Prapastia dintre bogati si saraci, la cote alarmante. Ingrijorari majore in SUA

Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 18:21
8282 citiri
Prapastia dintre bogati si saraci, la cote alarmante. Ingrijorari majore in SUA

Adancirea prapastiei dintre bogati si saraci in SUA a declansat reactii din partea presedintelui bancii centrale.

Dincolo de compromiterea principiului american al egalitatii de sanse, exista riscuri care vizeaza economia, avertizeaza seful Fed.

"Amploarea si cresterea continua a inegalitatii in Statele Unite ma preocupa foarte mult", a declarat presedintele Federal Reserve, Janet Yellen, intr-o conferinta sustinuta recent in Boston, noteaza Huffington Post.

Comentariile sale vin la scurt timp dupa ce economistii de la Credit Suisse au avertizat ca, in SUA, inegalitatea se afla la niveluri care au fost asociate in trecut cu recesiunea.

La randul sau, Yellen a avertizat ca exista riscul ca aceasta crestere a inegalitatii sa produca daune serioase la nivelul economiei americane.

"Inegalitatea veniturilor si a bogatiei se afla aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimele sute de ani, fiind mult peste media pentru acest interval. Este cazul sa ne intrebam daca aceasta tendinta este compatibila cu valorile inradacinate in istoria natiunii noastre", a spus seful Fed, mentionand pretuirea pe care americanii au avut-o in mod traditional pentru egalitatea de sanse.

Insa situatia este ingrijoratoare si prin prisma efectelor sale asupra economiei. Pentru cei mai multi americani, nivelul de trai a cunoscut o stagnare in ultimele decenii, ceea ce reprezinta o dezvoltare nesanatoasa pentru o economie care se bazeaza in principal pe cheltuielile de consum.

Iar inegalitatea atrage si mai multa inegalitate, in conditiile in care cei bogati au acces la oportunitatile economice in mai mare masura decat cei saraci.

Printre solutiile mentionate de seful Fed in vederea reducerii disproportiilor se numara educatia timpurie, scaderea costurilor pentru invatamantul superior si sprijinirea antreprenorilor.

Diferente frapante la nivel mondial

Potrivit studiului Credit Suisse, citat de Guardian, la nivel global, cei mai bogati oameni care constituie 1% din populatie detin peste 48% din bogatia totala, in timp ce, prin contrast, celor din jumatatea de jos a clasamentului le revine 1% din total.

La nivel mondial, averea totala a ajuns la nivelul record de 263 de trilioane de dolari, fata de 117 trilioane de dolari in anul 2000.

"Cifrele reprezinta o dovada in plus ca inegalitatea este extrema si in crestere, iar redresarea economica care a urmat crizei financiare a fost inclinata in favoarea celor bogati. In tarile sarace, cresterea inegalitatii inseamna diferenta dintre copiii care au sansa sa mearga la scoala si oamenii saraci care au acces la medicamentele ce le pot salva viata", a aratat Emma Seery de la organizatia umanitara Oxfam.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...