Situatia economica a Romaniei, in comparatie cu celelalte state din UE

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 21:07
7146 citiri
Situatia economica a Romaniei, in comparatie cu celelalte state din UE

Consilierul premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, a comparat principalii indici economici ai Romaniei cu media europeana.

Astfel, tara noastra se afla in fruntea statelor membre ale Uniunii Europene din punct de vedere al cresterii Produsului Intern Brut (PIB), al preturilor mici la bunuri si servicii, al datoriei guvernamentale sau al inflatiei.

In schimb, tara noastra se pozitioneaza pe locuri codase in cazul saraciei populatiei, dinamicii ratei de ocupare a fortei de munca sau al investitiilor, potrivit comunicatului remis Ziare.com.

Puncte tari ale Romaniei

Dinamica trimestriala a PIB pozitioneaza Romania pe locul 1 in UE, in al treilea trimestru al anului 2011, fata de cel anterior.

PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 1,8%, cu 1,5 puncte procentuale peste media europeana, de 0,3%.

Dinamica anuala a PIB plaseaza Romania pe locul 5 in UE, in al treilea trimestru din 2011, fata de aceeasi perioada a anului 2010. PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere cu 4,4%, de peste 3 ori mai mare decat media europeana de 1,4%.

Preturile la bunuri si servicii de consum pozitioneaza Romania pe locul 2 in UE, in anul 2010, acestea fiind mai mici cu 59% decat media europeana.

Tara noastra a avut cele mai mici preturi din UE la bauturi alcoolice si tutun, precum si la echipamentele personale de transport, acestea situandu-se la 64%, respectiv 88% din media europeana.

Cresterea costurilor orare cu forta de munca plaseaza Romania pe locul 2 in UE, in al treilea trimestru din anul 2011, fata de aceeasi perioada din 2010, avansul inregistrat fiind de 7,9%, in comparatie cu media europeana de 2,6%.

Datoria publica guvernamentala pozitioneaza Romania pe locul 4 in UE, in anul 2010, fiind de numai 31% din PIB, fata de media europeana de 80,2% din PIB.

Dinamica anuala in sectorul constructiilor plaseaza Romania pe primul loc in UE, in luna noiembrie 2011, comparativ cu aceeasi perioada din 2010, cu o crestere de 16,9%, mult mai accentuata decat media europeana de 0,7%.

Ritmul de crestere a importurilor, de 19%, plaseaza Romania pe locul 5 in UE, in primele 10 luni din 2011, fata de perioada corespunzatoare a anului 2010.

Din punct de vedere al dinamicii anuale a productiei industriale, Romania se afla pe locul 4 in UE in luna noiembrie din anul 2011, fata de aceeasi perioada din 2010, cresterea inregistrata fiind de 3,3%, cu 3,5 puncte procentuale peste medie negativa la nivel european, de 0,2%.

Ritmul de crestere a exporturilor, de 24%, pozitioneaza Romania pe locul 6 in UE, in primele 10 luni din anul 2011, fata de perioada corespunzatoare din 2010.

Din punct de vedere al ratei somajului, Romania se afla pe locul 8 in UE, in luna noiembrie a anului 2011. Acest indice a fost de 7,3% in tara noastra, cu 2,5 puncte procentuale sub media europeana.

Inflatia anuala de 3,2%, inregistrata in decembrie 2011, pozitioneaza Romania pe locul 14 in UE.

Puncte slabe ale Romaniei

PIB-ul pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumparare, plaseaza Romania pe penultimul loc in UE, in anul 2010. Acesta este mai mic cu 46% decat media europeana.

Pesteun sfertdin totalul cheltuielilor realizate de romaniin anul 2009 a fostdestinat produselor alimentare, Romania aflandu-se pe primul loc in UE din acest punct de vedere, cu o pondere de 26,6%.

Procentul din populatia saraca ce prezinta risc de excluziune sociala pozitioneaza Romania pe penultimul loc in UE, in anul 2008, acesta fiind de 23,4%, fata de media europeana de 16,5%.

Investitiile plaseaza Romania pe locul 25 in UE, in trimestrul trei din anul 2010, fata de cel anterior. Scaderea inregistrata a fost de 5,4%, media europeana fiind una pozitiva, de 0,3%.

Dinamica ratei de ocupare a fortei de munca pozitioneaza Romania pe locul 23 in UE, in al treilea trimestru din anul 2011, fata de trimestrul corespunzator al 2010, scaderea inregistrata fiind de 4,6% fata de scaderea medie europeana de 0,1%.

Rata de inactivitate a femeilor (intre 25 si 54 ani) pe piata muncii plaseaza Romania pe locul al 3-lea in UE, situandu-se in randul tarilor cu cele mai ridicate rate in anul 2009. Fata de media europeana de 22,1%, Romania a inregistrat o rata de 29,4%.

Dinamica consumului guvernamental pozitioneaza Romania pe locul 6 in UE, in trimestrul trei din anul 2010, fata de cel anterior, fiind printre tarile cu dinamica ridicata a consumului guvernamental. Acesta a crescut cu 1,8%, de 6 ori mai mult decat media europeana, de 0,3%.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#indici economici Romania, #economie Romania , #macroeconomie