Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marea Britanie, aproape de colaps economic?

Luni, 20 Iunie 2011, ora 08:35
4493 citiri
Marea Britanie, aproape de colaps economic?

Chiar daca economisesti excesiv, risti ca, la un moment dat, sa nu scapi de inevitabila prabusire. Acest exemplu ilustreaza clar situatia actuala a economiei britanice, unde clasa de mijloc a fost dizolvata demult, iar eforturile unilaterale indreptatate catre sectorul bancar si cel al serviciilor nu-si pot arata roadele foarte repede.

Nunta dintre printul William si Kate Middleton a fost un bun prilej pentru sectorul privat britanic de a lua o gura de aer extrem de necesara. Britanicilor le-a revenit, pentru cateva clipe, buna dispozitie, iar shoppingul a inflorit in acele zile.

Visul, insa, s-a incheiat cam repede. Britanicii se afla in fata unei veri sumbre. Agentiile internationale de rating ameninta a doua natiune din UE, ca numar al populatiei, cu note slabe. Analistii de pe pietele financiare internationale nu cred ca guvernul conservator-liberal va reusi sa controleze deficitul bugetar, noteaza Deutsche Welle.

Si austeritatea poate strangula economia

Situatia din Marea Britanie arata ca criza datoriilor nu este o problema specifica zonei euro. Marea Britanie nu este, totusi, Grecia, daca privim catre competitivitatea si productivitatea muncii.

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a introdus o serie de masuri de austeritate, fara precedent in societatea insulara. Acestea pun in umbra chiar si celebrele "realizari" ale "doamnei de fier", Margaret Thatcher.

Au fost reduse ajutoarele sociale si alocatiile pentru copii. Cresterea TVA, produsa de la inceputul anului, a lasat si mai putini bani in portofelul britanicilor. Masurile drastice, insa, i-au pus pe britanici intr-o mare dilema. Au constatat ca si cel care economiseste excesiv pierde investitii.

Inca de pe acum lipsesc banii pentru educatie. Universitatile din tara sunt amenintate de o saracie fara precedent.

Problema economiei britanice nu este una conjuncturala, ci mai mult structurala, din cauza orientarii unilaterale a Guvernului catre sectorul bancar si cel al serviciilor. Dupa liberalizarea schimburilor, in era Thatcher din anii '80, aceste domenii s-au transformat in masini de facut bani. 2008 insa a produs inevitabilul.

Doar cu Rolls Royce nu merge

Marea Britanie, de fapt, nu are clasa de mijloc, iar continua dezindustrializare a tarii este ireversibila. Cu doar cateva companii, de tipul Rolls Royce, nu poate exista un stat competitiv economic. Din pacate, acest lucru nu este aplicabil doar industriei, ci si europoliticii. In continuare, cetatenii insulari sunt convinsi ca Imperiul Britanic isi poate pastra prosperitatea si fara UE.

Pentru conservatori, uniunea monetara europeana este o "creatie diabolica" a Bruxelles-ului. Britanicii se bucura de faptul ca actuala slabiciune a lirei fata de euro le da un avantaj in competitivitate.

Marea Britanie trebuie sa plateasca insa pentru neincrederea sa in euro, prin preturi de import mai mari, din cauza presiunilor inflationiste. Astfel, britanicii se gasesc intr-o pozitie de neinvidiat: economia stagneaza, preturile sar in sus. Sectorul privat este paralizat.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#marea britanie economie, #masuri austeritate Marea Britanie, #guvern Marea Britanie reforme , #macroeconomie