Hillary Clinton: Viitorul apartine Asiei

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 21:48
2250 citiri
Hillary Clinton: Viitorul apartine Asiei
Foto:opinionhead.com

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat ca secolul XXI va apartine Asiei, referindu-se la potentialul acestei piete, in contrast cu cea europeana.

"Secolul XXI va apartine Asiei", a declarat Hillary Clinton, la summit-ul economic al tarilor din zona Pacificului, noteaza The Independent.

"Devine din ce in ce mai clar ca centrul de gravitate economica si strategica a intregii lumi se muta in zona Asia-Pacific, de la subcontinentul indian, pana la tarmul vestic al celor doua Americi", a declarat Clinton.

"Una din cele mai importante sarcini ale productiei de state americane, in urmatorul deceniu, va fi cresterea substantiala a investitiilor in aceasta regiune", a continuat aceasta.

Discursul lui Clinton a subliniat incercarea Administratiei Americane de a consolida legaturile comerciale cu vecinii sai din Pacific. La conferinta APEC din Honolulu, ministrii de finante din regiune si-au exprimat nemultumirea fata de haosul economic din Europa: "Oamenii sunt descurajati de faptul ca europenii nu reusesc sa actioneze impreuna", a declarat seful Trezoreriei Australiene, Wayne Swan.

Secretarul Trezoreriei Americane, Tim Geithner, a declarat ca America este afectata direct de criza din Europa subliniind avantajul pe care il au tarile din zona Asia-Pacific in a-si imbunatati cresterea economica in fata acestor presiuni.

Multi economisti prezenti la conferinta din Hawaii considera ca problemele economice ale Europei vor accelera ascensiunea Chinei, care detine mai mult de 3 trilioane de dolari in rezerve monetare internationale si alte tari din regiune.

In septembrie, Beijingul a promis sa cumpere din datoriile europene, avertizand insa ca va face acest lucru doar daca "UE isi face ordine in propria casa".

Discutiile sunt inca blocate, dupa ce China s-a angajat sa dea bani numai in cazul in care va fi un factor de decizie mai important in Fondul Monetar International.

"Vrem sa va ajutam, dar nici caritate nu facem", au declarat oficialii chinezi.

Cu toate acestea, Clinton a amenintat voalat China ca nu va ceda in fata acesteia, gigantul economic asiatic intrecand Japonia, anul trecut, ca a doua cea mai puternica economie mondiala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Hillary Clinton, #summit APEC Hawaii, #piata asiatica, #criza europeana , #macroeconomie