Romania, in randul tarilor din UE cu dezechilibre macroeconomice: Onoare vs critici

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 07:50
4309 citiri
Romania, in randul tarilor din UE cu dezechilibre macroeconomice: Onoare vs critici

Comisia Europeana (CE) a avertizat Romania asupra dezechilibrelor macroeconomice, precizand ca e nevoie de "monitorizare si actiuni la nivel politic" pentru tara noastra. Insa ce inseamna, mai exact, acest lucru?

Procedura de dezechilibru macroeconomic (Macroeconomic Imbalance Procedure - MIP) este un mecanism de supraveghere care are ca tinta identificarea potentialelor riscuri inca din stadiul incipient.

Scopul sau este sa previna dezvoltarea unor dezechilibre macroeconomice grave si sa le corecteze pe cele care exista deja.

Comisia Europeana a demarat procedura de dezechilibru macroeconomic pentru Romania

Punctul de pornire il reprezinta un raport anual care contine o analiza in profunzime a situatiei economice si fiscale a fiecarui stat membru, care se face luand in calcul evolutia mai multor indici, printre care se numara situatia investitiilor, datoria, rata somajului si balanta de plati.

In urma analizei, fiecare tara este inclusa intr-una dintre categoriile MIP, care sunt ordonate in functie de gravitatea problemelor. Cea mai rea situatie este cea in care un stat membru UE ajunge la categoria "dezechilibre excesive, care necesita actiuni politice decisive", caz in care primeste sanctiuni.

Cea mai mare "pedeapsa" este o amenda in valoare de 0,1% din produsul intern brut al tarii, insa nu a fost data niciodata.

Iata cele 6 categorii:

1. Fara dezechilibre macroeconomice (10 tari)

2. Cu dezechilibre macroeconomice, care necesita monitorizare si actiuni la nivel politic (6 tari)

3. Cu dezechilibre macroeconomice, care necesita monitorizare si actiuni decisive la nivel politic (2 tari)

4. Cu dezechilibre macroeconomice, care necesita monitorizare specifica si actiuni decisive la nivel politic (3 tari)

5. Cu dezechilibre macroeconomice excesive, care necesita monitorizare specifica si actiuni decisive la nivel politic (5 tari)

6. Cu dezechilibre macroeconomice excesive si declansarea procedurii care aplica sanctiuni (nicio tara).

Situatia Romaniei

In 2015, Comisia Europeana a facut pentru prima data o analiza in profunzime a situatiei Romaniei si a Portugaliei. Pana acum nu a fost nevoie de acest lucru, pentru ca cele doua state erau deja monitorizate de CE in cadrul programelor de asistenta financiara (in cazul nostru, era vorba de un acord de tip preventiv).

In consecinta, in acest an, Romania a fost plasata in categoria a doua, iar Portugalia in a cincea. Comparativ, Germania se afla in categoria a treia, iar Bulgaria in a cincea.

Sursa: Comisia Europeana

Iata ce a comentat CE despre situatia tarii noastre:

"Romania inregistreaza dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare si actiuni la nivel de politic. In cursul celor trei programe consecutive cu UE si FMI dezechilibrele externe si interne au fost reduse in mod semnificativ.

Cu toate acestea, riscurile de pe urma situatiei net negativa a investitiilor internationale si o capacitate redusa de export pe termen mediu necesita atentie. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost mentinuta pana acum, dar raman vulnerabilitati externe si interne in sectorul bancar", se arata in comunicatul de presa al Comisiei Europene.

In acest stadiu, CE poate da doar recomandari, pe care tara noastra trebuie sa le respecte, pentru a evita sa ajunga la categoria a sasea, unde riscam sa fim sanctionati.

ING Bank: Motivele sunt slabe

Analistii ING Bank considera ca motivele pentru care Romania a intrat in randul tarilor cu dezechilibre macroeconomice "par destul de slabe", avand in vedere ca se refera la datoria externa mare a Romaniei si la sistemul bancar vulnerabil, "ambele aflate intr-un proces de

imbunatatire".

"Am putea crede ca anuntul reprezinta felul in care Comisia Europeana atrage atentia asupra unor posibile riscuri in viitor, mai ales dupa ce guvernul roman a anuntat recent un plan masiv de relaxare fiscala", sustin acestia, intr-un comunicat remis Ziare.com.

Mai mult, ING Bank considera ca nu va avea un impact asupra pietelor locale, in conditiile in care Romania se afla in prezent pe o treapta inferioara, iar masurile punitive par foarte improbabile in acest moment.

Ce critici a avut CE

In raportul detaliat pentru Romania al CE se arata ca politica fiscala a tarii noastre este "lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica". Mai mult, institutia a criticat si faptul ca gradul de colectare a TVA este in continuare foarte redus.

In raport se spune ca reducerea CAS cu 5% si introducerea taxei pe constructii speciale reprezinta masuri care se iau in perioada de scadere economica, nu de crestere, asa cum s-a intamplat in Romania in 2014.

Critici pentru Romania de la Comisia Europeana: Politica fiscala, motiv de ingrijorare

De asemenea, CE reclama faptul ca Guvernul a avut consultari limitate cu partenerii sociali legate de unele dintre aceste masuri, iar termenele de introducere au fost relativ scurte. Probleme grave mai exista si in ceea ce priveste munca la negru si companiile de stat nerentabile, care reprezinta riscuri pentru viitoarele deficite bugetare.

Criticile au fost facute in conditiile in care Executivul a pregatit o varianta pentru noul Cod Fiscal.

Noul Cod Fiscal Ionut Dumitru: Sunt foarte multe aspecte care trebuie lamurite

Ce a zis Ponta

Premierul Victor Ponta sustine ca pozitia Romaniei in randul statelor cu dezechlibre economice e "onoranta".

"In urma analizei Comisiei Europene, s-au stabilit mai multe categorii de tari: categorii cu probleme grave din punctul de vedere al dezechilibrelor macroeconomice - si, slava Domnului, Romania nu este acolo - categorii de tari cu deficit excesiv - si iarasi nu suntem acolo, ca pana la 3% (din PIB deficit - n.red.) mai avem foarte mult, noi am facut 1,8 - si o categorie - in care Romania, ca sa spun direct, suntem intr-o companie onoranta, alaturi de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia si Finlanda - de tari care si-au imbunatatit echilibrul macroeconomic, dar care au in continuare nevoie de masuri in acest sens", a aratat Ponta.

El a adaugat ca din constatarile Comisiei Europene (CE) rezulta ca Romania a facut mari progrese fata de perioada crizei din 2010, dar trebuie in continuare sa ia masuri, ca si alte state, pentru a intari echilibrul macroeconomic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul procesor Dimensity 6300. De ce este asta o veste importantă pentru utilizatorii Android
MediaTek a lansat noul chipset Dimensity 6300, care vine să înlocuiască Dimensity 6100+, cunoscut pentru integrarea în modele de telefoane accesibile precum Galaxy M15. Noul procesor promite...
#Romania dezechilibre macroeconomice, #Romania dezechilibre economice CE , #macroeconomie
Comentarii