Curtea de Conturi: Nereguli la ANRP si ANAF, dar si la Agricultura si Transporturi

Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 19:10
4666 citiri
Curtea de Conturi: Nereguli la ANRP si ANAF, dar si la Agricultura si Transporturi
Foto: Ziare.com

Curtea de Conturi arata, intr-un raport de audit privind executia bugetului pe 2014, ca a identificat o serie de nereguli la Ministerul Finantelor, privind printre altele plata titlurilor ANRP, date inexacte privind ANAF si cheltuieli cu studii de fezabilitate pentru investitii neconcretizate.

In ceea ce priveste Ministerul Finantelor Publice (MFP), Curtea de Conturi noteaza ca "lipsa unei proceduri operationale/instructiuni de lucru pentru realizarea activitatii referitoare la plata titlurilor de plata emise de catre ANRP a condus la deficiente in ceea ce priveste evidenta contabila la nivelul MFP a sumelor decontate de CEC Bank SA catre beneficiari pe baza titlurilor de plata emise conform Legii nr. 165/2013 si solicitate retur de catre ANRP".

Curtea de Conturi: Bunuri de 36 de miliarde de lei, disparute din acte sau inregistrate cu valoarea de 1 leu (Video)

Totodata, din cauza lipsei unei monitorizari si prioritizari eficiente a investitiilor din partea Finantelor, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat au efectuat, pana in 2014 inclusiv, cheltuieli pentru studii de prefezabilitate, fezabilitate si proiecte tehnice pentru obiective de investitii care nu au fost finantate ulterior, in valoare totala de 140,15 milioane lei.

La Agentia Nationala de Administrare Fiscala autoritatea a gasit "abateri referitoare la exactitatea si realitatea datelor reflectate in situatiile financiare centralizate ale MFP" si nereguli privind programul anual al achizitiilor publice.

Care este valoarea prejudiciilor

Pentru Finante, Curtea de Conturi a exprimat o opinie de audit cu rezerve.

"Valoarea cumulata a erorilor/abaterilor de la legalitate si regularitate, in suma de 1.361.381,16 lei constatate la entitatea auditata, se situeaza sub pragul de semnificatie de 11.739.163 lei. La Agentia Nationala de Administrare Fiscala a fost exprimata opinie adversa. Au fost emise decizii pentru corectarea abaterilor constatate la ANAF si la MFP", arata autoritatea.

Curtea de Conturi a avut o opinie contrara si in aceea ce priveste Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, unde a constatat abateri de la legalitate si regularitate cate au determinat producerea unor prejudicii estimate in timpul misiunii de audit la o valoare totala de 1,74 milioane lei.

Prejudiciile de la Agricultura au o valoare egala cu deficientele gasite la Ministerul Transporturilor (1,74 milioane lei), auditul fiind de asemenea respins.

Curtea de Conturi: Alocari ilegale si Fondul de rezerva majorat de 14,5 ori de Guvernul Ponta

Curtea de Conturi imputa printre altele efectuarea de plati fara documente justificative, nerestituirea transferurilor nejustificate primite de la bugetul de stat de catre companiile detinute de MT si plati nelegale de natura cheltuielilor de personal, la Autoritatea Feroviara Romana, in suma de 6,39 milioane lei.

Nici Ministerul Economiei, Comertului si Turismului nu beneficiaza de un raport de audit favorabil din partea Curtii de Conturi, pentru nepreluarea unor bunuri atribuite la infiintare, nereflectarea in situatiile financiare a actiunilor detinute ca aport al statului roman la capitalul social al unui numar de 16 firme din turism sau nerespectarea prevederilor legale privind sistemele de control managerial.

Quarterly Report - Editia 4

Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Reforma rămâne în gară. De ce bate România bate pasul pe loc la cumpărarea de trenuri performante: ”Un fel de tichie de mărgăritar pentru chel”
Autoritățile au anunțat marți, 28 mai, că anulează din nou o licitație pentru cumpărarea a 12 trenuri electrice pe bază de hidrogen, după ce nicio firmă nu a depus o ofertă la...
Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Poco lansează prima sa tabletă: Poco Pad. Cu ce specificații vine și cât costă
Sub-brandul Xiaomi, Poco, cunoscut pentru succesul înregistrat pe piața smartphone-urilor din 2018, a lansat recent prima sa tabletă, denumită Poco Pad. Această lansare marchează extinderea...
#Curtea de Conturi nereguli ANAF ANRP, #Curtea de Conturi nereguli Agricultura, #Curtea de Conturi nereguli Transporturi , #Ministerul Finantelor Publice
Comentarii