Yuanul chinezesc, o moneda globala a viitorului?

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 09:03
3979 citiri
Yuanul chinezesc, o moneda globala a viitorului?
Foto: Arhiva

Banca centrala a Chinei si cea a Australiei au studiat, recent, posibilitatea convertirii in viitor a yuanului chinezesc direct in dolari australieni, fara a opera prin intermediul dolarului american.

Gestul merita privit mai ales sub aspectul faptului ca, in aceasta primavara, a fost facut deja un asemenea pas pentru convertirea directa intre moneda chineza si cea japoneza, noteaza La Tribune.

Un nou aranjament intre China si Australia sugereaza ideea pasilor marunti cu care finantistii chinezi au pornit pe drumul consolidarii increderii internationale in yuan, poate pentru a creste capacitatea acestuia de a lucra direct in diferitele valute si a prelua treptat o parte din incontestabila capacitate de operare a dolarului.

In acest context, Australia n-a fost aleasa intamplator. Ea este un partener important al comertului Chinei, data fiind oferta mare de materii prime disponibile, dar si capacitatea de absorbtie a produselor de consum, al caror export din China spre alte directii a scazul considerabil dupa 2008.

Pe de alta parte, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari este destul de important, ca sa merita asemenea atentie. Ele se ridicau, in anul 2010, la 105 miliarde de dolari, iar, in prezent, Australia dirijeaza spre China 28% din totalul exporturilor sale.

Guvernatorul Bancii Populare Chineze a declarat presei ca, prin convertibilitatea directa, intentioneaza o mai buna stabilitate in comertul bilateral, intrucat folosirea unei monede intermediare influenteaza in mod negativ eficienta tranzactiilor, prin fluctuatiile ei.

Tot el a subliniat si faptul ca prin convertibilitate directa se va stimula simtitor turismul, pentru care, de asemenea, schimbul printr-o moneda intermediara este anevoios ca operare.

S-ar putea ca yuanul sa ajunga in timp etalonul de rezerva al convertibilitatilor internationale dar, pana acolo, drumul este lung: institutiile financiare chineze se arata, pe de o parte, dornice sa duca moneda nationala pe drumul convertibilitatii libere, iar, pe de alta parte, manifesta o evidenta prudenta.

Insusi faptul ca, dupa operatiunea facuta in primavara acestui an in partenierat cu moneda japoneza, acum abia se pune in discutie o extindere si in directia dolarului australian, este o dovada.

Dovada si mai elocventa sta in faptul ca institutiile chineze n-au manifestat, pana acum, vreo intentie in vederea convertibilitatii monedei lor direct in euro, desi sunt interesati in sustinerea comertului exterior in aceasta zona.

N-ar fi exclus sa considere ca euro este o zona periculoasa si cu potential risc de instabilitate. Decat sa se expuna riscurilor care deriva din instabilitatea acesteia, prefera categoric sa suporte fluctuatiile unei monede intermediare.

Daca asa stau lucrurile, expertii europeni au o foarte serioasa tema de meditatie, gandind la motivele pentru care chinezii prefera sa se bizuie mai curand pe dolarul australian, decat pe euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#yuan chinezesc schimb, #dolar australian schimb yuan, #moneda euro , #macroeconomie