Ziare.com

Salariile din sectorul public si ajutoarele sociale au ajuns la nivelul de dinainte de criza

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 22:42

   

Salariile din sectorul public si ajutoarele sociale au ajuns la nivelul de dinainte de criza
Romania va atinge anul acesta o anvelopa salariala in sectorul public similara cu cea din perioada anterioara crizei, astfel ca toate eforturile de ajustare au fost naruite, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, intr-o conferinta organizata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

"Daca ne uitam la anvelopa salariala in sectorul bugetar, ea a fost ajustata, iar in ultimii ani a inceput sa creasca din nou. In 2018, estimarile arata ca vom atinge aceeasi anvelopa salariala pe care o aveam inainte de criza. Deci, toate eforturile de ajustare au fost naruite, iar in momentul de fata factura sociala este la nivelul pre-criza. Lucrul acesta este valabil si la nivel de asistenta sociala. Daca ne uitam la investitiile publice, ele au atins nivelul minim al ultimilor 15 ani, probabil in jur de 3% din PIB, desi in strategiile fiscal-bugetare ele au fost proiectate ca vor creste, vor creste, cand de fapt in executie ele au scazut continuu", a spus Ionut Dumitru.

Acesta a mentionat ca investitiile publice au fost sursa de ajustare a bugetului atunci cand a fost nevoie de acest lucru.

Potrivit lui Dumitru, veniturile fiscale sunt extrem de mici in Romania, de doar 25,6% din PIB in 2017, fata de o medie europeana de 40%.

"Degeaba discutam despre infrastructura europeana, despre servicii sociale europene, cand avem o diferenta atat de mare, enorma, intre media europeana si veniturile noastre colectate din taxe si impozite. Daca ne uitam la vecina noastra, Bulgaria are 29,5%. Deci, aproape 4 puncte din PIB peste noi. Noi, daca am avea veniturile Bulgariei, am avea surplus bugetar", a subliniat Ionut Dumitru.

Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat miercuri conferinta cu titlul "Semestrul European: Raportul de tara pentru Romania 2018".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1791 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor