Topul celor mai jalnice economii: Cum sta Romania

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 15:13
6929 citiri
Topul celor mai jalnice economii: Cum sta Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Venezuela este pe primul loc in lume in topul economiilor care se afla in cea mai jalnica stare, in timp ce Romania se afla la polul opus.

Clasamentul "Misery Index" a fost realizat de Bloomberg si a luat in considerare doi indici: rata inflatiei si rata somajului in 2015.

Iar cu cat un stat se afla mai sus, cu atat situatia din aceste puncte de vedere e mai grava.

Premiera pentru Romania: Ce s-a intamplat cu PIB-ul - Suntem o forta economica in cadrul UE?

Cine se afla in topul economiilor deplorabile

Din cauza hiperinflatiei, Venezuela se afla pe primul loc in acest top, pentru al doilea an consecutiv.

In tara sud-americana, indicele preturilor de consum a ajuns la 98,3%, in timp ce rata somajului a fost de 6,8% anul trecut.

Venezuela a simtit din plin efectul negativ al scaderii pretului petrolului. Aceasta materie prima reprezinta 95% din exporturi, astfel ca dupa prabusirea cotatiei titeiului a fost nevoita sa aplice masuri de austeritate.

Nici viitorul nu suna prea bine, deoarece scaderea veniturilor bugetare pune sub semnul intrebarii rambursarea datoriilor externe de 10 miliarde de dolari, plati ce trebuie facute in 2016.

De asemenea, estimarile economistilor consultati de Bloomberg arata o inflatie de 152% si o rata a somajului de 7,7% in acest an.

Cine completeaza top 5

In topul compilat de Bloomberg, Venezuela a obtinut un scor de 159,7, de patru ori mai mare decat tara aflata pe locul secund, Argentina.

Urmatoarele trei pozitii in clasamentul celor mai jalnice economii se afla tarile care se confrunta cu valori mari ale somajului: Africa de Sud, Grecia si Ucraina.

Sursa: Bloomberg

Cine se afla la polul opus

In alte tari, situatia nu e atat de grava. Polonia se afla acum pe locul 42, dar la inceputul anului, economistii prognozau ca va ocupa pozitia a 19-a in topul celor mai jalnice economii.

Potrivit topului Bloomberg, cea mai buna situatie la capitolele inflatie si somaj o au Thailanda (2,2 puncte), Singapore (2,6 puncte), Elvetia (3,2 puncte), Japonia (4,0 puncte) si Taiwan (4,8 puncte).

Economistii consultati de Bloomberg arata ca tari precum Rusia, Romania si Irlanda au inregistrat imbunatatiri in ceea ce priveste cei doi indici luati in calcul.

Astfel, tara noastra se afla pe locul 53 din cele de 63 de tari luate in calcul, imediat dupa Marea Britanie. Rata inflatiei foarte scazuta si somajul redus fac ca in 2016, Romania sa castige opt locuri in clasamentul intocmit de Bloomberg, fata de editia anterioara, avand un scor de 6,3 puncte.

Am reusit, astfel, sa stam mai bine ca SUA, Norvegia, Cehia, Bulgaria, Germania, Canada si Australia, de exemplu.

Datele pentru inflatia si somajul din 2015 reprezinta media anuala si sunt comunicate de institutele nationale de statistica din fiecare tara.

Sursa: Bloomberg

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#top celor mai mizerabile economii, #top economii jalnice, #top economii deplorabile , #macroeconomie
Comentarii