ul Elvetiei sa ajunga la nivelul inregistrat in 2019.

In decembrie, Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) a estimat ca economia ar urma sa inregistreze un avans de 3% in 2021 si de 3,1% in 2022. In mod obisnuit PIB-ul Elvetiei inregistreaza o crestere de aproximativ 1,7% pe an.

Analistii avertizeaza ca o parte a economiei elvetiene este dependenta de cererea pe plan global, de aceea industria si turismul international inca se confrunta cu dificultati.

Link-uri noi de pus la final:

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#Elvetia, #economie, #scadere, #recesiune, #revenire , #macroeconomie