Romania are probleme structurale, in ciuda acordurilor cu FMI si BM

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 14:39
2139 citiri

Romania a continuat in ultimii trei ani sa aiba probleme structurale legate de companiile de stat care au generat datorii, dar si de reformele in administratie si sanatate, in ciuda acordurilor cu institutiile financiare internationale, este de parere secretarul de stat in MFP, Claudiu Doltu.

"Problemele de fond ale Romaniei sunt aceleasi care au fost acum trei ani. Au ramas nerezolvate in sectorul intreprinderilor de stat, in sectoarele transporturi si energie. Din acest punct de vedere am avut acorduri cu Fondul Monetar International, dar tot nu ne-am facut treaba acasa. Si dincolo de bani, lucrurile adevarat serioase au fost amanate, ele in continuare raman sa fie rezolvate. Cu cat le amani pentru ca ai un acord cu FMI si Banca Mondiala, nu faci decat sa pui sub pres problemele", a precizat Doltu.

Oficialul Ministerului Finantelor Publice a precizat ca rezolvarea problemelor structurale este un prim pas care va ajuta la deblocarea economiei.

"In acest moment este important pentru Guvern sa reuseasca sa deblocheze economia. Aceasta este si principala provocare, cu sau fara acordul cu FMI. Mai putina importanta are balonul de oxigen la care am putea sa apelam la acest acord de tip preventiv.

Ma refer la comportamentul intreprinderilor de stat, datoriile in sine reprezinta o chestiune de bani, termometrul iti arata ca ai temperatura, important e sa mergi dincolo de ce arata acesta. Faptul ca ramane neperformant si se perpetueaza un comportament irational creeaza doua probleme, respectiv genereaza datorii atat intre ele si la buget, cat si catre intreprinderile private, iar pe de alta parte nu isi platesc datoriile catre buget sub forma taxelor si impozitelor, care ar fi normal sa fie platite. Problema este mult mai importanta decat sumele de bani care sunt disponibile de la o institutie financiara internationala", explicat Doltu.

Este nevoie de o accelerare a implementarii proiectelor finantate de BEI

Claudiu Doltu a mai declarat si ca este nevoie de o accelerare a implementarii proiectelor finantate de Banca Europeana de Investitii (BEI), lucru care se poate face prin prioritizare.

"BEI este una dintre principalele institutii financiare internationale care finanteaza proiecte de investitii in Romania. Ce ne intereseaza acum este sa reusim sa acceleram ritmul pentru cat mai multe din proiectele care au finantare si care functioneaza greu. Este o problema de constructie a prioritatilor si de o decizie care sa separe ceea ce poate fi important de ceea ce poate sa mai astepte. Spatiul fiscal este restrans", a completat Claudiu Doltu.

O emisiune de titluri pe pietele internationale este vizata in acest an, depinde de conditii

Oficialul guvernamental a mai declarat si ca o noua emisiune de titluri pe pietele internationale este avuta in vedere pentru 2012, dar acest lucru depinde de conditiile care vor exista.

"Este avuta in vedere o emisiune de titluri pe pietele internationale pana la finele anului, dar cum si unde, ramane de stabilit in functie de conditiile care vor exista. In acest moment MFP este in contact periodic cu pietele, dar decizia de a ne adresa din nou pietelor prin emisiuni de bonduri urmeaza sa fie luata in functie de ceea ce ministerul apreciaza ca fiind avantajos (...)

Nu poti sa stii de acum ce se va intampla cu pietele sau investitorii care investesc in euro si cei care investesc in dolari (...) Ai mai multe optiuni, dar o folosesti pe cea care iti convine din perspectiva scadentelor si a costurilor, sin momentul in care conditiile sunt favorabile", a mai spus oficialul MFP.

Situatia din Spania si Grecia este un semnal sa ne rezolvam problemele structurale

Nu in ultimul rand, secretarul de stat din MFP a punctat faptul ca situatia actuala din Spania si Grecia trebuie sa reprezinte un imbold pentru Romania, care ar trebui sa-si rezolve problemele structurale, fara a se baza pe banii disponibili din acordurile cu institutiile financiare internationale.

"Lucrurile care se petrec in Spania si Gecia sunt un imbold sa iti rezolvi mai repede problemele acasa, pentru ca ai ajuns in situatia delicata tocmai amanandu-si problemele. Principala lectie pe care o desprindem este ca reformele structurale, pe cat de mult le amani, pe atat de mult devin mai dureroase si mai costisitoare. Un lucru foarte important se poate invata de la Grecia, ca lucrurile mult timp nerezolvate, amanate, pana la urma ajung la o scadenta.

Ne uitam la ce se intampla in jur cu foarte mare atentie. O mare parte din problemele care sunt acum sunt aceleasi din ultimii trei ani, iar amanarea sau ascunderea lor nu este o solutie. Tocmai uitandu-se la Grecia, pentru Romania este esential sa realizeze crestere economica. Sa te bazezi pe imprumuturi este un drum care nu duce nicaieri", a conchis Claudiu Doldu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Claudiu Doltu, #probleme structurale Romania, #situatie Spania, #situatie Grecia , #macroeconomie
Comentarii
Poza Grasutul
Grasutul
rank 5
Par a mai fi si oameni seriosi in Ministerul Finantelor din Romania!