Armata germana cere modificarea traseului Nord Stream

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 20:26
1630 citiri
Armata germana cere modificarea traseului Nord Stream
Foto: Arhiva

Armata germana si-a exprimat ingrijorarea fata de viitorul traseu al gazoductului Nord Stream, care trebuie sa traverseze o zona de manevre militare, iar in prezent au loc discutii cu partile implicate, a anuntat miercuri Ministerul Apararii.

Armata s-a adresat la sfarsitul lunii aprilie institutiei insarcinata cu aprobarea proiectului, Oficiul federal pentru navigatie si hidrografie (BSH), iar partile implicate au "discutii intense" pe acest subiect, a declarat un purtator de cuvant al consortiului Nord Stream, Steffen Ebert.

Gazoductul Nord Stream va lega direct Rusia de Germania, pe o distanta de circa 1.200 de kilometri, trecand in intregime pe sub Marea Baltica.

Armata germana, Bundeswehr, cere ca traseul sa fie modificat pentru a evita zona de manevre din apele insulei Ruegen (nordul Germaniei) sau, daca traseul ramane neschimbat, modificarea proiectului din punct de vedere tehnic, pentru a evita avarierea gazoductului in timpul manevrelor maritime.

BSH nu si-a facut cunoscuta pozitia pentru moment. Potrivit institutiei, problema va fi dezbatuta incepand din 22 iunie, impreuna cu partile implicate.

Consortiul Nord Stream spera sa obtina pana la asfarsitul anului aprobarea pentru construirea gazoductului. Prima magistrala ar trebui sa fie operationala in 2011.

Proiectul, evaluat la 7,4 miliarde de euro, lansat de Moscova si Berlin, este foarte criticat de Polonia si tarile baltice, care vad in el o tentativa a Rusiei de a ocoli aceste tari, care nu au cele mai bune relatii cu Kremlinul.

Consortiul asteapta si autorizatia Suediei, Danemarcei si Finlandei, ale caror ape teritoriale urmeaza sa fie traversate de conducta. Cele trei tari s-au aratat ingrijorate in special de impactul proiectului asupra mediului.

Nord Stream este un partenariat intre grupul rusesc Gazprom (51% din actiuni), companiile germane E.On Ruhrgas si BASF-Wintershall (cate 20%) si grupul olandez Gasunie (9%).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#north stream, #modificare traseu, #operatiuni militare , #Ministerul Finantelor Publice