Langa trenul economic in flacari, Merkel si Sarkozy servesc o bere calda (Opinii)

Autor: Paul Barbu - Redactor
Marti, 16 August 2011, ora 19:52
3032 citiri
Langa trenul economic in flacari, Merkel si Sarkozy servesc o bere calda (Opinii)
Foto: moonbattery.com

Germania, locomotiva Europei, a ramas fara combustibil, motiv pentru care vagoanele pe care le tragea s-ar putea sa nu mai ajunga la destinatie, mai ales in conditiile in care trenul s-a oprit chiar in apropierea haltei "criza", din pustiul economic.

Unele din acestea, cele care se afla mai in spatele vagonului, au luat foc si este foarte posibil ca acest incendiu sa se extinda si la cele din fata.

Germania, care este principalul motor economic care trage pentru Europa, tocmai a inceput sa traga in gol. Aceasta a reusit sa mai scoata, cu greu, un fum de crestere economica de 0,1%, in cel de-al doilea trimestru din 2011, in conditiile in care media per total a UE, dar si a zonei euro, a fost de 0,2%.

A doua locomotiva, Franta (care fata de trimestrul trecut nu a avansat deloc), este si ea in aceeasi situatie. Impreuna cu Germania ar fi reusit o oarecare miscare, dar acum, singura, sigur va ceda in fata presiunii vagoanelor care ar fi trebuit retrase demult sau trase pe o linie moarta (a nu se intelege ca vorbesc de scoaterea lor din UE pentru ca dezastrul economic ar fi survenit mult mai repede si cu efecte mult mai puternice).

Grecia, Spania, Portugalia, Irlanda, Italia sunt vagoanele pline cu combustibil care stau in spatele trenului, facand ca explozia sa fie iminenta, chiar daca pe cel mai afectat dintre ele, Grecia, tocmai s-a turnat recent un dus de apa rece de aproape 160 de miliarde de euro.

Aceste avansuri slabe ale PIB-ului ridica tot mai multe intrebari legate de capacitatea de miscare a acestui tren. Pana si revizorii tehnici care sunt cu ochii pe el nu prea vor sa se mai apropie de frica unei explozii care ar putea sa le distruga plasamentele facute.

Principalii indici bursieri europeni - DAX, CAC 40 si FTSE - firele care transmit vestile in restul lumii - au inrosit, marti, dupa ce s-a facut anuntul progresului economic pe care Europa l-a inregistrat. In aceste conditii, toata lumea este cu ochii pe decizia celor doi mecanici de locomotiva, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel, care tocmai s-au pus pe iarba, langa linia ferata, pentru a discuta solutiile si a servi un sandvis amar si o bere calda.

Vestile despre trenul care va ajunge in "Criza" sunt cu atat mai rele cu cat cei care au alimentat vagoanele si intreg trenul, de altfel, se astepta ca principalul motor sa aiba un randament de cel putin 0,5%, nu de cinci ori mai mic.

Supriza acestor vagoane a venit din partea capacitatilor lor, pentru ca toata lumea se astepta ca, odata cu avansul lor in timp, sa fie tot mai usoare, datorita marfurilor exportate prin statiile in care au fost. Ei bine, se pare ca acestea, de fapt, s-au umplut si mai mult, facand trenul tot mai greu si implicit mai dificil de tras. Greutatea importurilor si-a spus cuvantul.

Faptul ca Germania nu mai poate trage un tren intreg ne face sa ne intrebam daca nu cumva miracolul "maiestriei germane" s-a cam terminat, fapt care ar putea marca inceputul sfarsitului. Cert este ca, in ultimele luni, senzatia de deja-vu 2008 s-a cam asternut peste opinia generala. Asa ca, daca de data asta nu am avut un Lehmann Brothers, l-am inventat. Acum cine mai este scos tap ispasitor?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#tren economic, #Nicholas Sarkozy, #Angela Merkel, #criza economica zona euro , #macroeconomie