Mihai Tanasescu, cel mai bun ministru de Finante din Romania ultimilor 10 ani - Sondaj Ziare.com

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 21:12
2478 citiri
Mihai Tanasescu, cel mai bun ministru de Finante din Romania ultimilor 10 ani - Sondaj Ziare.com

Mihai Tanasescu este, potrivit unui sondaj ZIARE.COM, cel mai bun ministru de Finante din Romania ultimilor zece ani.

Tanasescu a fost votat de peste jumatate dintre cititorii Ziare.com care au participat la sondaj - 55,36% -, fiind urmat de Varujan Vosganian - 20,33% din voturi si Ionut Popescu, ce a primit 10,06% din voturi.

Urmeaza cele doua mandate ale lui Sebastian Vladescu, care a primit 7,19% din voturi si top 5 este completat de Gheorghe Ialomitianu, ce a cumulat 4,59% din voturile cititorilor Ziare.com.

Pe ultimul loc s-a situat Gheorghe Pogea, care a primit 2,47% din voturi.

La sondajul care s-a desfasurat in perioada 17 decembrie 2010 - 31 decembrie 2010 au participat 6.143 de persoane.

Cu ce s-au remarcat ministrii de Finante din Romania in ultimii 10 ani

Sfarsitul primului an al mileniului il gasea in fruntea ministerului pe social-democratul MIHAI TANASESCU. Dupa ce tocmai fusese director executiv adjunct al Bancii Mondiale, Tanasescu a venit sa preia fraiele Romaniei.

In timpul lui a fost introdusa cota de impozitare progresiva, cu 5 praguri de venit impozabil: 18%, 23%, 28%, 34% si 40%. Veniturile mici sunt neimpozitate.

Actualmente, Tanasescu este reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, petrecandu-si majoritatea timpului departe de tara, la Washington, dar ramanand implicat in solutionarea problemelor economice ale Romaniei.

Din mainile lui Tanasescu, ministerul a ajuns, in 2004, in cele ale liberalului IONUT POPESCU, in timpul guvernarii Tariceanu. Acesta venea in Guvern direct din redactia revistei economice Capital, unde a ocupat functia de redactor-sef.

Insa munca de ministru pare sa nu fi avut multe in comun cu cea de jurnalist. Astfel, la nicio luna de la instalarea in functie, Popescu ameninta cu demisia, deranjat ca din partid se fac presiuni pentru ocuparea posturilor de secretar de stat cu oameni agreati de liberali.

Cateva luni mai tarziu, in august 2005, Popescu era inlocuit din functie de Tariceanu, insa acesta a declarat ca avea oricum de gand sa-si dea demisia, deoarece Guvernul nu-i aprobase strategia fiscala.

Locul sau a fost luat de ministrul de Finante nr.2 al lui Tariceanu - SEBASTIAN VLADESCU. El a detinut aceasta functie pana in aprilie 2007, cand, in urma restructurarii Guvernului, Ministerul Finantelor a fost comasat cu cel al Economiei, la conducerea institutiei fiind nominalizat atunci Varujan Vosganian.

In perioada in care Vladescu a fost ministru de Finante, in noiembrie 2005, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare.

Vladescu renunta la PNL si, pe 23 decembrie 2009, intra in Guvernul Boc II. Aceasta a doua prezenta a lui Vladescu in fruntea Finantelor este marcata de contrari cu colegii de guvernare, declaratii socante si decizii impotriva liniei adoptate de Executiv.

Astfel, pe 2 septembrie 2009, Vladescu este remaniat de premierul Emil Boc, dupa ce insusi presedintele Traian Basescu il criticase in mai multe randuri.

Revenind la prima inlocuire a lui Vladescu, locul lasat liber de acesta a fost ocupat, pe 5 aprilie 2007, de VARUJAN VOSGANIAN. In anul jumatate in care a fost ministru, Vosganian s-a remarcat mai mult prin conflictele directe cu presedintele Traian Basescu. Insa in perioada in care a fost ministru, Romania a avut o crestere economica record de peste 8% si s-au inregistrat si cele mai mari majorari de pensii si salarii, masura invocata frecvent de Guvernele Boc ca motiv pentru criza economica.

Cunoscut ca apropiat al lui Adriean Videanu, GHEORGHE POGEA a ajuns ministru odata cu primul Guvern Boc, in perioada 22 decembrie 2008 - 23 decembrie 2009. S-a facut remarcat prin introducerea impozitului forfetar, impozit care, conform statisticilor, a adus in faliment peste 100.000 de firme mici si mijlocii. Impozitul forfetar a fost scos in octombrie 2010.

Din decembrie 2009 pana in septembrie 2010 a fost din nou ministru de Finante Sebastian Vladescu. El si-a pus semnatura pe cele mai dure masuri de austeritate din ultimii ani - taierea salariilor bugetarilor cu 25%, reducerea ajutoarelor de somaj cu 15% si cresterea TVA la 24%. Ce-i drept, cu ultima masura, nu a fost de acord, lucru pe care l-a declarat in nenumarate randuri, insa premierul Emil Boc nu a tinut cont de opinia sa in disperarea de a face rost cat mai repede de venituri la buget.

Dupa inca un mandat controversat al lui Vladescu, remaniat la inceputul lunii septembrie 2010, a venit randul actualului ministru al Finantelor, GHEORGHE IALOMITIANU. Numirea sa a avut ca scop declarat chiar de Traian Basescu la investirea acestuia taierea stimulentelor angajatilor ministerului. Ialomitianu s-a conformat, ajungand la scurt timp dupa preluarea mandatului sa fie nevoit sa se baricadeze in biroul sau de la minister pentru a scapa de furia salariatilor care au declansat o greva spontana pentru a-si cere drepturile banesti inapoi.

Citeste si:
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Dacian Cioloș spune că există ”premise serioase” pentru ca România să intre în Schengen anul acesta: ”În caz contrar, pierdem trenul pentru următorii doi-trei ani”
Președintele USR, Dacian Cioloș, a declarat marți, 25 ianuarie, că ar exista premise serioase pentru ca România să intre în Schengen alături de Croaţia, care este deja confirmată....
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...