Ziare.com

Haos la Finante sau noi disponibilizari? (Opinii)

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 22:26

   

Haos la Finante sau noi disponibilizari? (Opinii)
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, declara, recent, ca o majorare a salariilor bugetarilor va putea sa intre in vigoare, fara incalcarea legii responsabilitatii fiscal-bugetare, doar daca statul va recurge la noi trimiteri in somaj.

Masura se impune, in opinia domnului mentionat, care este seful acestei autoritati independente ce sprijina Guvernul si Parlamentul in procesele de elaborare si derulare a politicilor banesti, in vederea mentinerii sumei alocate cheltuielilor de personal.

Pentru anul in curs, este stabilit un total de 39,8 miliarde de lei, necesar lefurilor din sectorul bugetar. Un elementar calcul spune ca, pentru a fi reintregite salariile cu 16 procente, asa cum s-a anuntat, trebuie disponibilizati 190.000 de angajati din domeniul public, ca sa fie intrunita conditia mentinerii aceluiasi nivel de cheltuieli. In prezent, exista circa 1,2 milioane de persoane in sistem.

De reamintit ca Guvernul are obligatia sa respecte termenul de 180 de zile inainte de alegeri, soroc dupa expirarea caruia sunt interzise orice majorari salariale.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Situatia e, oarecum, contrazisa de spusele unui marcant membru si europarlamentar PDL, Theodor Stolojan. Domnia sa a semnalat, de curand, ca, in gestiunea Ministerului de Finante, exista anumite inadvertente. Contabiliceste vorbind, unele cifre nu se "pupa", iar socotelile Executivului referitoare la valoarea reala a economiei si veniturile bugetare "dau cu virgula".

Fostul premier a afirmat ca apar doua ipoteze. Fie statul a pierdut, anul trecut, in batalia cu evaziunea fiscala, venituri ce ar fi adus un plus de 2,4 miliarde de euro la buget, suma care ar fi facut posibila nu doar reintregirea lefurilor, ci si reducerea CAS-ului.

Sau ministerul cu pricina a gresit cifrele legate de bugetul pe anul 2011 de crestere a PIB ori de venituri intrate in vistieria nationala.

Nedumeririle dlui Stolojan provin din factori stiuti. Anume, desi produsul intern brut de anul precedent a fost mai mare cu peste 7 miliarde de euro decat estimarile initiale, banii intrati in pusculita bugetara sunt intr-un raport invers proportional. Adica, mai putin cu un sfert de miliard euro decat era prevazut.

Dupa cum releva Theodor Stolojan, la inceputul lui 2011, Finantele scontau pentru anul in cauza pe un PIB de 548 de miliarde de lei si 183 de miliarde de lei la capitolul taxe si impozitele colectate. In urma cu o luna, ministerul dlui Bogdan Dragoi anunta ca PIB-ul despre care vorbim a "sarit" peste asteptari, cu un bilant de 578 de miliarde, insa statul a reusit sa stranga doar 182 de miliarde. Deci, unui plus de 30 de miliarde ii revine un minus de 1 miliard.

Din logica economistului, rezulta ca, la o pondere de circa 30% a veniturilor bugetare din PIB, statul ar fi trebuit sa incaseze aproape 2,5 miliarde de euro suplimentar fata de estimari. Algoritmul e simplu: la acelasi grad de strangere a taxelor si impozitelor, veniturile sunt superioare, deoarece provin de la o economie mai mare.

Revenind la titularul portofoliului Finantelor, acesta a spus ca readucerea salariilor la cotele din 2010 inseamna un efort financiar de aproximativ 2 miliarde de lei (sub 500 de milioane de euro), in vreme ce micsorarea CAS-ului cu 3 procente presupune alte 560 de milioane de euro, pentru cele 7 luni ramase din 2012.

Drept urmare, daca Ministerul Finantelor nu a calculat eronat si nu a stiut sa profite prin venituri majorate de pe urma cresterii economice de anul trecut, acum Romania ar fi trebuit sa aiba suficient disponibil in cont. Atat pentru reintregirea salariilor cat si pentru reducerea CAS.

Altfel spus, capra dlui Basescu si varza dlui Ungureanu erau impacate. Este, intr-adevar, "bulibaseala" acolo la Finante sau mai este nevoie de inca 190.000 de someri? Aceasta-i intrebarea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7043 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
25 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu e bilibaseala - e varza

Premierul fandosit - securist - e un dezastru -mai bun era boc - kioru si cu fandositu ne duc spre dezastru

 

iata limbajul "revolutiei bunului simt" !

va dati seama cum ar fi daca astia ajung la putere ?

La finante se disponibilizeaza .
Mai ales cei angajati de PNL .

cred ca vor face retusari numerice

La 190.000 vor mai adauga inca pe atat si raporteaza la FMI misiune reusita.

nu prea mai au timp de disponibilizari

Pe tema politica actuala putere. Sigur ca priorotatile la somaj sunt vizate a fi de la pnl, psd si pc.

nu vor scapa

epurarilor politice nici cei din psd si pc.

acolo e o dezordine atent controlata

Se dosesc bani si vor mai da afara multi angajati. E ordin.

Cel mai bun sport romanesc

Este pescuitul in ape tulburi. Cu cat mai mult haos cu atat mai multe faradelegi.

asta s-a practicat din 90 incoace

Si procesul continua.

acolo se prinde cu butoiul fara fund.

Orice loaza e in stare de performante de astea iesite din comun.

nici macar

nu se cauta solutii la o asemenea stare de fapt.

Capul lui Gherghina !

Nodul central, il capo di tutti capi - Gherghina.
Cum zici ceva despre aceasta umbra nevazuta,
cum apare shleahta de gurishti ca sa ne zica ce "profesionist" este !
Trimitetzi, fratzilor, oameni la specializare pe buget si alte macro-chestii: scapatzi de il capo di tuttu capi !

 

Gherghina face parte din la famiglia sa inteleg!

Probabil ca este si membru al Cupolei.

gherghina care

sparge in dinti ...Sulfina (Barbu)

pana la urma

Cine e domnule Gherghina asta?

parca ar avea vreo importanta

Personaj imaginar cu puteri SF.

una din locotenentii

Capului capilor (di tutti capi)

despre Boc nu mai e nimic de zis.

Maurul si-a facut datoria distructiva si apoi a plecat (dat afara)

 

a lasat in urma lui pustiu

dezastru, calamitate nationala.

cum va mai merge in celebrul sau sat

prezentat pana si pe Discovery?

Dar voi stiti ce salarii au aia, pentru taierea frunzei la caini?

Un sef seviciu, ajunge pana la 3-4 mii lei/lunar, un referent, cu un liceu la seral, castiga 1500-2000 lei/lunar!Am reclamat anii trecuti un caz clar de evaziune fiscala si am primit raspuns de la acesti,,necalificati"ca cele relatate de mine nu se justifica!?Eu cred ca este necesara o reducere a personalului din ,,FINANTE"

 

categoric da

Acestea sunt racile mostenite de la comunisti. Toate rubedeniile, amantele, amicii de barbut sunt unsi la birouri pe posturi de economisti cu liceu. Sa-i vezi ce greatza contin soarecii astia de birou. Iar lefurile sunt asa cum stiti, enorme ptr. lenea lor.

scriitorii de facturi

De la ANAF-ul lui Blejnar nu iarta nimic ptr. a-si face planul la smenuiala.

remuneratii neobrazate

Ca la stabii din fostul partid unic.

si nu are cine sa ne mai vindece

In liniile 2 si 3 ale politicii sunt numai arivisti ieftini de talcioc.

 

daca ar putea

Actuala putere ar da afara pe oricine mai munceste in sectorul bugetar. Cu cateva exceptii: neamurile si prietenele de asternut.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor